
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- moździerz
- duże i dość głębokie naczynie
- tarkę o grubych i drobnych oczkach
- folię spożywczą
- butelki lub puszki do obciążenia
- ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Z ryby usuwamy skórę i ości. W misce dokładnie mieszamy sól, pieprz, cukier, starte na tarce o grubych oczkach buraki i starty na tarce o drobnych oczkach imbir.
KROK 2: PEKLUJEMY ŁOSOSIA
Mniej więcej ⅓ mieszanki przypraw i buraczków umieszczamy na dnie naczynia. Następnie przekładamy łososia i zasypujemy go pozostałą częścią składników, aby był całkowicie przykryty. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią spożywczą i dociążamy z góry puszkami lub butelkami – wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 dni.
KROK 3: PODAJEMY GRAVLAX
Łososia wyjmujemy z naczynia, zdejmujemy buraki z przyprawami. Rybę delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w cienkie paski.
WSKAZÓWKA! Gravlax możesz podać z ulubionym pieczywem, np. bajglem, jako dodatek do sałatki lub jako samodzielną przystawkę. Świetnie smakuje również skropiony sokiem z limonki – pokrój ją w cząstki i podaj razem z łososiem.
Komentarze (0)