• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory przelewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wodę i bulion.

Całość dusimy ok. 7-10 minut pod przykryciem, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy.

Krok 2: GOTUJEMY MAKARON 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.

Krok 3: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZAPIEKANKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni z 1 gałązką rozmarynu. Gdy się zeszkli, dodajemy roślinne mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się lekko zarumieni.

Dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy krótko, aż smaki się połączą. Papryka powinna pozostać chrupiąca.

Wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Cukinię kroimy w krążki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dno naczynia wykładamy ⅓ krążków cukinii.

Do naczynia przekładamy przesmażone składniki zapiekanki: roślinne mielone z cebulą, papryką i makaronem. Farsz przykrywamy ⅓ krążków cukinii i zalewamy sosem pomidorowym. Na warstwie sosu układamy ostatnią porcję krążków cukinii.

Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy listkami świeżego rozmarynu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Po upieczeniu przekładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram