
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- obieraczkę do warzyw
- szeroką miskę
- sito
- słoiczek z zakrętką
Przygotuj wcześniej:
Bataty przekrój na pół, skrop oliwą z oliwek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Upieczone bataty podsmaż na złoty kolor na suchej patelni grillowej.
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
Krok 1: KROIMY WARZYWA
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
Upieczone i przesmażone na patelni bataty kroimy na większe kawałki. Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki.
Krok 2: UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
Skórkę z cytryny możemy kandyzować – przekładamy ją do słoiczka i zasypujemy cukrem.
Krok 4: PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1039 dni temu
Dobre.
Odpowiedz
1974 dni temu
Zminimalizujcie użycie plastiku. Używajcie takiego, który można potem poddać recyklingu lub ma to już za sobą i najważniejsze nie marnujcie jedzenia!
Odpowiedz