Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240°C
- blender
Krok 1: Pieczemy warzywa
Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy pesto
Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.
Krok 3: Dekorujemy danie
Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!
Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.
Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2322 dni temu
Czy pesto może być tylko z tymianku i bazylii? Pietruszka jest "be"
odpowiedz
2322 dni temu
Pewnie, możesz pominąć pietruszkę, choć jej smak w połączeniu z resztą ziół mógłby Cię pozytywnie zaskoczyć! :)
2652 dni temu
Dzień dobry, chciałam spytać, czym można zastąpić anchois, żeby danie było całkiem wegetariańskie?
odpowiedz
2652 dni temu
Anchois najlepiej w takim wypadku pominąć, a dla smaku możesz dodać podprażone na suchej patelni pestki słonecznika :)
2338 dni temu
Po prostu nie dodawaj. Albo dodaj orzechy jakieś. Moim zdaniem i tak lepiej się skomponują z pieczoną marchewką niż sardele.