Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Karmelizujemy jabłka
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na żeliwnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy cukier trzcinowy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka oraz cynamon, całość podprażamy ok. 4-5 minut.
Krok 2: Łączymy ryż z mleczkiem kokosowym
W misce łączymy mleczko kokosowe z cukrem, solą, gałką muszkatołową i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż i ponownie całość mieszamy.
Krok 3: Ubijamy aquafabę
Aquafabę ubijamy z cukrem. Najpierw przez 3 minuty na niskich obrotach, a potem przez 5 minut już na najwyższych obrotach.
Krok 4: Zapiekamy ryż
Mleczko kokosowe z ryżem przelewamy na podprażone jabłka, na wierzchu układamy ubitą bezę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C ok. 25-30 minut. Ryż podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!
Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!
Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (24)
665 dni temu
Ale wkurwiający ten głos 🙈
odpowiedz
1643 dni temu
Beznadzieja, beza całkiem opadła, ryż zdecydowanie nie zmiękł, a słodkie było okropnie, co najmniej połowę mniej cukru trzeba dodawać
odpowiedz
1798 dni temu
co to jest aquafaba?????
odpowiedz
1797 dni temu
Anno, aquafaba to woda po ciecierzycy (z puszki, słoiczka lub pozostała po jej gotowaniu), którą możesz ubić, by uzyskać pianę podobną do piany z białek jaj :)
2100 dni temu
GOSC DOPROWADZA MNIE DO SZALU!!!
odpowiedz
2230 dni temu
Żenada to nagranie. Przepis fajny ale tego nie da się oglądać.
odpowiedz
2432 dni temu
Ciekawy przepis. Idiotyczna prezentacja. Poziom Food Emperor żenujący!
odpowiedz
2433 dni temu
Pani Kinga nie nadaje się do prowadzenia tego programu. Nie ma się ochoty tego oglądać.
odpowiedz
2433 dni temu
nie da sie tego sluchac !! Skąd wzieliscie tego czlowieka komentujacego?! masakra
odpowiedz
2433 dni temu
Beza się nie udała, a piekłam w podanej temperaturze,
odpowiedz
2477 dni temu
Sorry, żenada.
odpowiedz
2479 dni temu
Widzimy, że odcinek z Food Emperorem wywołał burzę emocji. Jedni go uwielbiają, innym się nie spodobał. Jednak dziękujemy za każdy komentarz i każdą opinię w tej sprawie :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
2480 dni temu
Ludzie co to za glos straszy denerwujacy ,pewnie mialo byc dowcipnie,a wyszlo strasznie przepis ciekawy, ale wyciszylam ,zeby napisac komentarz,a z przepisu chetnie skorzystam ,jak nie bedzie wyglopow tylko ktotko i na temat
odpowiedz
2480 dni temu
Dlaczego zaczęliście współpracę z tym food emperrorem? Uważacie Nas za debili? Bardzo ceniłam Wasza firme, ale takim posunięciem uważam że stracicie klientów. to jakiś wariat. Irytują Jego teksty. Bardzo straciliście w moich oczach. Przepis dobry ale wszystko skiepscil glos
odpowiedz
2480 dni temu
Cukier do ryżu , cukier do jabłek, cukier do aquafaby. Finał jest tego taki, że nie da się tego jeść bo jest to tak słodkie ,że aż mdłe . Fajny pomysł ,ale zdecydowanie mniej cukru polecam.
odpowiedz
2479 dni temu
Zgadzam sie, mialo byc smacznie i zdrowo a jest bardzo bardzo slodko:( no i 10min dla brazowego ryzu to zdecydowanie za malo.
2478 dni temu
Ryż się jedynie podgotowuje, ponieważ później wkładamy go do piekarnika, gdzie uzyska właściwą konsystencję i stopień ugotowania.
2478 dni temu
No nie do końca bo mój był w piekarniku i do właściwiej konsystencji było mu daleko a wszystko zgodnie z przepisem.
2481 dni temu
To Food Emperor, jak można twierdzić, że on coś psuje? To najlepszy kucharz! Szok, że chciał ''zagrać'' w Lidl ;) Dzięki Niemu bardziej lubię Lidl ;)
odpowiedz
2482 dni temu
Przecież jest przepis, gdzie jest opisane wszystko krok po kroku! Film to tylko miły dodatek do gotowania :) I moim zdaniem film wyszedł fajnie. Jest ciekawie, coś się dzieje. Good job!
odpowiedz
2482 dni temu
popieram gość co komentuje - psuje cały film niech zmieni tok mówienia albo zmieńcie go
odpowiedz
2482 dni temu
ten poglos psuje cały film. Chce zobaczyć jak przygotować danie krok po kroku a nie mogę się kompletnie skupić przez to wcinajace się komentowanie.
odpowiedz
2488 dni temu
O matko ja uwielbiam tego pana!! Uśmialam się co nie miara 😂😂😂😂😂 koniec jak zwykle mistrzowski! Kocham! Kocham! Kocham!
odpowiedz
2490 dni temu
przepis na bajaderkę poproszę
odpowiedz
zobacz wszystkie