Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ziemniaki i szparagi
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie szparagi obieramy na jednej trzeciej długości od dołu, zdrewniałe końce usuwamy, łodygi kroimy na kawałki. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde, odcedzamy i osączamy.
Krok 2: Przygotowujemy limonkowy majonez
Limonkę sparzamy, skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Żółtko, skórkę z limonki, 2 łyżeczki soku, musztardę, sól i pieprz mieszamy. Dodajemy stopniowo olej, stale ubijając. Gdy majonez zacznie gęstnieć, dolewamy pozostały olej cienkim strumieniem. Doprawiamy do smaku i ostrożnie mieszamy z ziemniakami i szparagami. Odstawiamy minimum na 30 minut do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Mieszamy z pozostałymi składnikami
Pomidory kroimy w ćwiartki. Szynkę rwiemy na kawałki. Sałatkę przed podaniem jeszcze raz doprawiamy do smaku. Dodajemy pomidory i szynkę i mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!
Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!
Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
- Puszysty krem z melona
- Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
- Burger z kurczakiem i mozzarellą
- Pilaw z roladkami z cukinii
- Herbata myśliwska
- Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
- Wegańskie tofumisu
- Owoce pod chrupiącą kruszonką
- Sernik japoński
- Babeczki z jeżynami
- Jabłka pod wegańską kruszonką
- Steki z tofu
- Zupa szczawiowa
- Deser z tapioką
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Róże karnawałowe
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Egzotyczne lody ananasowe
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Magdalenki na 2 sposoby
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Tarta tatin z morelami
- Ciasto cukiniowo-makowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1608 dni temu
Nie bardzo rozumiem, dlaczego w przepisie poleca się obierać odcinaną zaraz końcówkę. Poza tym prosty i szybki w wykonaniu przepis. Zamiast ziemniaków sałatkowych, limonki, oleju słonecznikowego i szynki wiejskiej dałam ziemniaki wczesne, cytrynę, oliwę i łososia wędzonego. Wyszło ok.
odpowiedz