Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy farsz
Na suchej patelni podprażamy orzechy nerkowca. Gdy się zarumienią, zdejmujemy je z patelni do ostygnięcia. Następnie rozdrabniamy w moździerzu. Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czosnek z cebulą. Dodajemy umyty, osuszony szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski. Czekamy, aż nadmiar wody ze szpinaku odparuje. Dodajemy do farszu orzechy wraz z posiekaną pietruszką i pokruszona fetą.
Krok 2: Pieczemy pieczarki
Kapelusze pieczarek myjemy, osuszamy, a następnie nakładamy na nie farsz. Wierzch posypujemy płatkami migdałów i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10 minut.
Krok 3: Dekorujemy pieczarki
Przed podaniem pieczarki posypujemy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny – na koniec dodajemy kropelkę syropu z agawy.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!
Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.
Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Pieczony ser brie z pieczarkami
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Figa z makiem i pampuchem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Faszerowane liście winogron
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Nalewka z głogu
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
- Wieniec wielkanocny
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Pikantne leczo ze schabem i cukinią
- Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Ciastka pisanki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
896 dni temu
Czy migdały mogą być zastepnikiem orzechów nerkowca w tym daniu?
odpowiedz
896 dni temu
Kasiu, jeśli masz ochotę możesz zamienić nerkowce na migdały :)
1053 dni temu
Pieczarki przepyszne. Korzystam z przepisu nie pierwszy raz. Goście są za każdym razem zachwyceni.
odpowiedz
1505 dni temu
czy tam tez wychodzi z nich tyle wody, i sa takie gumiaste przez to zamiast chrupiace?
odpowiedz
1505 dni temu
Pieczarki nie powinny oddać wody. Po zapiekaniu będą raczej sprężyste i chrupiące-spędzają w piekarniku jedynie 10 minut i jest to czas, który zdecydowanie nie zmieni ich struktury na gumiastą, a jedynie sprawi, że farsz ładnie się zapiecze :)
1960 dni temu
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, super na przystawkę dla gości :)
odpowiedz
2020 dni temu
Pyszny farsz. Dałam orzechy włoskie z których po uprażeniu łatwo zeszła skórka. Piekłam 15min. Sycące danie.
odpowiedz
2062 dni temu
Farsz jest znakomity :)
odpowiedz
2062 dni temu
Dzień dobry, mam pytanie: czy te 10 minut pieczenia to nie jest zbyt krótki czas? Właśnie spróbowałam je zrobić i te duże pieczarki są jakby "surowe". Nie powinny być miękkie jak klasyczne po usmażeniu?
odpowiedz
2061 dni temu
Ewo, jeśli lubisz pieczarki bardziej miękkie - możesz je piec dłużej. Te twardsze jednak również są jadalne :)