
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender lub rozdrabniacz
- formę o wymiarach 20x10 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny lub mikser
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD MAZURKA
Ciasteczka przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy bardzo drobno (na piasek). Przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie, wyklejając spód formy kawałek po kawałku.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY
Pistacje obieramy z łupinek, przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy na gładką masę.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami serek mascarpone i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż masy się połączą.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy śmietanowej. Mieszamy. Dodajemy zmiksowane pistacje i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na spód mazurka i rozprowadzamy ją równomiernie w całej formie.
Krok 3: DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY MAZUREK
Mazurek dekorujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.

Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Francuskie makaroniki
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Kotlety siekane z kurczaka
- Rwany chlebek ziołowy
- Chlebek bananowy
- Tort lodowy
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
465 dni temu
Czy spód się podpieka? Nic o tym w przepisie nie ma.
odpowiedz
465 dni temu
Ten mazurek przygotujesz bez pieczenia, także spodu nie trzeba podpiekać :)
813 dni temu
u mnie coś nie zadziałało. forma 10x20 cm jest turbo za mała na tą ilość masy.
odpowiedz
814 dni temu
Czy ciastka jaglane można zastąpić innymi ciastkami? :)
odpowiedz
815 dni temu
Czy pistacje mogą być prażone ?
odpowiedz
815 dni temu
Prażone pistacje będą wręcz idealne do tego mazurka. Pamiętaj jednak, aby wybrać te prażone i niesolone :)
818 dni temu
Czy mozna zamienic ciastka jaglane na make jaglana?
odpowiedz
817 dni temu
Niestety, taka zamiana się nie uda. Ciastka jaglane są już upieczone, dlatego wystarczy połączyć je z masłem i wykleić taką masą spód formy. Możesz za to spróbować przygotować mazurek na spodzie z tego przepisu, zastępując jedynie mąkę pszenną, jaglaną: https://kuchnialidla.pl/mazurek-pomaranczowy :)