
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- blender
- folię spożywczą
- wałek
- stolnicę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Mąkę, cukier i sól łączymy i mieszamy w naczyniu robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ucieramy na niskich obrotach do momentu, w którym składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę.
WSKAZÓWKA! Do przygotowania spodu wegańskiego mazurka możesz wykorzystać również roślinne masło.
Dodajemy ocet jabłkowy oraz lodowatą wodę i nadal ucieramy całość na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy robota, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁT MAZURKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego placka wykrawamy owalny kształt jajka, a z ciasta, które pozostanie, wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach (np. niewielkie kwiatki).
Krok 3: PIECZEMY SPÓD MAZURKA I CIASTECZKA
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut (lub do momentu, gdy spód nabierze złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Razem ze spodem mazurka pieczemy wykrojone wcześniej ciasteczka.
Upieczony spód odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Wszystkie składniki łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity krem.
Krok 5: DEKORUJEMY MAZUREK
Krem kokosowy nakładamy na wystudzony spód. Mazurek dekorujemy ulubionymi owocami pokrojonymi w plasterki oraz przygotowanymi wcześniej kruchymi ciasteczkami, które układamy wzdłuż brzegów ciasta.
Komentarze (0)