
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- praskę do czosnku
- ręcznik papierowy, folię aluminiową lub papier do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C z funkcja grzania góra-dół
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 2: KROIMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Sok, który wydzieli się z bakłażana, zbieramy ręcznikiem papierowym.
KROK 3: KROIMY POZOSTAŁE WARZYWA
Resztę warzyw kroimy w jednakowej grubości plastry. Plastry warzyw układamy naprzemiennie na sosie pomidorowym.
KROK 4: DOPRAWIAMY DANIE
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
KROK 5: PIECZEMY RATATOUILLE
Ratatouille wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość orzeszkami piniowymi i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Tuńczyk w panierce z nachosów? Takie połączenie znajdziesz w naszej rybnej zapiekance! Skusisz się?

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.

Zobacz przepisy
na święta
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1492 dni temu
Ale jak to bez marchewki :)) Proszę o wersje z marchewką! :)
odpowiedz
2002 dni temu
Porcja zdecydowanie na 2 osoby. Ewentualnie 3 małe. Nalałem za dużo passaty więc wyszło dużo wody ale to nie był jakiś duży problem. Ogólnie danie super chyba,że jesteś moją narzeczoną,która nie lubi cebuli,papryki i bakłażana. Wtedy odradzam.
odpowiedz