
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- łyżeczkę do drążenia
- naczynie żaroodporne
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do 190°C
Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.
Krok 2: DRĄŻYMY CUKINIĘ
Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).
Doprawiamy słodką papryką i curry. Dusimy 30-40 minut. Jeśli sos zbyt szybko zgęstnieje, dolewamy odrobinę wody. Do zredukowanego farszu dolewamy śmietankę. Dodajemy fasolę. Mieszamy. Gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 4: PIECZEMY CUKINIĘ
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.
Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.
Krok 6: PODAJEMY CUKINIĘ
Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.
Zobacz podobne
przepisy
Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Kasza gryczana, cukinia i aromatyczne przyprawy. To przepis Karola Okrasy na chrupiące i przepyszne placki.

Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Sałatka makaronowa z cukinią
Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.

Komentarze (3)
482 dni temu
Prosty i bardzo smaczny obiad! Polecam wszystkim.
odpowiedz
819 dni temu
Polecam przepis. Robiłem już nie raz i żona za każdym razem była zachwycona! 😉
odpowiedz
1011 dni temu
Wyśmienity przepis. Użyłem mięsa z indyka zamiast wieprzowo wołowego i było super!:)
odpowiedz
zobacz wszystkie