Gravlax z tartymi buraczkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • moździerz
  • duże i dość głębokie naczynie
  • tarkę o grubych i drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • butelki lub puszki do obciążenia
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Z ryby usuwamy skórę i ości. W misce dokładnie mieszamy sól, pieprz, cukier, starte na tarce o grubych oczkach buraki i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.

KROK 2: PEKLUJEMY ŁOSOSIA

Mniej więcej ⅓ mieszanki przypraw i buraczków umieszczamy na dnie naczynia. Następnie przekładamy łososia i zasypujemy go pozostałą częścią składników, aby był całkowicie przykryty. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią spożywczą i dociążamy z góry puszkami lub butelkami – wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.

KROK 3: PODAJEMY GRAVLAX

Łososia wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy buraki z przyprawami. Rybę delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w cienkie paski.

WSKAZÓWKA! Gravlax możesz podać z ulubionym pieczywem, np. bajglem, jako dodatek do sałatki lub jako samodzielną przystawkę. Świetnie smakuje również skropiony sokiem z limonki – pokrój ją w cząstki i podaj razem z łososiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    571 dni temu
    Ile czasu można go przechowywać ?

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!