
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240°C
- blender
Krok 1: Pieczemy warzywa
Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
Krok 2: Przygotowujemy pesto
Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.
Krok 3: Dekorujemy danie
Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Ryba z piekarnika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Piernik świąteczny
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
2632 dni temu
Czy pesto może być tylko z tymianku i bazylii? Pietruszka jest "be"
Odpowiedz
2632 dni temu
Pewnie, możesz pominąć pietruszkę, choć jej smak w połączeniu z resztą ziół mógłby Cię pozytywnie zaskoczyć! :)
2962 dni temu
Dzień dobry, chciałam spytać, czym można zastąpić anchois, żeby danie było całkiem wegetariańskie?
Odpowiedz
2962 dni temu
Anchois najlepiej w takim wypadku pominąć, a dla smaku możesz dodać podprażone na suchej patelni pestki słonecznika :)
2648 dni temu
Po prostu nie dodawaj. Albo dodaj orzechy jakieś. Moim zdaniem i tak lepiej się skomponują z pieczoną marchewką niż sardele.