
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę do ziemniaków
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy, mieszając. Usmażone warzywa przekładamy na talerz.
Krok 2: SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do podsmażonych wcześniej warzyw.
Krok 3: PODSMAŻAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso kładziemy na odrobinę oleju rozgrzanego w garnku po warzywach. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu stron na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
Przysmażone mięso doprawiamy ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową i sosem worcestershire. Dolewamy wino, odparowujemy. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (tyle, by pokryła mięso). Dusimy ok. 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE ZIEMNIACZANE
Ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki przekładamy do garnka i przyprawiamy gałką muszkatołową.
Dodajemy masło i mleko. Delikatnie podgrzewamy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Purée doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.
Krok 5: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO
Do uduszonego mięsa dodajemy podsmażone warzywa i pieczarki. Dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Krok 6: ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO
Masę mięsno-warzywną przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy.
Na wierzch wykładamy purée, które również rozprowadzamy po całej powierzchni i lekko dociskamy. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po tym czasie zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o grubych oczkach i zapiekamy przez kolejne 20 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
Delikatna ryba i aromatyczna, warzywna zapiekanka podana z przesmażonymi kurkami. Taka potrawa zachwyci całą rodzinę!


Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!


Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z marchewką, kalafiorem i brokułem doskonale sprawdzi się zarówno jako zimna przekąska, jak i danie główne!

Zapiekanka ziemniaczana
Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!

Komentarze (4)
934 dni temu
Smazymy, smazymy, smazymy. Super przepis na marskosc watroby.
odpowiedz
601 dni temu
nie ma obowiązku korzystać z tego przepisu. Chcesz jeść zdrowo, to sobie gotuj zdrowo, a nie komentuj bez sensu...
1145 dni temu
Super przepis. Zapiekanka ma delikatną konsystencję i świetnie smakuje. Z braku pieczarek dodałam czerwoną paprykę, a z braku wina - więcej pomidorów - wyszło bardzo OK.
odpowiedz
1197 dni temu
Zapiekanka pyszna, zrobiłam i polecam(fajny przepis na kolację z przyjaciółmi)
odpowiedz
zobacz wszystkie