Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Migdały wykładamy na blachę, wkładamy do piekarnika i prażymy przez ok. 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie niezbyt drobno siekamy.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż masa bezowa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy posiekane migdały i delikatnie mieszamy.

KROK 3: WYKŁADAMY MASĘ BEZOWĄ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy ok. 26 cm. Wewnątrz okręgów rozprowadzamy migdałową masę bezową.

KROK 4: PIECZEMY BEZĘ

Wierzch obu bez przypalamy palnikiem cukierniczym do momentu, aż delikatnie się zarumieni, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80–100°C (z termoobiegiem) na ok. 40 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.

KROK 5: DEKORUJEMY BEZĘ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Ubijamy śmietanę. Na jeden z blatów bezowych nakładamy bitą śmietanę i truskawki i dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Drugi blat kruszymy na kawałki i posypujemy nimi śmietanę z truskawkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!