Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Na suchej patelni podprażamy orzechy nerkowca. Gdy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy w moździerzu. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek z cebulą. Dodajemy umyty, osuszony szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Czekamy, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. Dodajemy do farszu orzechy wraz z posiekaną pietruszką i pokruszona fetą.

Krok 2: Pieczemy pieczarki

Kapelusze pieczarek myjemy, osuszamy, a następnie nakładamy na nie farsz. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10 minut.

Krok 3: Dekorujemy pieczarki

Przed podaniem pieczarki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny – na koniec dodajemy kropelkę syropu z agawy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram