Faszerowane pieczarki portobello

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • moździerz
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Przygotowujemy farsz

Na suchej patelni podprażamy orzechy nerkowca. Gdy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy w moździerzu. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek z cebulą. Dodajemy umyty, osuszony szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Czekamy, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. Dodajemy do farszu orzechy wraz z posiekaną pietruszką i pokruszona fetą.

Krok 2: Pieczemy pieczarki

Kapelusze pieczarek myjemy, osuszamy, a następnie nakładamy na nie farsz. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10 minut.

Krok 3: Dekorujemy pieczarki

Przed podaniem pieczarki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny – na koniec dodajemy kropelkę syropu z agawy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Kasia Kasia
    919 dni temu
    Czy migdały mogą być zastepnikiem orzechów nerkowca w tym daniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    919 dni temu
    Kasiu, jeśli masz ochotę możesz zamienić nerkowce na migdały :)
  • Gość Gość
    1076 dni temu
    Pieczarki przepyszne. Korzystam z przepisu nie pierwszy raz. Goście są za każdym razem zachwyceni.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1528 dni temu
    czy tam tez wychodzi z nich tyle wody, i sa takie gumiaste przez to zamiast chrupiace?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1528 dni temu
    Pieczarki nie powinny oddać wody. Po zapiekaniu będą raczej sprężyste i chrupiące-spędzają w piekarniku jedynie 10 minut i jest to czas, który zdecydowanie nie zmieni ich struktury na gumiastą, a jedynie sprawi, że farsz ładnie się zapiecze :)
  • Natka Natka
    1983 dni temu
    Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, super na przystawkę dla gości :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2043 dni temu
    Pyszny farsz. Dałam orzechy włoskie z których po uprażeniu łatwo zeszła skórka. Piekłam 15min. Sycące danie.

    odpowiedz

  • ewa ewa
    2085 dni temu
    Farsz jest znakomity :)

    odpowiedz

  • ewa ewa
    2085 dni temu
    Dzień dobry, mam pytanie: czy te 10 minut pieczenia to nie jest zbyt krótki czas? Właśnie spróbowałam je zrobić i te duże pieczarki są jakby "surowe". Nie powinny być miękkie jak klasyczne po usmażeniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2084 dni temu
    Ewo, jeśli lubisz pieczarki bardziej miękkie - możesz je piec dłużej. Te twardsze jednak również są jadalne :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!