Łosoś spalony sianem z salsą z papryki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • naczynie żaroodporne
  • palnik kuchenny
  • moździerz
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Zamarynuj łososia. Rybę dokładnie oczyść. Sól połącz z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obłóż łososia i odstaw do lodówki na 24 godziny.

 

KROK 1: MYJEMY ŁOSOSIA

Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

KROK 2: OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM

Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.

KROK 3: PIECZEMY PAPRYKĘ

Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.

Łososia podajemy z paprykową salsą. 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    356 dni temu
    O co chodzi z tą ilością soli i cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    155 dni temu
    Łosoś musi się w takiej dużej ilości soli i cukru marynować — wspominamy o tym w sekcji „Przygotuj wcześniej”.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!