zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Jajka to podstawowy składnik deserów, naleśników, a także wielu wytrawnych wypieków. Jednak czy wiesz dlaczego? Jajka, a właściwie żółtka, umożliwiają dokładne połączenie składników – są doskonałym spoiwem. Jak wobec tego zastąpić tak ważny składnik? Wie to Kinga Paruzel! Pokaże Ci kilka sposobów, jak zastąpić jajko w brownie, naleśnikach, muffinkach czy innych ciastach! To trik zarówno dla tych, którzy są na diecie wegańskiej, jak i tych, którym po prostu zdarza się zapomnieć kupić jajka!

Zamienniki dla 1 jajka

  • ¼ szklanki musu jabłkowego, ok. 60 g – brownie, ciasta, ciasteczka, muffinki
  • ¼ szklanki jogurtu roślinnego lub naturalnego, ok. 60 g – brownie, chleby, ciasta, muffinki
  • 1 łyżka octu + ½ łyżeczki sody – ciasta
  • ¼ szklanki zmiksowanych na purée bananów, ok. 56 g – brownie, chleby, ciasta, muffinki, ciasteczka
  • ¼ szklanki dowolnego purée np. z dyni, słodkich ziemniaków, marchewki, ok. 60 g – brownie, muffinki, ciasta
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 3 łyżkami wody – brownie, chleby, ciasta, naleśniki
  • ¼ szklanki zmiksowanego tofu, ok. 60 g – brownie i ciasta
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia wymieszana z 3 łyżkami wody – brownie, chleby, ciasta, ciasteczka
  • ⅓ szklanki powideł śliwkowych lub konfitur (wtedy należy zmniejszyć ilość cukru), ok. 60 g – brownie, ciasta
  • ¼ szklanki oleju roślinnego – ciasta i ciasteczka
  • woda z ciecierzycy (aquafaba) – beza, musy, makaroniki

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!