Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Gotujemy ziemniaki i szparagi

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, łodygi kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde, odcedzamy i osączamy.

Krok 2: Przygotowujemy limonkowy majonez

Limonkę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Żółtko, skórkę z limonki, 2 łyżeczki soku, musztardę, sól i pieprz mieszamy. Dodajemy stopniowo olej, stale ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć, dolewamy pozostały olej cienkim strumieniem. Doprawiamy do smaku i ostrożnie mieszamy z ziemniakami i szparagami. Odstawiamy minimum na 30 minut do przegryzienia się smaków.

Krok 3: Mieszamy z pozostałymi składnikami

Pomidory kroimy w ćwiartki. Szynkę rwiemy na kawałki. Sałatkę przed podaniem jeszcze raz doprawiamy do smaku. Dodajemy pomidory i szynkę i mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ewa Ewa
    1631 dni temu
    Nie bardzo rozumiem, dlaczego w przepisie poleca się obierać odcinaną zaraz końcówkę. Poza tym prosty i szybki w wykonaniu przepis. Zamiast ziemniaków sałatkowych, limonki, oleju słonecznikowego i szynki wiejskiej dałam ziemniaki wczesne, cytrynę, oliwę i łososia wędzonego. Wyszło ok.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!