Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blender
- garnek/sitko do gotowania na parze
KROK 1: GOTUJEMY GROSZEK
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej groszek i gotujemy do czasu, aż będzie miękki.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA I WARZYWA
Łososia myjemy, obieramy ze skóry, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie zapałki na sposób julienne. Por dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie talarki.
Do garnka z sitkiem wlewamy wodę i zagotowujemy ją.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem w miseczce.
KROK 4: ZAWIJAMY W PAPIER DO PIECZENIA
Na papierze do pieczenia układamy warzywa i polewamy je odrobiną marynaty. Kładziemy na nie łososia i ponownie polewamy marynatą. Wszystko szczelnie zawijamy. Układamy sakiewki na sitku i gotujemy na parze ok. 15 minut (w zależności od grubości filetów).
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU
Ugotowany groszek odcedzamy na sitku. Wszystkie składniki purée umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli purée jest zbyt gęste, można dolać odrobinę oliwy z oliwek.
Ugotowanego łososia wraz z warzywami przekładamy na talerz, obok kładziemy purée. Całość posypujemy uprażonym sezamem.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!
Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!
Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!
Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gofry na dwa sposoby
- Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Pilaw z roladkami z cukinii
- Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
- Tiramisu z jabłkami
- Brownie z malinami
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
- Wegańska pieczona owsianka z orzechami
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Kanapka drwala
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Owsiankowe latte z granolą
- Curry rybne z mango i kolendrą
- Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
- Jarski żurek łemkowski
- Jabłka i gruszki z rodzynkami
- Hot dogi z frankfurterkami
- Twarożek tofu z warzywami
- Zupa parmezan pasta
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Koktajl z czerwonych pomarańczy
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Sum z karaibską salsą
- Halloweenowa przekąska z jabłek
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
677 dni temu
łosoś był pyszny,jednak warzywa w tym soku kwaśnym, nie ugotowały się. Radzę autorowi aby pomyślał o tym co pisze, bo ja mu zaufałam, a szkoda.
odpowiedz
628 dni temu
Bardzo dobry przepis - fajny groszek, ostry i lekko kwaskowaty. W garnku na parę warzywa ugotowały się bez problemu, odpowiednio drobno pokrojone