
Przygotuj
- moździerz
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Na suchej patelni podprażamy orzechy nerkowca. Gdy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy w moździerzu. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek z cebulą. Dodajemy umyty, osuszony szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Czekamy, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. Dodajemy do farszu orzechy wraz z posiekaną pietruszką i pokruszona fetą.
Krok 2: Pieczemy pieczarki
Kapelusze pieczarek myjemy, osuszamy, a następnie nakładamy na nie farsz. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10 minut.
Krok 3: Dekorujemy pieczarki
Przed podaniem pieczarki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny – na koniec dodajemy kropelkę syropu z agawy.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Komentarze (0)
zobacz wszystkie