Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- obieraczkę do warzyw
- szeroką miskę
- sito
- słoiczek z zakrętką
Przygotuj wcześniej:
Bataty przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone bataty podsmaż na złoty kolor na suchej patelni grillowej.
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
Upieczone i przesmażone na patelni bataty kroimy na większe kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki.
Krok 2: UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
Skórkę z cytryny możemy kandyzować – przekładamy ją do słoiczka i zasypujemy cukrem.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Śniadanie na słodko: budyń jaglany i kasza manna
Dwa sposoby na śniadaniowy bowl! Orzechowa kasza manna z owocami lub budyń jaglany z malinami – wypróbuj oba i wybierz swój ulubiony!
Śniadaniowy bowl z kaszą
Kinga Paruzel zdradza swój przepis na udane śniadanie - kasza, pieczone warzywa, jajka i olej z awokado! Wypróbuj!
Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!
Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Suflet czekoladowy
- Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
- Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
- Stir-fry z kaszą
- Zupa szczawiowa
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Hummus bowl
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Rosół drobiowo-wołowy
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Puszyste pianki w czekoladzie
- Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem
- Zakwas żytni
- Mandarynkowy pulled pork
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Penne z salsą freddo
- Ziołowa lemoniada
- Tumbet
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Tort szwarcwaldzki z wiśniami
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Golonka na sposób azjatycki
- Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
721 dni temu
Dobre.
odpowiedz
1657 dni temu
Zminimalizujcie użycie plastiku. Używajcie takiego, który można potem poddać recyklingu lub ma to już za sobą i najważniejsze nie marnujcie jedzenia!
odpowiedz