Mazurek z kremem pistacjowym

Ola Tatka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender lub rozdrabniacz
  • formę o wymiarach 20x10 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny lub mikser

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD MAZURKA

Ciasteczka przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy bardzo drobno (na piasek). Przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie, wyklejając spód formy kawałek po kawałku.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY

Pistacje obieramy z łupinek, przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy na gładką masę.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami serek mascarpone i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż masy się połączą.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy śmietanowej. Mieszamy. Dodajemy zmiksowane pistacje i ponownie mieszamy.

Tak przygotowaną masę wykładamy na spód mazurka i rozprowadzamy ją równomiernie w całej formie.

Krok 3: DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY MAZUREK

Mazurek dekorujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    244 dni temu
    Czy spód się podpieka? Nic o tym w przepisie nie ma.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    243 dni temu
    Ten mazurek przygotujesz bez pieczenia, także spodu nie trzeba podpiekać :)
  • Gość Gość
    592 dni temu
    u mnie coś nie zadziałało. forma 10x20 cm jest turbo za mała na tą ilość masy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    593 dni temu
    Czy ciastka jaglane można zastąpić innymi ciastkami? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    594 dni temu
    Czy pistacje mogą być prażone ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    594 dni temu
    Prażone pistacje będą wręcz idealne do tego mazurka. Pamiętaj jednak, aby wybrać te prażone i niesolone :)
  • Ola Ola
    596 dni temu
    Czy mozna zamienic ciastka jaglane na make jaglana?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    596 dni temu
    Niestety, taka zamiana się nie uda. Ciastka jaglane są już upieczone, dlatego wystarczy połączyć je z masłem i wykleić taką masą spód formy. Możesz za to spróbować przygotować mazurek na spodzie z tego przepisu, zastępując jedynie mąkę pszenną, jaglaną: https://kuchnialidla.pl/mazurek-pomaranczowy :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!