Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Blanszujemy szpinak
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Składniki przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Dodajemy resztę składników farszu
Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
Do miski ze szpinakiem kruszymy grube kawałki gorgonzoli. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: Faszerujemy i pieczemy pieczarki
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).
Pieczarki skrapiamy z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.
Dodajemy drobno posiekane natkę pietruszki i bazylię oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.
KROK 5: Podajemy pieczarki
Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane pieczarki portobello
Spróbuj pieczarek faszerowanych szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami z dodatkiem płatków migdałowych!
Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Przekąski sylwestrowe
- Kompot z suszu z cytryną
- Sernik krakowski
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Wigilijny makowiec
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1157 dni temu
To nie jest wegańskie - a filtr tak wskazuje
odpowiedz
1157 dni temu
Przepis nie został skategoryzowany jako wegański.
1442 dni temu
Zrobilam podwójna porcje i dodałam sok z 1 cytryny, która zabiła calosc, sos stał się po prostu kwasno-ostra:, nie czuć pietruszki i bazyli:( polecam zmniejszyć ilość soku z cytryny o połowę.
odpowiedz
1559 dni temu
Jakim serem można zastąpić gorgonzolę?
odpowiedz
1557 dni temu
Do zastąpienia dobry będzie ser feta lub camembert :)
2069 dni temu
Czy pieczarki mają być obrane?
odpowiedz
2067 dni temu
Pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy dobrze je umyć :)
2064 dni temu
Nie