Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- duże i dość głębokie naczynie
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
- folię spożywczą
- butelki lub puszki do obciążenia
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Z ryby usuwamy skórę i ości. W misce dokładnie mieszamy sól, pieprz, cukier, starte na tarce o grubych oczkach buraki i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
KROK 2: PEKLUJEMY ŁOSOSIA
Mniej więcej ⅓ mieszanki przypraw i buraczków umieszczamy na dnie naczynia. Następnie przekładamy łososia i zasypujemy go pozostałą częścią składników, aby był całkowicie przykryty. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią spożywczą i dociążamy z góry puszkami lub butelkami – wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
KROK 3: PODAJEMY GRAVLAX
Łososia wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy buraki z przyprawami. Rybę delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w cienkie paski.
WSKAZÓWKA! Gravlax możesz podać z ulubionym pieczywem, np. bajglem, jako dodatek do sałatki lub jako samodzielną przystawkę. Świetnie smakuje również skropiony sokiem z limonki – pokrój ją w cząstki i podaj razem z łososiem.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!
Omlet z wędzonym łososiem i awokado
Jeśli jesteś miłośnikiem omletów na śniadanie, koniecznie wypróbuj ten przepis Karola. Delikatny omlet z dodatkiem łososia i awokado to kompozycja idealna na początek dnia.
Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!
Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
- Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
- Słodko-słony bezowiec
- Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
- Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
- Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
- Cukier waniliowy
- Ocet morelowy
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Marcepanowe kartofelki
- Jajka w chmurkach
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Ciasto ze śliwkami i kruszonką
- Orzechowe babeczki z kubka
- Pizza bez drożdży
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Gwiezdny czekoladowy deser ryżowy z musem owocowym i batonem czekoladowym
- Ciasto zebra – przepis
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Kanapka z grillowanym serem halloumi
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Carpaccio di bresaola
- Kanapka drwala
- Talerz przystawek
- Pesto z jarmużu
- Pesto z pietruszki
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
571 dni temu
Ile czasu można go przechowywać ?
odpowiedz