Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- duże i dość głębokie naczynie
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
- folię spożywczą
- butelki lub puszki do obciążenia
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Z ryby usuwamy skórę i ości. W misce dokładnie mieszamy sól, pieprz, cukier, starte na tarce o grubych oczkach buraki i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
KROK 2: PEKLUJEMY ŁOSOSIA
Mniej więcej ⅓ mieszanki przypraw i buraczków umieszczamy na dnie naczynia. Następnie przekładamy łososia i zasypujemy go pozostałą częścią składników, aby był całkowicie przykryty. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią spożywczą i dociążamy z góry puszkami lub butelkami – wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
KROK 3: PODAJEMY GRAVLAX
Łososia wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy buraki z przyprawami. Rybę delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w cienkie paski.
WSKAZÓWKA! Gravlax możesz podać z ulubionym pieczywem, np. bajglem, jako dodatek do sałatki lub jako samodzielną przystawkę. Świetnie smakuje również skropiony sokiem z limonki – pokrój ją w cząstki i podaj razem z łososiem.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!
Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.
Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!
Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
613 dni temu
Ile czasu można go przechowywać ?
odpowiedz