
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Podsmażamy brukselkę
Cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy połówki brukselek, sól oraz pieprz i smażymy ok. 6 minut. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i suszone oregano. Mieszamy.
Brukselkę z dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: Przygotowujemy masę jajeczną
Jajka mieszamy w misce ze śmietanką za pomocą trzepaczki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą zalewamy brukselkę z dodatkami.
Krok3: Pieczemy zapiekankę
Na wierzchu układamy porwaną mozzarellę i kawałki łososia. Zapiekankę pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Makowiec japoński
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Jajka na miękko
- Pierniki
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ryba z piekarnika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2088 dni temu
Szukałam pomysłu na jakiś odmienny sposób potraktowania brukselki, a że akurat miałam wszystkie składniki, to wypróbowałam .... zapiekanka jest sycąca ale powiem szczerze - smak nie rzuca na kolana, moim zdaniem zaproponowane smaki (w tym przyprawy) nie łączą się harmonijnie - w zestawieniu z intensywnym łososiem brukselka wydaje się mdła, pomimo że przesmażona z cebulą i czosnkiem.
Odpowiedz
2123 dni temu
Zrobiłem i bez rewelacji lepiej ugotować tę brukselkę jako dodatek do innego dania.
Odpowiedz