zobacz film Ryż zapiekany z jabłkami i bezą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Karmelizujemy jabłka

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Następnie odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na żeliwnej patelni rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy cukier trzcinowy. Następnie dodajemy pokrojone jabłka oraz cynamon, całość podprażamy ok. 4-5 minut.

Krok 2: Łączymy ryż z mleczkiem kokosowym

W misce łączymy mleczko kokosowe z cukrem, solą, gałką muszkatołową i kurkumą. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany ryż i ponownie całość mieszamy.

Krok 3: Ubijamy aquafabę

Aquafabę ubijamy z cukrem. Najpierw przez 3 minuty na niskich obrotach, a potem przez 5 minut już na najwyższych obrotach.

Krok 4: Zapiekamy ryż

Mleczko kokosowe z ryżem przelewamy na podprażone jabłka, na wierzchu układamy ubitą bezę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C ok. 25-30 minut. Ryż podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (24)

Avatar
  • Gość Gość
    677 dni temu
    Ale wkurwiający ten głos 🙈

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1654 dni temu
    Beznadzieja, beza całkiem opadła, ryż zdecydowanie nie zmiękł, a słodkie było okropnie, co najmniej połowę mniej cukru trzeba dodawać

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1809 dni temu
    co to jest aquafaba?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1808 dni temu
    Anno, aquafaba to woda po ciecierzycy (z puszki, słoiczka lub pozostała po jej gotowaniu), którą możesz ubić, by uzyskać pianę podobną do piany z białek jaj :)
  • DOMI DOMI
    2111 dni temu
    GOSC DOPROWADZA MNIE DO SZALU!!!

    odpowiedz

  • Gość 2 Gość 2
    2242 dni temu
    Żenada to nagranie. Przepis fajny ale tego nie da się oglądać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2444 dni temu
    Ciekawy przepis. Idiotyczna prezentacja. Poziom Food Emperor żenujący!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2444 dni temu
    Pani Kinga nie nadaje się do prowadzenia tego programu. Nie ma się ochoty tego oglądać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2444 dni temu
    nie da sie tego sluchac !! Skąd wzieliscie tego czlowieka komentujacego?! masakra

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2444 dni temu
    Beza się nie udała, a piekłam w podanej temperaturze,

    odpowiedz

  • mmn mmn
    2489 dni temu
    Sorry, żenada.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2490 dni temu
    Widzimy, że odcinek z Food Emperorem wywołał burzę emocji. Jedni go uwielbiają, innym się nie spodobał. Jednak dziękujemy za każdy komentarz i każdą opinię w tej sprawie :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • GośćHanna GośćHanna
    2491 dni temu
    Ludzie co to za glos straszy denerwujacy ,pewnie mialo byc dowcipnie,a wyszlo strasznie przepis ciekawy, ale wyciszylam ,zeby napisac komentarz,a z przepisu chetnie skorzystam ,jak nie bedzie wyglopow tylko ktotko i na temat

    odpowiedz

  • Myśląca Myśląca
    2491 dni temu
    Dlaczego zaczęliście współpracę z tym food emperrorem? Uważacie Nas za debili? Bardzo ceniłam Wasza firme, ale takim posunięciem uważam że stracicie klientów. to jakiś wariat. Irytują Jego teksty. Bardzo straciliście w moich oczach. Przepis dobry ale wszystko skiepscil glos

    odpowiedz

  • cucina82 cucina82
    2492 dni temu
    Cukier do ryżu , cukier do jabłek, cukier do aquafaby. Finał jest tego taki, że nie da się tego jeść bo jest to tak słodkie ,że aż mdłe . Fajny pomysł ,ale zdecydowanie mniej cukru polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2490 dni temu
    Zgadzam sie, mialo byc smacznie i zdrowo a jest bardzo bardzo slodko:( no i 10min dla brazowego ryzu to zdecydowanie za malo.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2489 dni temu
    Ryż się jedynie podgotowuje, ponieważ później wkładamy go do piekarnika, gdzie uzyska właściwą konsystencję i stopień ugotowania.
  • cucina82 cucina82
    2489 dni temu
    No nie do końca bo mój był w piekarniku i do właściwiej konsystencji było mu daleko a wszystko zgodnie z przepisem.
  • Gość Gość
    2493 dni temu
    To Food Emperor, jak można twierdzić, że on coś psuje? To najlepszy kucharz! Szok, że chciał ''zagrać'' w Lidl ;) Dzięki Niemu bardziej lubię Lidl ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2493 dni temu
    Przecież jest przepis, gdzie jest opisane wszystko krok po kroku! Film to tylko miły dodatek do gotowania :) I moim zdaniem film wyszedł fajnie. Jest ciekawie, coś się dzieje. Good job!

    odpowiedz

  • gość gość
    2493 dni temu
    popieram gość co komentuje - psuje cały film niech zmieni tok mówienia albo zmieńcie go

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2494 dni temu
    ten poglos psuje cały film. Chce zobaczyć jak przygotować danie krok po kroku a nie mogę się kompletnie skupić przez to wcinajace się komentowanie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2500 dni temu
    O matko ja uwielbiam tego pana!! Uśmialam się co nie miara 😂😂😂😂😂 koniec jak zwykle mistrzowski! Kocham! Kocham! Kocham!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    2502 dni temu
    przepis na bajaderkę poproszę

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!