Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Blanszujemy szpinak
Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Składniki przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 2: Dodajemy resztę składników farszu
Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.
Do miski ze szpinakiem kruszymy grube kawałki gorgonzoli. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: Faszerujemy i pieczemy pieczarki
Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).
Pieczarki skrapiamy z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 4: Przygotowujemy sos
Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.
Dodajemy drobno posiekane natkę pietruszki i bazylię oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.
KROK 5: Podajemy pieczarki
Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Boczek pieczony
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Piernik świąteczny
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba z piekarnika
- Śledź w oleju
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (8)
1478 dni temu
To nie jest wegańskie - a filtr tak wskazuje
Odpowiedz
1477 dni temu
Przepis nie został skategoryzowany jako wegański.
1762 dni temu
Zrobilam podwójna porcje i dodałam sok z 1 cytryny, która zabiła calosc, sos stał się po prostu kwasno-ostra:, nie czuć pietruszki i bazyli:( polecam zmniejszyć ilość soku z cytryny o połowę.
Odpowiedz
1879 dni temu
Jakim serem można zastąpić gorgonzolę?
Odpowiedz
1877 dni temu
Do zastąpienia dobry będzie ser feta lub camembert :)
2390 dni temu
Czy pieczarki mają być obrane?
Odpowiedz
2388 dni temu
Pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy dobrze je umyć :)
2384 dni temu
Nie