zobacz film Tatar z buraków z żółtkiem z mango

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • okrągłą łyżkę do melona
  • wysoką, okrągłą formę z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 10 cm

Przygotuj wcześniej:

Wodę ugotuj. Gorącą wodą zalej agar, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Buraki zawiń w papier do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w 180°C.

Ze słoika z korniszonami odlej ok. 2 łyżeczek zalewy octowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIAMY MASĘ NA ŻÓŁTKO

Mango kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do rozdrabniacza. Następnie dodajemy majonez i sos sriracha. Składniki rozdrabniamy na gładką masą. Po tym czasie dodajemy agar i ponownie rozdrabniamy, aż całość będzie gładka.

KROK 2: GOTUJEMY MASĘ NA ŻÓŁTKO

Masę na żółtko przekładamy na patelnię i podgrzewamy ją, aż się zagotuje. Gotową masę przekładamy do wysokiej szklanki i odstawiamy, aby stężała.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA TATAR Z BURAKA

Upieczone wcześniej buraki, szalotkę, korniszony i koperek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużej miski. Następnie dodajemy musztardę i zalewę octową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do tatara dodajemy kapary, doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.

KROK 4: PODAJEMY ROŚLINNY TATAR

Foremkę kładziemy na talerzu i przekładamy do niej tatar. Masę na roślinne żółtko nabieramy okrągłą łyżką do melona, w razie potrzeby delikatnie ścinamy, aby żółtko było bardziej płaskie, i układamy je na środku dania. Ostrożnie podnosimy formę, uważając, aby tatar nie stracił kształtu. Danie dekorujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.

WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz okrągłej łyżki do melona, możesz wykorzystać zwykłą, dość płytką łyżkę o owalnym kształcie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    317 dni temu
    Wygląda smakowicie ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    388 dni temu
    Przygotować TATARA nie TATAR. Ta pani do szkoły, to nie pierwsza taka wpadka

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!