![Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b2133cccf896-3a85109050a2-kw12-2023-kinga-paruzel-pieczony-losos-z-komosa-ryzowa-i-swiezymi-warzywami_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Ugotuj komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: MARYNUJEMY CZERWONĄ CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku gotujemy ocet, syrop klonowy i wodę. Pokrojoną cebulę zalewamy gorącą zalewą i odstawiamy na czas przygotowywania pozostałych składników, czyli ok. 20‑30 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SEZAM I BIAŁKO
W misce łączymy sezam biały z czarnym. W drugiej misce ubijamy delikatnie białko, aby było spienione. Na blasze układamy papier do pieczenia i wylewamy na niego 1 jedną łyżkę oliwy.
KROK 3: PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Każdy kawałek łososia (tylko stronę z mięsem) najpierw zanurzamy w białku, a następnie w sezamie. Tak przygotowaną rybę układamy na blasze skórą do dołu, solimy do smaku i skrapiamy oliwą. Łososia i skropione oliwą dwie kromki chleba pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 10-15 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W miseczce mieszamy sos sojowy, syrop klonowy i sos sriracha. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i także dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY OSTRY MAJONEZ
W innej miseczce mieszamy majonez, sos sriracha i drobno posiekany szczypiorek.
KROK 6: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Do miski wkładamy szpinak, kiełki, posiekaną kolendrę i przekrojone na pół pomidorki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.
KROK 7: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI DANIA
Sałatkę i komosę ryżową układamy w dużej misie. Na nie nakładamy fasolkę edamame i pokrojone w plastry awokado. Dodajemy pieczonego łososia, marynowaną cebulę i grzanki. Całość skrapiamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem, a łososia ozdabiamy ostrym majonezem.
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!
![Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/53c9f020f3e0-7e2c82046152-2-sposoby-na-lososia-tradycyjny-i-nowoczesny.webp)
Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
Taki obiad zje ze smakiem każdy maluch! Pachnąca ryba w delikatnym sosie, pożywna kasza i pyszna surówka – samo zdrowie!
![Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ae2b86aa23ca-29d377cc1b-losos_z_kasza_25_07_14_S_53055_piziom.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.
![Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d9e16fe18d1b-4df3bbc4d4-Okrasa_danie_Losos_w_szpinaku.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.
![Łosoś w maku z sosem szmaragdowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5f63a034b173-94fa5eb9ef-KW_47_PASCAL_danie.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tarta z morelami i kremem lawendowym
- Pieczona ryba po grecku
- Granita truskawkowa
- Falafel w chlebie pita
- Gofry bananowe z polewą czekoladową
- Placuszki ziemniaczane
- Przecier ze świeżych owoców
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Oliwa bazyliowa
- Smoothie z mango
- Bowl z ryżem, łososiem i dressingiem limonkowym
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Jabłkowy chutney z piwem
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Ciasto z marcepanem
- Okoń morski w sosie cytrusowym
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Tiramisu ze śliwkami
- Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Dutch baby z gruszkami i śliwkami
- Zapiekanki w stylu włoskim
- Humus z tahiną i płatkami chili
- Kawa z imbirem
- Panini z grillowanymi warzywami
- Stromboli z salami, pieczarkami i serem
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Babka marmurkowa
- Wieniec wielkanocny
Komentarze (0)