Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Blanszujemy szpinak
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Składniki przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Dodajemy resztę składników farszu
Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
Do miski ze szpinakiem kruszymy grube kawałki gorgonzoli. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: Faszerujemy i pieczemy pieczarki
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).
Pieczarki skrapiamy z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.
Dodajemy drobno posiekane natkę pietruszki i bazylię oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.
KROK 5: Podajemy pieczarki
Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Faszerowane pieczarki portobello
Spróbuj pieczarek faszerowanych szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami z dodatkiem płatków migdałowych!
Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Ciasto na pizzę
- Sałatka z ogórków z kurczakiem
- Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Panna cotta
- Roladki z tortilli
- Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
- Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
- Paella z owocami morza
- Domowa kostka rosołowa
- Pasta jajeczna z awokado
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Faszerowane pieczarki portobello
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Tortilla z krewetkami
- Kartacze z mięsem
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Puszyste ciasto z borówkami
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Faszerowane cygaretki z łososia
- GOFRY TRADYCYJNE
- Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
- Hummus bowl
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1097 dni temu
To nie jest wegańskie - a filtr tak wskazuje
odpowiedz
1097 dni temu
Przepis nie został skategoryzowany jako wegański.
1382 dni temu
Zrobilam podwójna porcje i dodałam sok z 1 cytryny, która zabiła calosc, sos stał się po prostu kwasno-ostra:, nie czuć pietruszki i bazyli:( polecam zmniejszyć ilość soku z cytryny o połowę.
odpowiedz
1499 dni temu
Jakim serem można zastąpić gorgonzolę?
odpowiedz
1496 dni temu
Do zastąpienia dobry będzie ser feta lub camembert :)
2009 dni temu
Czy pieczarki mają być obrane?
odpowiedz
2007 dni temu
Pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy dobrze je umyć :)
2004 dni temu
Nie