Mazurek z kremem pistacjowym

Ola Tatka

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender lub rozdrabniacz
  • formę o wymiarach 20x10 cm
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny lub mikser

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD MAZURKA

Ciasteczka przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy bardzo drobno (na piasek). Przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie, wyklejając spód formy kawałek po kawałku.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY

Pistacje obieramy z łupinek, przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy na gładką masę.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami serek mascarpone i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż masy się połączą.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy śmietanowej. Mieszamy. Dodajemy zmiksowane pistacje i ponownie mieszamy.

Tak przygotowaną masę wykładamy na spód mazurka i rozprowadzamy ją równomiernie w całej formie.

Krok 3: DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY MAZUREK

Mazurek dekorujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!