Piwne ziemniaczki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy piwo i drobno posiekany czosnek. Gotujemy kilka minut i zdejmujemy z ognia.

Przyprawy łączymy razem w dużej misce, a następnie dodajemy do nich marynatę.

Ziemniaczki dokładnie myjemy (w przypadku ziemniaków z grubą skórką – obieramy) i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski z marynatą i mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, mieszając od czasu do czasu. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjmujemy je z piekarnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    860 dni temu
    z mięchem

    odpowiedz

  • Bella Bella
    1000 dni temu
    Z czym podawać takie ziemniaki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1000 dni temu
    Bella, to świetny dodatek do dań mięsnych!
  • Gość Gość
    1098 dni temu
    Witam, a te ziemniaczki bezpośrednio na blachę? Bez żadnej folii? Ciekawe jak by wyszły w naczyniu żaroodpornym szklanym.. w poniedziałek chciałabym je zrobić, może otrzymam od Was odpowiedź do tej pory? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1098 dni temu
    Drogi Gościu, ziemniaczki można bezpośrednio piec na blaszce. Naczynie żaroodporne również się sprawdzi :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1361 dni temu
    Joanno, na blachę wykładamy ziemniaczki delikatnie odsączone z nadmiaru marynaty. Piotrze, oczywiście miękkość należy kontrolować. Jeśli po tym czasie będą niedopieczone, należy potrzymać je w piekarniku nieco dłużej.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1362 dni temu
    15 minut w piekarniku? Wciąż będą surowe...

    odpowiedz

  • Gość Joanna ;) Gość Joanna ;)
    1362 dni temu
    czy ziemniaki na blachę przekładamy z marynatą (dość płynna chyba wyjdzie?)

    odpowiedz

  • feress feress
    1456 dni temu
    W domu dość często robimy podobny przepis tylko na bazie papryki i wówczas ziemniaczki trzymamy w piekarniku 30-40 min. To takie minimum.. oczywiście im grubiej pokroimy ziemniaczki tym więcej czasu będą potrzebowały ale naprawdę warto, dużo zdrowsze od frytek robionych w oleju, smaczne i dziecinnie proste :)

    odpowiedz

  • Amator Amator
    1494 dni temu
    Wypróbowałam przepis - 15 min to zdecydowanie za mało :(

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram