Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • praskę do czosnku
  • ręcznik papierowy, folię aluminiową lub papier do pieczenia,
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcja grzania góra-dół

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 2: KROIMY BAKŁAŻAN

Bakłażan kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Sok, który wydzieli się z bakłażana, zbieramy ręcznikiem papierowym.

KROK 3: KROIMY POZOSTAŁE WARZYWA

Resztę warzyw kroimy w jednakowej grubości plastry. Plastry warzyw układamy naprzemiennie na sosie pomidorowym.

KROK 4: DOPRAWIAMY DANIE

Całość skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

KROK 5: PIECZEMY RATATOUILLE

Ratatouille wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość orzeszkami piniowymi i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Filip Filip
    11 dni temu
    Porcja zdecydowanie na 2 osoby. Ewentualnie 3 małe. Nalałem za dużo passaty więc wyszło dużo wody ale to nie był jakiś duży problem. Ogólnie danie super chyba,że jesteś moją narzeczoną,która nie lubi cebuli,papryki i bakłażana. Wtedy odradzam.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram