Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Blanszujemy szpinak

Szalotkę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na patelni na lekko rozgrzanej oliwie – tak, by się zeszkliły, nie zmieniając koloru. Dodajemy grubo posiekany szpinak i blanszujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Składniki przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

KROK 2: Dodajemy resztę składników farszu

Fasolę rozgniatamy na desce za pomocą noża i dodajemy do szpinaku. Dokładnie mieszamy.

Do miski ze szpinakiem kruszymy grube kawałki gorgonzoli. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Delikatnie mieszamy.

KROK 3: Faszerujemy i pieczemy pieczarki

Kapelusze pieczarek układamy w naczyniu żaroodpornym blaszkami do góry i obficie wypełniamy lekko ciepłym farszem (tak, by wystawał ponad kapelusz).

Pieczarki skrapiamy z wierzchu oliwą. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

KROK 4: Przygotowujemy sos

Majonez przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekane filety anchois, grubo pokrojone ogórki i pieczarki pokrojone w cząstki.

Dodajemy drobno posiekane natkę pietruszki i bazylię oraz sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy i odstawiamy sos, by smaki się przegryzły.

KROK 5: Podajemy pieczarki

Porcję sosu wykładamy na talerz. Obok układamy upieczone pieczarki. Całość ponownie skrapiamy oliwą i oprószamy pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Faszerowane pieczarki portobello

Spróbuj pieczarek faszerowanych szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami z dodatkiem płatków migdałowych!

Faszerowane pieczarki portobello

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym

Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem

Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1361 dni temu
    To nie jest wegańskie - a filtr tak wskazuje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1361 dni temu
    Przepis nie został skategoryzowany jako wegański.
  • Gość Gość
    1646 dni temu
    Zrobilam podwójna porcje i dodałam sok z 1 cytryny, która zabiła calosc, sos stał się po prostu kwasno-ostra:, nie czuć pietruszki i bazyli:( polecam zmniejszyć ilość soku z cytryny o połowę.

    odpowiedz

  • migotkaolii migotkaolii
    1763 dni temu
    Jakim serem można zastąpić gorgonzolę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1760 dni temu
    Do zastąpienia dobry będzie ser feta lub camembert :)
  • Gość Gość
    2273 dni temu
    Czy pieczarki mają być obrane?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2271 dni temu
    Pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy dobrze je umyć :)
  • Gość Gość
    2268 dni temu
    Nie

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!