![Kalafior w cieście piwnym Kalafior w cieście piwnym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/be111889e994-a5b10f86af-Browarnia-Lidla_PL_15278_S_231268.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut (kalafior powinien pozostać al dente). Odcedzamy i osuszamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i piwo i całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy o gęstości ciasta naleśnikowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!
![Pieczona biała kiełbasa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/35a9f9481e9a-0bc62a87cb-Browarnia-Lidla_PL_15278_S_231256.webp)
Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.
![Kurczak w piwnej panierce](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cadcfd07d2cb-4ab8f54c71-kurczak.webp)
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
![Piwne ziemniaczki](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/17834d0c5867-de337925b4-ziemniaki-pieczone-z-rozmarynem.webp)
Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.
![Tosty z piwnymi pieczarkami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ff40b2c04af3-88839b8d69-kanapki.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
- Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
- Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
- Chrupiący owsiany kurczak
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Smażone krążki cebuli w cieście piwnym
- Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
- Krewetki w tempurze
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Ciasto z profiterolkami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Serniczkowe zajączki
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
- Wegański tatar
- Wegański falafel burger z portobello
- Zupa grzybowa z suszonych grzybów
- Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Komentarze (9)
1125 dni temu
Na 400 ml danie tylko szklanki mąki, sprawia że trudno, by kalafior się oblepił w cieście. W sumie na tyle piwa co w przepisie dałam 2 szklanki, także spokojnie można zrobić z jednym jajkiem i na 200 ml - na główkę kalafiora i tak wystarczy. + zdecydowanie trzeba dać więcej przypraw lub te z przepisu w ilości "hurt" (zwłaszcza na proporcje Lidla). Polecam zamiast przyprawiać ciasto, mocno przyprawić jednak kalafiora, a najlepiej i to i to. Chyba, że lubicie jedzenie pt. "mdłe i zero smaku", wtedy ten przepis jest idealny :)
odpowiedz
1135 dni temu
Czy można upiec kalafiora zamiast go smażyć w głębokim oleju?
odpowiedz
1135 dni temu
Olu, jak najbardziej. Do wersji pieczonej warto jednak również dodać nieco oleju, aby kalafior nie był zbyt suchy.
1134 dni temu
Ile czasu piec i w jakiej temperaturze?
1134 dni temu
Kalafior pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 200 stopni lub ok 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu. Podczas pieczenia należy jednak sprawdzać stopień jego wypieczenia i w razie potrzeby odjąć lub dodać czas.
1137 dni temu
Szkoda, że tego piwa nie można czymś zastąpić. Tego smrodu po prostu nie można znieść
odpowiedz
1282 dni temu
można jakoś zastąpić jajka żeby przepis był wegański?
odpowiedz
1282 dni temu
Do zastąpienia jajka sprawdzi się dobrze np. siemię lniane. Zapraszamy tutaj, po więcej informacji na temat zamienników jajek na różne okazje: https://kuchnialidla.pl/jak-zastapic-jajko-w-przepisach?gclid=CjwKCAiA6aSABhApEiwA6Cbm_0V4PdKgJUA7cp3kCSHIOYSi5ZzIFobfOOH-EZ-19VQj8JXxHDV3QhoC-xsQAvD_BwE ;)
1144 dni temu
Cześć, wystarczy samo piwo, mąka + przyprawy.