Kalafior w cieście piwnym

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente). Odcedzamy i osuszamy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.

W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.

Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pieczona biała kiełbasa

Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Pieczona biała kiełbasa

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kurczak w piwnej panierce

Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Kurczak w piwnej panierce

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:10 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Piwne ziemniaczki

Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Piwne ziemniaczki

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Tosty z piwnymi pieczarkami

Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Tosty z piwnymi pieczarkami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Rozczarowana Rozczarowana
    1464 dni temu
    Na 400 ml danie tylko szklanki mąki, sprawia że trudno, by kalafior się oblepił w cieście. W sumie na tyle piwa co w przepisie dałam 2 szklanki, także spokojnie można zrobić z jednym jajkiem i na 200 ml - na główkę kalafiora i tak wystarczy. + zdecydowanie trzeba dać więcej przypraw lub te z przepisu w ilości "hurt" (zwłaszcza na proporcje Lidla). Polecam zamiast przyprawiać ciasto, mocno przyprawić jednak kalafiora, a najlepiej i to i to. Chyba, że lubicie jedzenie pt. "mdłe i zero smaku", wtedy ten przepis jest idealny :)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1475 dni temu
    Czy można upiec kalafiora zamiast go smażyć w głębokim oleju?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1475 dni temu
    Olu, jak najbardziej. Do wersji pieczonej warto jednak również dodać nieco oleju, aby kalafior nie był zbyt suchy.
  • Gość Gość
    1474 dni temu
    Ile czasu piec i w jakiej temperaturze?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Kalafior pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni lub ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu. Podczas pieczenia należy jednak sprawdzać stopień jego wypieczenia i w razie potrzeby odjąć lub dodać czas.
  • Gość Gość
    1476 dni temu
    Szkoda, że tego piwa nie można czymś zastąpić. Tego smrodu po prostu nie można znieść

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1622 dni temu
    można jakoś zastąpić jajka żeby przepis był wegański?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1621 dni temu
    Do zastąpienia jajka sprawdzi się dobrze np. siemię lniane. Zapraszamy tutaj, po więcej informacji na temat zamienników jajek na różne okazje: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach?gclid=CjwKCAiA6aSABhApEiwA6Cbm_0V4PdKgJUA7cp3kCSHIOYSi5ZzIFobfOOH-EZ-19VQj8JXxHDV3QhoC-xsQAvD_BwE ;)
  • Kitka Kitka
    1484 dni temu
    Cześć, wystarczy samo piwo, mąka + przyprawy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!