zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • suszarkę do warzyw Silvercrest
  • obieraczkę do warzyw
  • rózgę kuchenną
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • folię aluminiową
  • ręcznik papierowy

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CHIPSY Z PIETRUSZKI

Pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w cienkie, długie plastry za pomocą obieraczki. Plastry układamy na piętrach suszarki do warzyw. Suszymy ok. 4 godzin w temperaturze ok. 70°C. Opcjonalnie: smażymy na głębokim oleju do chrupkości i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Krok 2: PRZYPRAWIAMY I ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ

Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy kumin, gałkę muszkatołową, majeranek i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając od czasu do czasu za pomocą rózgi kuchennej. Gdy zredukujemy śmietankę, doprawiamy ją solą. Opcjonalnie dodajemy więcej majeranku, kuminu i gałki muszkatołowej. Masa śmietanowa powinna być bardzo esencjonalna w smaku.

Krok 3: KROIMY DYNIĘ I ŁĄCZYMY JĄ ZE ŚMIETANKĄ

Dynię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze, podłużne kawałki, a następnie w plastry. Przekładamy je partiami do zredukowanej śmietanki. Starannie mieszamy, by sos dokładnie połączył się z dynią. Wyłączamy ogień.

Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Dynię przekładamy partiami do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. Plastry układamy w naczyniu tak, by zachodziły na siebie, nie pozostawiając wolnych przestrzeni.

Całość zalewamy sosem śmietanowym pozostałym w garnku i posypujemy serem. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Jeżeli zapiekanka podpiecze się mocno od góry, w trakcie nakrywamy ją folią aluminiową. Pod koniec pieczenia warto zdjąć folię, by wierzch zapiekanki się zrumienił.

Krok 5: PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Wyjmujemy danie z piekarnika i posypujemy chipsami z pietruszki. Całość dekorujemy świeżą bazylią. Przed krojeniem odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram