Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- kostki lodu
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy składniki
Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brokuł dzielimy na małe różyczki i sparzamy kilka minut we wrzątku, następnie wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Szynkę kroimy w kosteczkę.
KROK 2: Łączymy składniki zapiekanki
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy starty ser, następnie warzywa, posiekane listki bazylii, szynkę i mąkę. Dokładnie mieszamy całość.
KROK 3: Pieczemy zapiekankę
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niego masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!
Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Uszka z grzybami
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ryba po japońsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (12)
1041 dni temu
Tego się nie da zjeść! Dobrze, że w trakcie robienia spojrzałem na komentarze i jeszcze coś tam udało mi się naprawić, doprawić i jeden obiad zjadłem, ale nie było to przyjemne. Trzeba doprawić, żeby danie miało jakikolwiek smak, warzywa były surowe pomimo że piekłem je dłużej i z wierzchu zrobiły się już czarne. Nie polecam. Przepis powinien być usunięty ze strony, bo może tylko zrazić kogoś kto pierwszy raz korzysta z kuchni lidla
odpowiedz
1421 dni temu
Niestety, nie da się tego zjeść :( Ból brzucha gwarantowany. Nie jest to dobry przepis.
odpowiedz
1472 dni temu
Niestety nie jest to smaczne... Nawet polanego ketchupem nie da się jeść :(
odpowiedz
1682 dni temu
Czyli naczynia żaroodpornego nie przykrywać?
odpowiedz
1681 dni temu
Nie przykrywamy naczynia. Warzywa, które dodajemy do masy będą miały szansę odparować, a zapiekanka delikatnie przypiecze się z wierzchu.
1694 dni temu
Przepyszne!! Zrobiłam rodzince, usłyszałam że jest sycące i pyszne :) Dodałam do wszystkiego soli i pieprzu, a zamiast gotowanej szynki - ugotowałam na parze polędwicę z indyka i wyszło super. Co do czasu pieczenia to wszystko zależy od piekarnika, najlepiej spojrzeć jak wierzch się spiecze i widać że wszystko już zmiękło. Pychota!! Polecam!
odpowiedz
1715 dni temu
Warto porządnie przyprawić oraz odcisnąć starte warzywa (zwłaszcza cukinię) ze sporej ilości soków. Ja dodałam sól, pieprz i suszoną bazylię i piekłam o wiele dłużej niż w przepisie. Wyszło takie sobie, pomimo przypraw nadal trochę nijakie w smaku, raczej nie będzie to moje ulubione danie
odpowiedz
1719 dni temu
Bardzo dobre! Smakuje dzieciom - moja córka zjadła połowę na raz! Doprawiłam solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem :) a i nie dałam mąki - przez to piekłam 15 min dłużej ;)
odpowiedz
1728 dni temu
Czas 0,5h na pieczenie w piekarniku to niestety za mało. Warzywa nadal są surowe! Z tego co zrobiłem wynika że czas pieczenia w temperaturze 180 C, bez termoobiegu to około 1 h - 1.25 h. Cukinia i marchew to warzywa zawierające dużo soków, więc musi być czas na ich odparowanie. Wartości smakowe - mierne.
odpowiedz
1863 dni temu
Żadnych przypraw do tej zapiekanki?
odpowiedz
1863 dni temu
Możesz dodać swoje ulubione :)
1876 dni temu
Przecież tego nie da sie jeść :/
odpowiedz
zobacz wszystkie