
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- okrągłą łyżkę do melona
- wysoką, okrągłą formę z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 10 cm
Przygotuj wcześniej:
Wodę ugotuj. Gorącą wodą zalej agar, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Buraki zawiń w papier do pieczenia i piecz przez ok. 60 minut w 180°C.
Ze słoika z korniszonami odlej ok. 2 łyżeczek zalewy octowej.
Sposób przygotowania:
KROK 1: ROZDRABNIAMY MASĘ NA ŻÓŁTKO
Mango kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do rozdrabniacza. Następnie dodajemy majonez i sos sriracha. Składniki rozdrabniamy na gładką masą. Po tym czasie dodajemy agar i ponownie rozdrabniamy, aż całość będzie gładka.
KROK 2: GOTUJEMY MASĘ NA ŻÓŁTKO
Masę na żółtko przekładamy na patelnię i podgrzewamy ją, aż się zagotuje. Gotową masę przekładamy do wysokiej szklanki i odstawiamy, aby stężała.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NA TATAR Z BURAKA
Upieczone wcześniej buraki, szalotkę, korniszony i koperek bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa przekładamy do dużej miski. Następnie dodajemy musztardę i zalewę octową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do tatara dodajemy kapary, doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.
KROK 4: PODAJEMY ROŚLINNY TATAR
Foremkę kładziemy na talerzu i przekładamy do niej tatar. Masę na roślinne żółtko nabieramy okrągłą łyżką do melona, w razie potrzeby delikatnie ścinamy, aby żółtko było bardziej płaskie, i układamy je na środku dania. Ostrożnie podnosimy formę, uważając, aby tatar nie stracił kształtu. Danie dekorujemy koperkiem, skrapiamy oliwą i od razu podajemy.
WSKAZÓWKA! Jeśli nie masz okrągłej łyżki do melona, możesz wykorzystać zwykłą, dość płytką łyżkę o owalnym kształcie.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza rolls z burakami i fetą
A może tak podejść do pizzy w nieco bardziej nietypowy sposób? Proszę bardzo! Pizza rolls to danie idealne! Poczęstuj nim swoich gości, będą zachwyceni!

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!

Brownie z buraków
Słodko i z czekoladą? Tak! Spróbuj brownie z buraków z kokosową posypką!

Zobacz przepisy
na święta
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Ciasto bez laktozy “Wielkanocny Domek”
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Kruche zajączki maślane
- Babka orzechowa z polewą rumową
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Drożdżowe zajączki wielkanocne
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Wegańska chałka
- Marmolada z pomarańczy
- Sernik na zimno z malinami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
606 dni temu
Wygląda smakowicie ;-)
odpowiedz
677 dni temu
Przygotować TATARA nie TATAR. Ta pani do szkoły, to nie pierwsza taka wpadka
odpowiedz