
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente). Odcedzamy i osuszamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak po wietnamsku
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Corn dog
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Butter chicken
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (9)
1514 dni temu
Na 400 ml danie tylko szklanki mąki, sprawia że trudno, by kalafior się oblepił w cieście. W sumie na tyle piwa co w przepisie dałam 2 szklanki, także spokojnie można zrobić z jednym jajkiem i na 200 ml - na główkę kalafiora i tak wystarczy. + zdecydowanie trzeba dać więcej przypraw lub te z przepisu w ilości "hurt" (zwłaszcza na proporcje Lidla). Polecam zamiast przyprawiać ciasto, mocno przyprawić jednak kalafiora, a najlepiej i to i to. Chyba, że lubicie jedzenie pt. "mdłe i zero smaku", wtedy ten przepis jest idealny :)
odpowiedz
1524 dni temu
Czy można upiec kalafiora zamiast go smażyć w głębokim oleju?
odpowiedz
1524 dni temu
Olu, jak najbardziej. Do wersji pieczonej warto jednak również dodać nieco oleju, aby kalafior nie był zbyt suchy.
1523 dni temu
Ile czasu piec i w jakiej temperaturze?
1523 dni temu
Kalafior pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni lub ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu. Podczas pieczenia należy jednak sprawdzać stopień jego wypieczenia i w razie potrzeby odjąć lub dodać czas.
1526 dni temu
Szkoda, że tego piwa nie można czymś zastąpić. Tego smrodu po prostu nie można znieść
odpowiedz
1671 dni temu
można jakoś zastąpić jajka żeby przepis był wegański?
odpowiedz
1671 dni temu
Do zastąpienia jajka sprawdzi się dobrze np. siemię lniane. Zapraszamy tutaj, po więcej informacji na temat zamienników jajek na różne okazje: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach?gclid=CjwKCAiA6aSABhApEiwA6Cbm_0V4PdKgJUA7cp3kCSHIOYSi5ZzIFobfOOH-EZ-19VQj8JXxHDV3QhoC-xsQAvD_BwE ;)
1534 dni temu
Cześć, wystarczy samo piwo, mąka + przyprawy.