Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- tarkę o drobnych oczkach
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Pomidory przelewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wodę i bulion.
Całość dusimy ok. 7-10 minut pod przykryciem, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy.
Krok 2: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.
Krok 3: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZAPIEKANKI
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni z 1 gałązką rozmarynu. Gdy się zeszkli, dodajemy roślinne mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się lekko zarumieni.
Dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy krótko, aż smaki się połączą. Papryka powinna pozostać chrupiąca.
Wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Cukinię kroimy w krążki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dno naczynia wykładamy ⅓ krążków cukinii.
Do naczynia przekładamy przesmażone składniki zapiekanki: roślinne mielone z cebulą, papryką i makaronem. Farsz przykrywamy ⅓ krążków cukinii i zalewamy sosem pomidorowym. Na warstwie sosu układamy ostatnią porcję krążków cukinii.
Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy listkami świeżego rozmarynu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Po upieczeniu przekładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!
Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.
Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!
Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Serowy chlebek
- Kurczak z chili
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Letnia sałatka szparagowa
- Minipizza z kabanosami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Zapiekanka ziemniaczana
- Kolorowa zapiekanka
- Andaluzyjska kanapka serranito
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Dżem z włoskich śliwek
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Tosty z piwnymi pieczarkami
- Kurczak po amerykańsku
- Tort malinowy
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1227 dni temu
Bardzo smaczne! Potwierdzam, że należy zredukować ilość wody do sosu - 100ml powinno wystarczyć.
odpowiedz
1257 dni temu
Smaczne, dodałam połowę mniej wody a i tak wyszło trochę zbyt wodniste. Myślę, że 100ml wody zdecydowanie wystarczy. Dzięki za przepis!
odpowiedz
1255 dni temu
Potwierdzam, wlałem 500 ml i musiałem wygotowywać kolejne 30 minut na dużym ogniu, żeby zgęstniało. Poza tym jedna cukinia to chyba nieco mało. Danie bardzo smaczne
1329 dni temu
Zapiekanka nie jest wegańska skoro jest tam żółty ser..
odpowiedz
1327 dni temu
Zapiekanka nie znajduje się w sekcji przepisów wegańskich, to danie wegetariańskie i tak zostało skategoryzowane na naszym portalu. W tytule dania wspominamy o wykorzystaniu w nim wegańskiego mięsa-to ważna informacja dla wegetarian, którzy poszukują przepisów z wykorzystaniem tego produktu.
1318 dni temu
Gdzie jest napisane, że zapiekanka jest wegańska? Jest " z wegańskim mięsem". Czytanie ze zrozumieniem "Gościu" drogi.
1357 dni temu
Skorzystałam z przepisu i wyszła super! :) Jedynie co bym dodała jako wskazówkę, to należy mocno zredukować sos, żeby zapiekanka nie wyszła za wodnista. Polecam
odpowiedz
1361 dni temu
Zastanawiam się po co akcentuje się "wegańskie" mielone, skoro w przepisie jest ser żółty.
odpowiedz
1361 dni temu
Wegańskie mielone to znana i upowszechniona w użyciu nazwa konkretnego składnika dania, która znaczy tyle co roślinne mielone, czyli produkt w całości bezmięsny (choć dobrze imitujący smak mięsa), wykorzystywany przez wegetarian. Jego obecność w przepisie jest ważną informacją dla osób, które szukają potraw z wegańskimi zamiennikami mięsa, ale niekoniecznie są na diecie wegańskiej. Jeśli chcesz dopasować ten przepis do roślinnej diety, możesz wykorzystać gotowy wegański ser lub samodzielnie przygotować domowy, "serowy" sos z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych, który świetnie sprawdzi się w roli zamiennika sera na bazie mleka.
1470 dni temu
Wyszła zupa a nie zapiekanka, nie polecam
odpowiedz