Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temp. 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: SZKLIMY CEBULĘ
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule przekrawamy na pół, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy cebula się zeszkli, solimy ją według uznania, dodajemy gorczycę i ostrą paprykę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulę zdejmujemy z ognia.
KROK 2: PRZEKŁADAMY KIEŁBASĘ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
Połowę zeszklonej cebulki przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na niej kiełbasę i całość zalewamy piwem. Musztardę mieszamy z miodem i tak przygotowaną mieszanką smarujemy kiełbasy. Tak przygotowane danie oprószamy majerankiem i przykrywamy pozostałą cebulą.
KROK 3: PIECZEMY KIEŁBASĘ
Kiełbasę w piwie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 30 minut. Co jakiś czas z dna naczynia zbieramy gromadzący się tam sos i polewamy nim wierzch kiełbasek.
Zobacz podobne
przepisy
Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.
Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.
Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…
Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.
Pieczona biała kiełbasa – dlaczego warto poznać tę wersję kulinarnego klasyka?
Biała kiełbasa zajmuje ważne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Jest mięsnym specjałem o bardzo szerokim zastosowaniu – gości zarówno na świątecznym stole, jak i na letnim grillu (lub garden party), czy podczas niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi. Smakosze przyrządzają ją na różne sposoby – gotują, smażą czy pieczą. A są i tacy, którzy zajadają się ją w wersji surowej. Koneserzy doprawiają białe kiełbasy swoimi ulubionymi przyprawami i pozwalają im nasycić się apetyczną marynatą.
W naszym przepisie na tapet bierzemy kiełbasę z piekarnika. Dlaczego jednak nasza pieczona kiełbasa stanowi taką rewelację kulinarną? Choćby ze względu na dodatki, jakie jak towarzyszą i wpływają na jej oryginalny smak. To biała kiełbasa pieczona w piwie i musztardzie, a zatem w towarzystwie bez dwóch zdań doborowym! Ten sposób przygotowania kiełbasy pieczonej w piekarniku nie tylko dodaje jej charakteru i wzbogaca danie o niecodzienne nuty smakowe (oraz aromatyczne!), ale też dodatnio wpływa na strukturę kiełbasy. Staje się ona wyjątkowo delikatna, co zapewnia jeszcze ciekawsze wrażenia podczas posiłku. Z pewnością zachwyci Cię, gdy wyczujesz na podniebieniu jej przyjemną gładkość.
Kolejna bardzo dobra wiadomość związana z naszą kiełbasą pieczoną w piekarniku jest taka, że to przepis łatwy, a zatem dostosowany również do umiejętności początkujących kucharzy. Jeśli masz niewiele czasu, uspokajamy. Białą kiełbasę pieczoną przygotujesz bardzo szybko. Podążając krok za krokiem za naszymi wskazówkami, przyrządzisz pyszną pieczoną białą kiełbasę dla siebie i swoich bliskich już w 40 minut! Gdy zachowasz odpowiednie proporcje niezbędnych składników, uda Ci się przygotować białą kiełbasę w piwie z miodem i musztardą dla czterech osób. Co jeszcze musisz wiedzieć o przepisie na białą kiełbasę pieczoną w piwie i musztardzie według przepisu Kuchni Lidla?
Ale jeszcze chwilka. Powiedzmy coś o historii kulinarnej białej kiełbasy. Choć jest ona nierozerwalnie związana z polską kuchnią (przede wszystkim świąteczną), jej korzenie sięgają Niemiec. W różnych publikacjach znajdują się informacje, że biała kiełbasa pojawiła się u naszego sąsiada w połowie XIX wieku. Gdzie indziej można trafić jednak na wzmianki, że tradycje jej wytwarzania sięgają już wieku XVII. Faktem jest, że pierwsze przepisy na białą kiełbasę zaczęły pojawiać się w polskich książkach kucharskich pod koniec wieku XIX. Warto zaznaczyć, że na ziemiach polskich wykształciły się różne przepisy na kiełbasę białą. W Wielkopolsce umocnił się zwyczaj produkowania jej w 100% z mięsa wieprzowego, parzonego, na Pomorzu natomiast – z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego w postaci surowej. Każdy z regionów miał (i ma nadal) swoją własną tradycję sporządzania białej, która po obróbce termicznej może stać się pyszną kiełbasą pieczoną w piwie i musztardzie! Jeśli jednak szukasz uogólnień, musimy zaznaczyć, że polska biała kiełbasa, powstająca z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego, to specjał kulinarny doprawiamy mieszanką majeranku, czosnku i pieprzu. Dopuszczalne są jednak również inne dodatki wpływające na jej oryginalny charakter. W każdym razie jej charakter czyni ją niemożliwą do pomylenia z propozycjami z innych krajów!
Pieczona kiełbasa biała Kuchni Lidla – jak ją przygotować z gracją szefa kuchni?
Jeśli zamieszczony powyżej opis przygotowania kiełbasy z cebulą z piekarnika (z piwem i musztardą) budzi jeszcze jakieś wątpliwości, przybywamy, aby skutecznie je rozwiać. A zatem – jak przygotować najlepszą pieczoną kiełbasę z piekarnika?
Zgodnie z przepisem w pierwszej kolejności musisz rozgrzać na patelni 50 ml oleju, a następnie wrzucić na nią cebulę pokrojoną w piórka. Co to jednak oznacza? Najpierw obierz cebulę, a obraną połóż na desce. Teraz przekrój ją wzdłuż. Każdą z połówek krój dalej wzdłuż na stosunkowo cienkie plastry. Tak otrzymasz około 6-8 plasterków. Uzyskane cząstki możesz w końcu wrzucić na rozgrzaną patelnię! Teraz musisz smażyć cebulę aż do zeszklenia. Czyli jak długo? Zeszklona cebula to taka, która odznacza się złotą barwą, jest wizualnie „szklista” i wydziela charakterystyczny apetyczny zapach. Najłatwiej będzie Ci zeszklić cebulę do pieczonej kiełbasy w piekarniku, smażąc ją na małym ogniu. Pamiętaj o dodaniu odrobiny soli. Teraz pora na dwa ważne dodatki – łyżeczkę ostrej mielonej papryki oraz gorczycę. Ile gorczycy do kiełbasy potrzebujesz? Jedną łyżeczkę. Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego na patelni zdejmij ją z ognia i sięgnij po naczynie żaroodporne. Teraz przyda się jeszcze jedna cebula. Oczywiście obierz ją i przekrój wzdłuż. Teraz jedną połówkę umieść na dnie pojemnika, na nią bezpośrednio połóż białą kiełbasę (lub inną ulubioną marki Pikok).
Nadeszła pora na marynatę do kiełbasy z piekarnika. Sięgnij zatem po nieocenione w tych okolicznościach piwo. Jakie piwo dolać do kiełbasy pieczonej w piekarniku? Radzimy sięgnąć po jasne – ulubionego pilznera (dość goryczkowe, z nutą korzenno-ziołową), lagera (mocno wyczuwalny smak słodu i goryczki chmielu) czy piwo pszeniczne (bez goryczki i aromatu chmielu, orzeźwiające, kwaskowe, cytrusowe, kojarzyć może się też z zapachem chleba). Pamiętaj, żeby nie przesadzać – do przygotowania najlepszej pieczonej białej kiełbasy zdecydowanie wystarczy tylko pół szklanki trunku, czyli około 125 ml. Jeśli nie pijesz alkoholu i nie chcesz używać go w kuchni, wybierz piwo bezalkoholowe. Taką zamianę warto zastosować także w sytuacji, gdy potrawę będą jeść dzieci czy kobiety w ciąży.
Teraz sięgnij po musztardę i miód. Jaka odmiana musztardy w tym przypadku sprawdzi się najlepiej? Naszym zadaniem warto zaufać musztardzie francuskiej, znanej też jako musztarda Dijon. Co do miodu – nasz typ to miód gryczany o charakterystycznym słodko-ostrym smaku. To oczywiście tylko nasza podpowiedź. Zarówno w przypadku musztardy, jak i miodu możesz kierować się swoimi preferencjami. To Ty jesteś mistrzem swojej kuchni! Mieszanką musztardy i miodu musisz oczywiście pokryć kiełbasę polaną piwem. Następnie zgodnie z przepisem tylko dopraw całość majerankiem i resztą cebuli (znowu możesz pokroić połówkę w pióra).
Po wykonaniu tych wszystkich czynności kuchennych Twoja kiełbasa pieczona w piekarniku powinna w końcu wylądować… w piekarniku. W jakiej temperaturze piec kiełbasę w piekarniku? I ile piec białą kiełbasę w piekarniku? Piecz ją przez pół godziny w 180 stopniach. Pamiętaj o tym, że czeka Cię jeszcze jedno zadanie – co jakiś czas musisz zebrać (łyżką) zgromadzony na dnie naczynia sos i polewać nim kiełbasy. Zachowaj przy tym ostrożność – przygotowując niezrównaną w smaku i zapachu kiełbasę zapiekaną z cebulą, nie chcesz przecież się poparzyć!
Biała kiełbasa z piekarnika – co jeszcze musisz o niej wiedzieć?
Wiesz już zatem, jaką marynatę przygotować i ile piec białą kiełbasę w piekarniku. Jesteśmy przekonani, że ten sposób przyrządzona biała kiełbasa zapiekana oczaruje podniebienie Twoje i Twoich przyjaciół. Bez znaczenia, na jaką okoliczność towarzyską ją przygotujesz. Z czym jednak warto ją połączyć, aby podkreślić jej potencjał kulinarny? Możliwości masz naprawdę sporo! Na samym początku wypróbuj białą kiełbasę z piekarnika z cebulą z dodatkiem ogórka kiszonego lub odrobiny kapusty. Świetnie smakuje również jako dopełnienie obiadu, na którym zaserwujesz jedną z popularnych zup – żurek, zupę cebulową czy też np. zupę ziemniaczaną. Zawsze też warto podać ją ze świeżym pieczywem, białym lub razowym, albo też po prostu z chrzanem. Rzecz jasna biała kiełbasa zapiekana idealnie komponuje się też z ziemniakami.
Jeśli znasz już doskonale wszystkie walory kiełbasy białej pieczonej, daj szansę też innym polecanym przepisom Kuchni Lidla. Zwłaszcza tym z kiełbasą w roli głównej! Kinga Paruzel poleca np. odwróconą tartę z kiełbasą z cebulą, ciastem francuskim i rozmarynem. Karol Okrasa z kolei makaron po katalońsku z kiełbasą fuet z dodatkiem krewetek. A w sytuacji, gdy jednak przepadasz za tradycyjnymi smakami, koniecznie daj szansę żurkowi chrzanowemu z kiełbasą lub bigosowi z młodej kiełbasy ze schabem i kiełbasą.
Poznaj najlepszą zapiekaną białą kiełbasę według przepisu Kuchni Lidla. A później sprawdź, w jakim innym wydaniu może przypaść Ci do gustu! Gwarantujemy, że znajdziesz mnóstwo apetycznych sposobów podania białej kiełbasy z piekarnika.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Piernik staropolski
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (18)
955 dni temu
Idealna do piwka :) Jak szwagier wpadł na obiad z perłą to mega im to smakowało. Dzięki za przepis.
odpowiedz
2057 dni temu
Kiełbasa ma być surowa czy parzona?
odpowiedz
2057 dni temu
W tym przepisie sprawdzi się zarówno surowa, jak i parzona kiełbasa.
2055 dni temu
Ja dałam surową. Właśnie piekę
1527 dni temu
duszona oczywiście :D
1369 dni temu
Pyszna. Ma być pyszna :) A poważnie, oba rodzaje się sprawdzą.
1340 dni temu
Surowa
2751 dni temu
TOZEK
odpowiedz
3175 dni temu
Kiełbasa biała surowa, czy parzona?
odpowiedz
3171 dni temu
Wybór należy do Ciebie - nawet surowa kiełbasa zdąży się upiec :)
2950 dni temu
w innych przepisach używałem surowej, ok. 30 min. w piekarniku pozwala się jej upiec
3180 dni temu
Ja też jestem ciekawa jaka to ma być kiełbasa i jakie piwo?
odpowiedz
3179 dni temu
Kiełbasa biała, a piwo jasne :) Można jednak ten przepis dostosowywać do swoich upodobań :)
3600 dni temu
jakiej kiełbasy użyliście w tym przepisie? I przede wszystkim jakie piwo sprawdzi się tu najlepiej?
odpowiedz
3744 dni temu
bandola tak, biała kiełbasa również świetnie się tu sprawdzi :)
odpowiedz
3744 dni temu
Czy zamiast zwykłej kiełbasy może być biała?
odpowiedz
3744 dni temu
Pawle w tym przepisie używamy gorczycę w ziarnach.
odpowiedz
3744 dni temu
Gorczyca biała, jak rozumiem? Ziarna czy mielona ?
odpowiedz
zobacz wszystkie