Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny lub mikser
- blender
- folię spożywczą
- wałek
- stolnicę
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Mąkę, cukier i sól łączymy i mieszamy w naczyniu robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Całość ucieramy na niskich obrotach do momentu, w którym składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę.
WSKAZÓWKA! Do przygotowania spodu wegańskiego mazurka możesz wykorzystać również roślinne masło.
Dodajemy ocet jabłkowy oraz lodowatą wodę i nadal ucieramy całość na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wyjmujemy z misy robota, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Krok 2: WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁT MAZURKA
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na stolnicy oprószonej mąką. Z rozwałkowanego placka wykrawamy owalny kształt jajka, a z ciasta, które pozostanie, wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach (np. niewielkie kwiatki).
Krok 3: PIECZEMY SPÓD MAZURKA I CIASTECZKA
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10-15 minut (lub do momentu, gdy spód nabierze złotego koloru) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Razem ze spodem mazurka pieczemy wykrojone wcześniej ciasteczka.
Upieczony spód odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM KOKOSOWY
Wszystkie składniki łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity krem.
Krok 5: DEKORUJEMY MAZUREK
Krem kokosowy nakładamy na wystudzony spód. Mazurek dekorujemy ulubionymi owocami pokrojonymi w plasterki oraz przygotowanymi wcześniej kruchymi ciasteczkami, które układamy wzdłuż brzegów ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!
Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.
Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Torcik Saksoński
- Bułeczki wielkanocne
- Ciasto na pizzę
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Racuchy z bananami
- Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
- Koktajl tiramisu
- Sałatka z melona i komosy ryżowej
- Focaccia na desce serów i wędlin
- Wegański twarożek z ziołami
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Pizza marchewkowa
- Wegańska pieczeń z dyni
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- CIASTO MILIONERA
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Jabłkowy chutney z piwem
- Suflety z serem munster
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Komentarze (0)