Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: PRAŻYMY MIGDAŁY
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Migdały wykładamy na blachę, wkładamy do piekarnika i prażymy przez ok. 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie niezbyt drobno siekamy.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder, aż masa bezowa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy posiekane migdały i delikatnie mieszamy.
KROK 3: WYKŁADAMY MASĘ BEZOWĄ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy ok. 26 cm. Wewnątrz okręgów rozprowadzamy migdałową masę bezową.
KROK 4: PIECZEMY BEZĘ
Wierzch obu bez przypalamy palnikiem cukierniczym do momentu, aż delikatnie się zarumieni, i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 80–100°C (z termoobiegiem) na ok. 40 minut. Upieczone blaty odstawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.
KROK 5: DEKORUJEMY BEZĘ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI
Ubijamy śmietanę. Na jeden z blatów bezowych nakładamy bitą śmietanę i truskawki i dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Drugi blat kruszymy na kawałki i posypujemy nimi śmietanę z truskawkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Ryż zapiekany z jabłkami i bezą
Zobacz, jak przygotować ryż zapiekany z mleczkiem kokosowym, karmelizowanymi jabłkami i wegańską bezą!
Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Pożywna sałatka z kiwi, bananami i pomidorami
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Poncz różany z truskawkami
- Ciasto z porzeczkami i bezą
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
- Wegańskie muffinki czekoladowe
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Dip z ciecierzycy
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Babka z niespodzianką
- Focaccia – klasyczny przepis
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)