Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240°C
- blender
Krok 1: Pieczemy warzywa
Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy pesto
Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.
Krok 3: Dekorujemy danie
Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
Sałatka warzywna z dressingiem z orzeszków ziemnych
Podsmażone cukinia, bakłażan, marchewka skąpane w dressingu z orzeszków ziemnych – łatwy przepis na udany posiłek!
Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.
Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczaki-Patyczaki
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Minipizza z kabanosami
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Sernik bez spodu
- Sernik japoński
- Przecier z marchewki
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Śniadaniowy chlebek marchewkowy
- Zapiekanka warzywna
- Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Life changing bread
- Pesto z kolendry
- DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Idealny lukier królewski do dekoracji
- Jabłkowy chutney z piwem
- Ubijany ganasz
- ZIELONY MAJONEZ
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Serowo-jabłkowa tarta saksońska
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Gruszki parowane w białym winie
- Bułeczki z serem i koperkiem
- Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
- Tortilla sandwich z TikToka
- Sushi sandwich
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
2302 dni temu
Czy pesto może być tylko z tymianku i bazylii? Pietruszka jest "be"
odpowiedz
2302 dni temu
Pewnie, możesz pominąć pietruszkę, choć jej smak w połączeniu z resztą ziół mógłby Cię pozytywnie zaskoczyć! :)
2632 dni temu
Dzień dobry, chciałam spytać, czym można zastąpić anchois, żeby danie było całkiem wegetariańskie?
odpowiedz
2631 dni temu
Anchois najlepiej w takim wypadku pominąć, a dla smaku możesz dodać podprażone na suchej patelni pestki słonecznika :)
2318 dni temu
Po prostu nie dodawaj. Albo dodaj orzechy jakieś. Moim zdaniem i tak lepiej się skomponują z pieczoną marchewką niż sardele.