Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- suszarkę do warzyw Silvercrest
- obieraczkę do warzyw
- rózgę kuchenną
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- folię aluminiową
- ręcznik papierowy
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z PIETRUSZKI
Pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w cienkie, długie plastry za pomocą obieraczki. Plastry układamy na piętrach suszarki do warzyw. Suszymy ok. 4 godzin w temperaturze ok. 70°C. Opcjonalnie: smażymy na głębokim oleju do chrupkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 2: PRZYPRAWIAMY I ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, majeranek i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu za pomocą rózgi kuchennej. Gdy zredukujemy śmietankę, doprawiamy ją solą. Opcjonalnie dodajemy więcej majeranku, kuminu i gałki muszkatołowej. Masa śmietanowa powinna być bardzo esencjonalna w smaku.
Krok 3: KROIMY DYNIĘ I ŁĄCZYMY JĄ ZE ŚMIETANKĄ
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie w plastry. Przekładamy je partiami do zredukowanej śmietanki. Starannie mieszamy, by sos dokładnie połączył się z dynią. Wyłączamy ogień.
Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Dynię przekładamy partiami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Plastry układamy w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.
Całość zalewamy sosem śmietanowym pozostałym w garnku i posypujemy serem. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Jeżeli zapiekanka podpiecze się mocno od góry, w trakcie nakrywamy ją folią aluminiową. Pod koniec pieczenia warto zdjąć folię, by wierzch zapiekanki się zrumienił.
Krok 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Wyjmujemy danie z piekarnika i posypujemy chipsami z pietruszki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Przed krojeniem odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Kolorowa zapiekanka
Kolorowa zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na wartościowy i szybki obiad! Sprawdź przepis Karola Okrasy!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!
Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!
Prosta zapiekanka z brukselką
Jak odczarować smak brukselki? Dowiesz się z przepisu Darii na zieloną zapiekankę z dodatkiem wędzonego łososia i świeżych ziół!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierniki
- Sałatka gyros
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1493 dni temu
Witam, Czy chipsy z pietruszki można również zapiec w piekarniku? i w ilu stopniach i jakiej temperaturze?
odpowiedz
1492 dni temu
Katarzyno, jak najbardziej-chipsy z pietruszki możesz przygotować w piekarniku. Najlepiej piec je dość długo w stosunkowo niskiej temperaturze. Proporcja 160 stopni Celsjusza-1 godzina pieczenia powinna być odpowiednia. W podobny sposób możesz przygotować również chipsy z innych warzyw, korzystając z tego przepisu Karola: https://kuchnialidla.pl/chipsy-z-warzyw