Kolorowa zapiekanka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • kostki lodu
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Przygotowujemy składniki

Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brokuł dzielimy na małe różyczki i sparzamy kilka minut we wrzątku, następnie wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Szynkę kroimy w kosteczkę.

KROK 2: Łączymy składniki zapiekanki

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy starty ser, następnie warzywa, posiekane listki bazylii, szynkę i mąkę. Dokładnie mieszamy całość.

KROK 3: Pieczemy zapiekankę

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niego masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Wuang Wuang
    1041 dni temu
    Tego się nie da zjeść! Dobrze, że w trakcie robienia spojrzałem na komentarze i jeszcze coś tam udało mi się naprawić, doprawić i jeden obiad zjadłem, ale nie było to przyjemne. Trzeba doprawić, żeby danie miało jakikolwiek smak, warzywa były surowe pomimo że piekłem je dłużej i z wierzchu zrobiły się już czarne. Nie polecam. Przepis powinien być usunięty ze strony, bo może tylko zrazić kogoś kto pierwszy raz korzysta z kuchni lidla

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1421 dni temu
    Niestety, nie da się tego zjeść :( Ból brzucha gwarantowany. Nie jest to dobry przepis.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1472 dni temu
    Niestety nie jest to smaczne... Nawet polanego ketchupem nie da się jeść :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1682 dni temu
    Czyli naczynia żaroodpornego nie przykrywać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1681 dni temu
    Nie przykrywamy naczynia. Warzywa, które dodajemy do masy będą miały szansę odparować, a zapiekanka delikatnie przypiecze się z wierzchu.
  • Gość Gość
    1694 dni temu
    Przepyszne!! Zrobiłam rodzince, usłyszałam że jest sycące i pyszne :) Dodałam do wszystkiego soli i pieprzu, a zamiast gotowanej szynki - ugotowałam na parze polędwicę z indyka i wyszło super. Co do czasu pieczenia to wszystko zależy od piekarnika, najlepiej spojrzeć jak wierzch się spiecze i widać że wszystko już zmiękło. Pychota!! Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1715 dni temu
    Warto porządnie przyprawić oraz odcisnąć starte warzywa (zwłaszcza cukinię) ze sporej ilości soków. Ja dodałam sól, pieprz i suszoną bazylię i piekłam o wiele dłużej niż w przepisie. Wyszło takie sobie, pomimo przypraw nadal trochę nijakie w smaku, raczej nie będzie to moje ulubione danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1719 dni temu
    Bardzo dobre! Smakuje dzieciom - moja córka zjadła połowę na raz! Doprawiłam solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem :) a i nie dałam mąki - przez to piekłam 15 min dłużej ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1728 dni temu
    Czas 0,5h na pieczenie w piekarniku to niestety za mało. Warzywa nadal są surowe! Z tego co zrobiłem wynika że czas pieczenia w temperaturze 180 C, bez termoobiegu to około 1 h - 1.25 h. Cukinia i marchew to warzywa zawierające dużo soków, więc musi być czas na ich odparowanie. Wartości smakowe - mierne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1863 dni temu
    Żadnych przypraw do tej zapiekanki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1863 dni temu
    Możesz dodać swoje ulubione :)
  • Gość Gość
    1876 dni temu
    Przecież tego nie da sie jeść :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!