Zapiekanka z wegańskim mielonym i warzywami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Pomidory przelewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka. Dodajemy drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, wodę i bulion.

Całość dusimy ok. 7-10 minut pod przykryciem, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i odstawiamy.

Krok 2: GOTUJEMY MAKARON 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przelewamy wodą i odcedzamy na durszlaku.

Krok 3: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZAPIEKANKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni z 1 gałązką rozmarynu. Gdy się zeszkli, dodajemy roślinne mielone. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż się lekko zarumieni.

Dodajemy papryki pokrojone w kostkę. Mieszamy i smażymy krótko, aż smaki się połączą. Papryka powinna pozostać chrupiąca.

Wyjmujemy rozmaryn. Dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Krok 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Cukinię kroimy w krążki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dno naczynia wykładamy ⅓ krążków cukinii.

Do naczynia przekładamy przesmażone składniki zapiekanki: roślinne mielone z cebulą, papryką i makaronem. Farsz przykrywamy ⅓ krążków cukinii i zalewamy sosem pomidorowym. Na warstwie sosu układamy ostatnią porcję krążków cukinii.

Zapiekankę posypujemy z wierzchu serem startym na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy listkami świeżego rozmarynu. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Po upieczeniu przekładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    1227 dni temu
    Bardzo smaczne! Potwierdzam, że należy zredukować ilość wody do sosu - 100ml powinno wystarczyć.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1257 dni temu
    Smaczne, dodałam połowę mniej wody a i tak wyszło trochę zbyt wodniste. Myślę, że 100ml wody zdecydowanie wystarczy. Dzięki za przepis!

    odpowiedz

  • M M
    1255 dni temu
    Potwierdzam, wlałem 500 ml i musiałem wygotowywać kolejne 30 minut na dużym ogniu, żeby zgęstniało. Poza tym jedna cukinia to chyba nieco mało. Danie bardzo smaczne
  • Gość Gość
    1329 dni temu
    Zapiekanka nie jest wegańska skoro jest tam żółty ser..

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1327 dni temu
    Zapiekanka nie znajduje się w sekcji przepisów wegańskich, to danie wegetariańskie i tak zostało skategoryzowane na naszym portalu. W tytule dania wspominamy o wykorzystaniu w nim wegańskiego mięsa-to ważna informacja dla wegetarian, którzy poszukują przepisów z wykorzystaniem tego produktu.
  • Ja Ja
    1318 dni temu
    Gdzie jest napisane, że zapiekanka jest wegańska? Jest " z wegańskim mięsem". Czytanie ze zrozumieniem "Gościu" drogi.
  • Gość Gość
    1357 dni temu
    Skorzystałam z przepisu i wyszła super! :) Jedynie co bym dodała jako wskazówkę, to należy mocno zredukować sos, żeby zapiekanka nie wyszła za wodnista. Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1361 dni temu
    Zastanawiam się po co akcentuje się "wegańskie" mielone, skoro w przepisie jest ser żółty.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1361 dni temu
    Wegańskie mielone to znana i upowszechniona w użyciu nazwa konkretnego składnika dania, która znaczy tyle co roślinne mielone, czyli produkt w całości bezmięsny (choć dobrze imitujący smak mięsa), wykorzystywany przez wegetarian. Jego obecność w przepisie jest ważną informacją dla osób, które szukają potraw z wegańskimi zamiennikami mięsa, ale niekoniecznie są na diecie wegańskiej. Jeśli chcesz dopasować ten przepis do roślinnej diety, możesz wykorzystać gotowy wegański ser lub samodzielnie przygotować domowy, "serowy" sos z dodatkiem nieaktywnych płatków drożdżowych, który świetnie sprawdzi się w roli zamiennika sera na bazie mleka.
  • Gość Gość
    1470 dni temu
    Wyszła zupa a nie zapiekanka, nie polecam

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!