
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- kostki lodu
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Przygotowujemy składniki
Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Brokuł dzielimy na małe różyczki i sparzamy kilka minut we wrzątku, następnie wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Szynkę kroimy w kosteczkę.
KROK 2: Łączymy składniki zapiekanki
Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy starty ser, następnie warzywa, posiekane listki bazylii, szynkę i mąkę. Dokładnie mieszamy całość.
KROK 3: Pieczemy zapiekankę
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Przekładamy do niego masę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30 minut.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledź w oleju
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Przekąski sylwestrowe
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Łazanki
- Kutia
- Makowiec japoński
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Jajka na miękko
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (13)
307 dni temu
Wielkie G. Może jakby wcześniej ugotować warzywa a następnie zamieszać i zapiec to może coś by z tego było. Przepisy dodawane na pałę
Odpowiedz
1351 dni temu
Tego się nie da zjeść! Dobrze, że w trakcie robienia spojrzałem na komentarze i jeszcze coś tam udało mi się naprawić, doprawić i jeden obiad zjadłem, ale nie było to przyjemne. Trzeba doprawić, żeby danie miało jakikolwiek smak, warzywa były surowe pomimo że piekłem je dłużej i z wierzchu zrobiły się już czarne. Nie polecam. Przepis powinien być usunięty ze strony, bo może tylko zrazić kogoś kto pierwszy raz korzysta z kuchni lidla
Odpowiedz
1731 dni temu
Niestety, nie da się tego zjeść :( Ból brzucha gwarantowany. Nie jest to dobry przepis.
Odpowiedz
1782 dni temu
Niestety nie jest to smaczne... Nawet polanego ketchupem nie da się jeść :(
Odpowiedz
1991 dni temu
Czyli naczynia żaroodpornego nie przykrywać?
Odpowiedz
1991 dni temu
Nie przykrywamy naczynia. Warzywa, które dodajemy do masy będą miały szansę odparować, a zapiekanka delikatnie przypiecze się z wierzchu.
2004 dni temu
Przepyszne!! Zrobiłam rodzince, usłyszałam że jest sycące i pyszne :) Dodałam do wszystkiego soli i pieprzu, a zamiast gotowanej szynki - ugotowałam na parze polędwicę z indyka i wyszło super. Co do czasu pieczenia to wszystko zależy od piekarnika, najlepiej spojrzeć jak wierzch się spiecze i widać że wszystko już zmiękło. Pychota!! Polecam!
Odpowiedz
2025 dni temu
Warto porządnie przyprawić oraz odcisnąć starte warzywa (zwłaszcza cukinię) ze sporej ilości soków. Ja dodałam sól, pieprz i suszoną bazylię i piekłam o wiele dłużej niż w przepisie. Wyszło takie sobie, pomimo przypraw nadal trochę nijakie w smaku, raczej nie będzie to moje ulubione danie
Odpowiedz
2029 dni temu
Bardzo dobre! Smakuje dzieciom - moja córka zjadła połowę na raz! Doprawiłam solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem :) a i nie dałam mąki - przez to piekłam 15 min dłużej ;)
Odpowiedz
2038 dni temu
Czas 0,5h na pieczenie w piekarniku to niestety za mało. Warzywa nadal są surowe! Z tego co zrobiłem wynika że czas pieczenia w temperaturze 180 C, bez termoobiegu to około 1 h - 1.25 h. Cukinia i marchew to warzywa zawierające dużo soków, więc musi być czas na ich odparowanie. Wartości smakowe - mierne.
Odpowiedz
2172 dni temu
Żadnych przypraw do tej zapiekanki?
Odpowiedz
2172 dni temu
Możesz dodać swoje ulubione :)
2186 dni temu
Przecież tego nie da sie jeść :/
Odpowiedz
zobacz wszystkie