zobacz film Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • praskę do ziemniaków
  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA

Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.

Krok 2: SMAŻYMY PIECZARKI

Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.

Krok 3: PODSMAŻAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso kładziemy na odrobinę oleju rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

Przysmażone mięso doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową i sosem worcestershire. Dolewamy wino, odparowujemy. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (tyle, by pokryła mięso). Dusimy ok. 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE

Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki przekładamy do garnka i przyprawiamy gałką muszkatołową.

Dodajemy masło i mleko. Delikatnie podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Purée doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.

Krok 5: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO

Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

Krok 6: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO

Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy.

Na wierzch wykładamy purée, które również rozprowadzamy po całej powierzchni i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach i zapiekamy przez kolejne 20 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1309 dni temu
    Smazymy, smazymy, smazymy. Super przepis na marskosc watroby.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    976 dni temu
    nie ma obowiązku korzystać z tego przepisu. Chcesz jeść zdrowo, to sobie gotuj zdrowo, a nie komentuj bez sensu...
  • Gość Gość
    175 dni temu
    XD
  • Qlencja Qlencja
    1520 dni temu
    Super przepis. Zapiekanka ma delikatną konsystencję i świetnie smakuje. Z braku pieczarek dodałam czerwoną paprykę, a z braku wina - więcej pomidorów - wyszło bardzo OK.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1572 dni temu
    Zapiekanka pyszna, zrobiłam i polecam(fajny przepis na kolację z przyjaciółmi)

    odpowiedz


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – domowy smak, który pokochasz!

Poszukujesz pożywnego dania, w którym mięso mielone występuje w towarzystwie warzyw? Dania bardzo pożywnego, zaskakującego bogactwem smaków oraz przywołującego barwne wspomnienia i międzynarodowe tradycje kulinarne? Jeśli tak, nasza zapiekanka ziemniaczana jest właśnie tym, czego Ci potrzeba. To pyszna potrawa, którą nakarmisz całą rodzinę w dni powszednie czy święta, a także zachwycisz znajomych podczas najbliższego spotkania. W naszej zapiekance z mięsem mielonym i ziemniakami występują także m.in. marchew, cebula, pieczarki, ciecierzyca i pomidory, co zapewnia niezwykłe bogactwo kulinarnych wrażeń. Całość dopełnia angielski, twardy ser cheddar (jeśli takiego nie masz, zastąp go innym serem twardym). Jeśli jeszcze masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, czy zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest czymś dla Ciebie, dodajemy, że to przepis prosty, który nie przysporzy trudności nawet początkującym kucharzom. Czas przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i ziemniakami wynosi godzinę i 40 minut. Uspokajamy jednak, że przez większość czasu nie trzeba nic robić z potrawą, ponieważ zapiekanka z mięsem mielonym będzie akurat dusić się lub piec. W tym czasie Ty swobodnie możesz zająć się swoimi ulubionymi czynnościami!

Mamy dla Ciebie kilka cennych wskazówek, dzięki którym szybka zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami okaże się sukcesem kulinarnym. Zanim jednak przejdziesz dalej, przekonaj się, że oprócz wymienionych składników masz pod ręką wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne wymienione w przepisie – praskę do ziemniaków, tarkę (najlepiej taką o drobnych oczkach), naczynie żaroodporne oraz oczywiście… piekarnik! Wszystko jest? Doskonale. Przekonaj się, jak powstaje nasza zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami i przyrządź ją wkrótce w swoim domu!

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis Karola Okrasy

Pragnąc zamienić nasz przepis na zapiekankę z mięsem mielonym w pyszną potrawę, w pierwszej kolejności zajmij się warzywami. Zacznij od marchwi i pietruszki. Pokrój te niezbędne do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym z naszego przepisu warzywa w kostkę i podsmaż je. Nie zapominaj o tym, że musisz doprawić je szczyptą soli i pieprzu. Co teraz? Oczywiście cebula. Tę musisz pokroić w kostkę. Jak to zrobić? Nic prostszego. Najpierw obrane warzywo przekrój na pół i połóż jedną część płaską połówką na desce do krojenia. Teraz przekrój ją wzdłuż, a następnie wszerz. To samo zrób z drugą połówką. Gotowe! Do cebuli dodaj drugie bardzo aromatyczne warzywo – czosnek. Ten możesz zarówno drobno skroić, jak i zmiażdżyć w moździerzu lub specjalnym młynku – elektrycznym lub mechanicznej prasce. Wszystko dobrze podsmaż. Następnie te bazowe dla przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym warzywa umieść na talerzu. Niech chwilę tam odpoczną!

Jaki jest kolejny, wyszczególniony przez nasz przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, etap przygotowania dania? Teraz pora na przyrządzenie mięsa. W garnku, w którym wcześniej nabrały rumieńców warzywa,  ponownie rozgrzej olej i umieść tam mielone mięso. Ponownie sięgnij po sól i pieprz. Jak długo powinna trwać obróbka termiczna mięsa? Kontynuuj ją dopóty, dopóki mięso nie nabierze apetycznej złotej barwy. Następnie dopraw je przyprawami wymienionymi w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Nie zapominaj o winie. Uwaga – mimo że zgodnie z naszymi wskazówkami musisz użyć wyłącznie 100 ml wina, pamiętaj, że trunek ten zawiera alkohol. Dlatego też podkreślamy, że nasz przepis zarezerwowany jest dla pełnoletnich smakoszy. Ale spokojnie – gdy chcesz, by z uroków przepisu na ziemniaczaną zapiekankę z mięsem mielonym skorzystała też młodzież, po prostu wyeliminuj z przepisu ten jeden problematyczny niekiedy składnik.

Bez względu na to, czy ostatecznie zdecydujesz się na wino, czy też obędziesz się bez niego, w następnej kolejności opróżnij zawartość puszki z pomidorami do naczynia z mięsem i dodaj odrobinę wody. Teraz musisz wykazać się cierpliwością – według przepisu na zapiekankę z mięsem mielonym rozpoczyna się etap duszenia mięsa, który może potrwać około pół godziny. Jak pewnie się domyślasz, musisz co jakiś czas mieszać!

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem?

Opisując krok po kroku, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną, przechodzimy do nieodłącznych w tym przypadku uniwersalnych warzyw, którymi są ziemniaki. Wszystko zaczyna się od ich ugotowania. Ugotowane ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę (praskę możesz zastąpić blenderem lub po prostu tłuczkiem). Ziemniaki dopraw gałką muszkatołową i dodaj dwa niezbędne składniki każdego dobrego purée – masło i mleko. Wszystko rzecz jasna musisz wymieszać, doprawić i połączyć z żółtkiem. I jeszcze raz wymieszać!

Zgodnie z następnym punktem naszego poradnika tłumaczącego, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną, teraz czeka Cię połączenie mięsa wraz z warzywami i pieczarkami celem otrzymania masy mięsno-warzywnej. Tę musisz równomiernie rozprowadzić po dnie naczynia żaroodpornego, a później zaszczycić obecnością purée na samej górze. Jak długo piec zapiekankę ziemniaczaną? Zgodnie z zaleceniami Karola Okrasy powinna spędzić 20 do 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ale to dopiero początek! Po pierwszej turze pieczenia zapiekankę musisz posypać serem i włożyć do piekarnika na kolejne 20 minut. Jak zatem widać, odpowiedź na pytanie, jak długo piec zapiekankę ziemniaczaną, jest złożona!                

Zapiekanka z mielonym mięsem i ziemniakami – prosty i smaczny pomysł na obiad

Czy musimy dłużej przekonywać Cię do tego, że zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami to nieśmiertelny klasyk kulinarny? To wybór idealny dla każdego, kto kocha tradycyjne potrawy i chce spędzi z bliskimi wiele wspaniałych chwil, podczas których będzie delektował się tym smakowitym posiłkiem. Co jednak, gdy zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami przestanie być dla Ciebie tajemnicą? W takim razie możesz wypróbować inne pyszne pomysł Kuchni Lidla.  Z pewnością wartą wypróbowania alternatywą dla zapiekanki z mięsa mielonego będzie zapiekanka ziemniaczana z łososiem według przepisu Karola Okrasy. Jeśli zatem od mięsa wolisz morskie przysmaki, ten aromatyczny łosoś w pierzynce z purée może być czymś dla Ciebie. Zwłaszcza że to nie tylko posiłek przepyszny, ale też bardzo łatwy i szybki do przyrządzenia! A może wolisz wersję wege? W takim razie zerknij na przepis na klasyczną zapiekankę ziemniaczaną z warzywami, pieczarkami i wyśmienitym serem grana padano. Nie popełnisz również błędu, sięgając po przepis na zapiekankę warzywną naszego mistrza kuchni. Co takiego znajdziesz w tej ciekawej alternatywie dla zapiekanki z mięsa mielonego i ziemniaków? Mnóstwo pysznych składników, takich jak cebula, kalafior, brokuł, jajko i zielone oliwki. Oraz pyszny parmezan! A co, gdyby połączyć to, co najlepsze w zapiekankach rybnych i warzywnych? Spokojnie – już odpowiadamy. Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar. Co jeszcze musisz wiedzieć o tej recepturze, jeśli nadal wahasz się przed jej wypróbowaniem? Może to, że tę kompozycję kulinarną wzbogacają kurki i miód?

Przekonaj się, dlaczego polecana zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków Karola Okrasy ma tylu fanów wśród sympatyków Kuchni Lidla. A gdy już nacieszysz brzuch swój i swoich bliskich (no i oczywiście kubki smakowe) zapiekanką z mięsem mielonym, pomyśl o wyżej wymienionych perełkach kulinarnych – zapiekankach z łososiem lub warzywami. Albo łososiem i warzywami jednocześnie! To dania, które nie wymagają od Ciebie wielkich umiejętności kulinarnych, ale mimo to oferują wrażenia smakowo-aromatyczne, które urzekną wszystkich!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!