Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- obieraczkę do warzyw
- szeroką miskę
- sito
- słoiczek z zakrętką
Przygotuj wcześniej:
Bataty przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone bataty podsmaż na złoty kolor na suchej patelni grillowej.
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
Upieczone i przesmażone na patelni bataty kroimy na większe kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki.
Krok 2: UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
Skórkę z cytryny możemy kandyzować – przekładamy ją do słoiczka i zasypujemy cukrem.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!
Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!
Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!
Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Suflet czekoladowy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Stir-fry z kaszą
- Zupa szczawiowa
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Hummus bowl
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Rosół drobiowo-wołowy
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
Komentarze (2)
522 dni temu
Dobre.
odpowiedz
1458 dni temu
Zminimalizujcie użycie plastiku. Używajcie takiego, który można potem poddać recyklingu lub ma to już za sobą i najważniejsze nie marnujcie jedzenia!
odpowiedz