Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- naczynie żaroodporne
- palnik kuchenny
- moździerz
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Zamarynuj łososia. Rybę dokładnie oczyść. Sól połącz z cukrem i ziarnami kolendry utartymi w moździerzu. Przygotowaną marynatą obłóż łososia i odstaw do lodówki na 24 godziny.
KROK 1: MYJEMY ŁOSOSIA
Po tym czasie wyjmujemy łososia z marynaty i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym.
KROK 2: OPALAMY ŁOSOSIA SIANEM
Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Okładamy sianem i podpalamy. Czekamy, aż całe siano się spali, a pozostały popiół delikatnie wcieramy w łososia. Następnie kroimy łososia w cienkie plastry.
KROK 3: PIECZEMY PAPRYKĘ
Paprykę pieczemy nad ogniem lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez około 15 minut, aż zwęgli się skórka. Upieczoną paprykę zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie obieramy ze skórki.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Oczyszczoną z pestek paprykę kroimy w kostkę. Orzeszki sosnowe prażymy na suchej patelni lub w piekarniku na złoty kolor. Posiekaną paprykę łączymy z orzeszkami, pokrojoną rukolą, posiekanym drobno czosnkiem. Dolewamy oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, sokiem z limonki i posiekaną miętą.
Łososia podajemy z paprykową salsą.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
Idealny zestaw na obiad, który trafi do twoich ulubionych dań! Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!
Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!
Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
614 dni temu
O co chodzi z tą ilością soli i cukru?
odpowiedz
414 dni temu
Łosoś musi się w takiej dużej ilości soli i cukru marynować — wspominamy o tym w sekcji „Przygotuj wcześniej”.