
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- okrągłą łyżkę do melona
- wysoką, okrągłą formę z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 10 cm
Przygotuj wcześniej:
Wodę ugotuj. Gorącą wodą zalej agar, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Buraki zawiń w papier do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w 180°C.
Ze słoika z korniszonami odlej ok. 2 łyżeczek zalewy octowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY MASĘ NA ŻÓŁTKO
Mango kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do rozdrabniacza. Następnie dodajemy majonez i sos sriracha. Składniki rozdrabniamy na gładką masą. Po tym czasie dodajemy agar i ponownie rozdrabniamy, aż całość będzie gładka.
KROK 2: GOTUJEMY MASĘ NA ŻÓŁTKO
Masę na żółtko przekładamy na patelnię i podgrzewamy ją, aż się zagotuje. Gotową masę przekładamy do wysokiej szklanki i odstawiamy, aby stężała.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA TATAR Z BURAKA
Upieczone wcześniej buraki, szalotkę, korniszony i koperek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużej miski. Następnie dodajemy musztardę i zalewę octową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do tatara dodajemy kapary, doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.
KROK 4: PODAJEMY ROŚLINNY TATAR
Foremkę kładziemy na talerzu i przekładamy do niej tatar. Masę na roślinne żółtko nabieramy okrągłą łyżką do melona, w razie potrzeby delikatnie ścinamy, aby żółtko było bardziej płaskie, i układamy je na środku dania. Ostrożnie podnosimy formę, uważając, aby tatar nie stracił kształtu. Danie dekorujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz okrągłej łyżki do melona, możesz wykorzystać zwykłą, dość płytką łyżkę o owalnym kształcie.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Śledzie po kaszubsku
- Jajka na miękko
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
856 dni temu
Wygląda smakowicie ;-)
Odpowiedz
926 dni temu
Przygotować TATARA nie TATAR. Ta pani do szkoły, to nie pierwsza taka wpadka
Odpowiedz