
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Migdały wykładamy na blachę, wkładamy do piekarnika i prażymy przez ok. 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie niezbyt drobno siekamy.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż masa bezowa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy posiekane migdały i delikatnie mieszamy.
KROK 3: WYKŁADAMY MASĘ BEZOWĄ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy ok. 26 cm. Wewnątrz okręgów rozprowadzamy migdałową masę bezową.
KROK 4: PIECZEMY BEZĘ
Wierzch obu bez przypalamy palnikiem cukierniczym do momentu, aż delikatnie się zarumieni, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80–100°C (z termoobiegiem) na ok. 40 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.
KROK 5: DEKORUJEMY BEZĘ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI
Ubijamy śmietanę. Na jeden z blatów bezowych nakładamy bitą śmietanę i truskawki i dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Drugi blat kruszymy na kawałki i posypujemy nimi śmietanę z truskawkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Śledź w oleju
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Guacamole
- Zupa grzybowa z makaronem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)