Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy brukselkę
Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy połówki brukselek, sól oraz pieprz i smażymy ok. 6 minut. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i suszone oregano. Mieszamy.
Brukselkę z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy masę jajeczną
Jajka mieszamy w misce ze śmietanką za pomocą trzepaczki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy brukselkę z dodatkami.
Krok3: Pieczemy zapiekankę
Na wierzchu układamy porwaną mozzarellę i kawałki łososia. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kaszy gryczanej i cukinii
Prosta zapiekanka doskonała na przyjęcia i rodzinne obiady. Jej tradycyjny polski smak przypadnie do gustu każdemu.
Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?
Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tatar z łososia
- Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
- Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Pasta z awokado
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Zielony falafel burger
- Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Omlet cesarski
- Kawa po portugalsku
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Tarta jabłkowo-waniliowa
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1760 dni temu
Szukałam pomysłu na jakiś odmienny sposób potraktowania brukselki, a że akurat miałam wszystkie składniki, to wypróbowałam .... zapiekanka jest sycąca ale powiem szczerze - smak nie rzuca na kolana, moim zdaniem zaproponowane smaki (w tym przyprawy) nie łączą się harmonijnie - w zestawieniu z intensywnym łososiem brukselka wydaje się mdła, pomimo że przesmażona z cebulą i czosnkiem.
odpowiedz
1796 dni temu
Zrobiłem i bez rewelacji lepiej ugotować tę brukselkę jako dodatek do innego dania.
odpowiedz