zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • łyżeczkę do drążenia
  • naczynie żaroodporne
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do 190°C

Krok 1: PRZESMAŻAMY MIĘSO

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.

Krok 2: DRĄŻYMY CUKINIĘ

Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).

Doprawiamy słodką papryką i curry. Dusimy 30-40 minut. Jeśli sos zbyt szybko zgęstnieje, dolewamy odrobinę wody. Do zredukowanego farszu dolewamy śmietankę. Dodajemy fasolę. Mieszamy. Gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 4: PIECZEMY CUKINIĘ

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.

Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.

Krok 6: PODAJEMY CUKINIĘ

Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram