Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • blender
  • garnek/sitko do gotowania na parze

KROK 1: GOTUJEMY GROSZEK

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA

Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.

Do garnka z sitkiem wlewamy wodę i zagotowujemy ją.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.

KROK 4: ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA

Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU

Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.

Ugotowanego łososia wraz z warzywami przekładamy na talerz, obok kładziemy purée. Całość posypujemy uprażonym sezamem.

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    22 dni temu
    łosoś był pyszny,jednak warzywa w tym soku kwaśnym, nie ugotowały się. Radzę autorowi aby pomyślał o tym co pisze, bo ja mu zaufałam, a szkoda.

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!