Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- palnik kuchenny
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zamarynuj łososia. Rybę dokładnie oczyść. Sól połącz z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obłóż łososia i odstaw do lodówki na 24 godziny.
KROK 1: MYJEMY ŁOSOSIA
Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
KROK 2: OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM
Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.
KROK 3: PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.
Łososia podajemy z paprykową salsą.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!
Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Grochówka wojskowa
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
- Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Gulasz z kaczych żołądków
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Burgery z tofu
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Domowy zakwas na żurek
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Ciasto bałwan w tropikach
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Indyczka faszerowana piernikiem
- Syrop z szypułek truskawek
- Szybkie ciasto w 20 minut
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
553 dni temu
O co chodzi z tą ilością soli i cukru?
odpowiedz
352 dni temu
Łosoś musi się w takiej dużej ilości soli i cukru marynować — wspominamy o tym w sekcji „Przygotuj wcześniej”.