
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- blender
- folię spożywczą
- wałek
- stolnicę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Mąkę, cukier i sól łączymy i mieszamy w naczyniu robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ucieramy na niskich obrotach do momentu, w którym składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę.
WSKAZÓWKA! Do przygotowania spodu wegańskiego mazurka możesz wykorzystać również roślinne masło.
Dodajemy ocet jabłkowy oraz lodowatą wodę i nadal ucieramy całość na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy robota, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁT MAZURKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego placka wykrawamy owalny kształt jajka, a z ciasta, które pozostanie, wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach (np. niewielkie kwiatki).
Krok 3: PIECZEMY SPÓD MAZURKA I CIASTECZKA
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut (lub do momentu, gdy spód nabierze złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Razem ze spodem mazurka pieczemy wykrojone wcześniej ciasteczka.
Upieczony spód odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Wszystkie składniki łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity krem.
Krok 5: DEKORUJEMY MAZUREK
Krem kokosowy nakładamy na wystudzony spód. Mazurek dekorujemy ulubionymi owocami pokrojonymi w plasterki oraz przygotowanymi wcześniej kruchymi ciasteczkami, które układamy wzdłuż brzegów ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!


Zobacz przepisy
na święta
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)