![Mazurek z kremem pistacjowym Mazurek z kremem pistacjowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/53a507e40394-2f2a64a97312-KW12_ola_tatka _mazurek 1250x700..webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender lub rozdrabniacz
- formę o wymiarach 20x10 cm
- papier do pieczenia
- robot wielofunkcyjny lub mikser
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD MAZURKA
Ciasteczka przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy bardzo drobno (na piasek). Przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciasteczek. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie, wyklejając spód formy kawałek po kawałku.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY
Pistacje obieramy z łupinek, przekładamy do naczynia blendera lub rozdrabniacza i miksujemy na gładką masę.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy w naczyniu robota. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami serek mascarpone i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż masy się połączą.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy śmietanowej. Mieszamy. Dodajemy zmiksowane pistacje i ponownie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na spód mazurka i rozprowadzamy ją równomiernie w całej formie.
Krok 3: DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY MAZUREK
Mazurek dekorujemy posiekanymi pistacjami i świeżymi malinami. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Mazurek kajmakowy
Sprawdź przepis Pawła na ulubiony mazurek fanów Kuchni Lidla! Kruche ciasto migdałowe i masa kajmakowa zachwycą każdego.
![Mazurek kajmakowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1df613dce02e-e08a64be4a-MAZUREK_cukiernik_KW_12_96353_960x540.webp)
Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!
![Mazurek pomarańczowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a2f93a1f62c6-6321bfc222-KW_10_Mazurek-pomaranczowy_16945_S_8591_960x540.webp)
Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!
![Regionalny mazurek wielkanocny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/08cb3e54ab45-62f43553bdb7-regionalny_mazurek_wielkanocny_1250x700.webp)
Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.
![Wielkanocny mazurek bez cukru](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8a6a95d303aa-a1f5926ab5fd-KW11_Kinga_ParuzelWielkanocny_mazurek_bez_cukru_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mazurek kajmakowy
- Keks świąteczny
- Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
- Quiche ze szparagami
- Sernik japoński
- Tarta z burakiem
- Babka z herbatą matcha
- Tort mimoza
- Smoothie z żurawinami
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Wegański gulasz z ciecierzycą
- Chleb chmurka z TikToka
- Zimowa herbata
- Jajka w chmurkach
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Maślane ciasteczka – przepis
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Ryba pod kruszonką na parze
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sos koperkowy
- Gnocchi dyniowe
- EKSPRESOWY BIGOS
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
Komentarze (8)
126 dni temu
Czy spód się podpieka? Nic o tym w przepisie nie ma.
odpowiedz
126 dni temu
Ten mazurek przygotujesz bez pieczenia, także spodu nie trzeba podpiekać :)
475 dni temu
u mnie coś nie zadziałało. forma 10x20 cm jest turbo za mała na tą ilość masy.
odpowiedz
476 dni temu
Czy ciastka jaglane można zastąpić innymi ciastkami? :)
odpowiedz
476 dni temu
Czy pistacje mogą być prażone ?
odpowiedz
476 dni temu
Prażone pistacje będą wręcz idealne do tego mazurka. Pamiętaj jednak, aby wybrać te prażone i niesolone :)
479 dni temu
Czy mozna zamienic ciastka jaglane na make jaglana?
odpowiedz
479 dni temu
Niestety, taka zamiana się nie uda. Ciastka jaglane są już upieczone, dlatego wystarczy połączyć je z masłem i wykleić taką masą spód formy. Możesz za to spróbować przygotować mazurek na spodzie z tego przepisu, zastępując jedynie mąkę pszenną, jaglaną: https://kuchnialidla.pl/mazurek-pomaranczowy :)