
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender lub rozdrabniacz
- formę o wymiarach 20x10 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny lub mikser
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD MAZURKA
Ciasteczka przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy bardzo drobno (na piasek). Przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie, wyklejając spód formy kawałek po kawałku.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY
Pistacje obieramy z łupinek, przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy na gładką masę.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami serek mascarpone i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż masy się połączą.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy śmietanowej. Mieszamy. Dodajemy zmiksowane pistacje i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na spód mazurka i rozprowadzamy ją równomiernie w całej formie.
Krok 3: DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY MAZUREK
Mazurek dekorujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Łazanki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Boczek pieczony
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
577 dni temu
Czy spód się podpieka? Nic o tym w przepisie nie ma.
Odpowiedz
577 dni temu
Ten mazurek przygotujesz bez pieczenia, także spodu nie trzeba podpiekać :)
925 dni temu
u mnie coś nie zadziałało. forma 10x20 cm jest turbo za mała na tą ilość masy.
Odpowiedz
926 dni temu
Czy ciastka jaglane można zastąpić innymi ciastkami? :)
Odpowiedz
927 dni temu
Czy pistacje mogą być prażone ?
Odpowiedz
927 dni temu
Prażone pistacje będą wręcz idealne do tego mazurka. Pamiętaj jednak, aby wybrać te prażone i niesolone :)
930 dni temu
Czy mozna zamienic ciastka jaglane na make jaglana?
Odpowiedz
930 dni temu
Niestety, taka zamiana się nie uda. Ciastka jaglane są już upieczone, dlatego wystarczy połączyć je z masłem i wykleić taką masą spód formy. Możesz za to spróbować przygotować mazurek na spodzie z tego przepisu, zastępując jedynie mąkę pszenną, jaglaną: https://kuchnialidla.pl/mazurek-pomaranczowy :)