
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.
KROK 3: PIECZEMY RYBY
Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.
Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, piramidkę smaku, sól i syrop klonowy. Sos gotujemy ok. 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY RYBĘ
Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Wrap z łososiem i warzywami
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Spaghetti carbonara
- Kurczak w sosie jogurtowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
679 dni temu
Ryż pomidorowy fenomenalny, ale polecam dodać więcej cukru lub syropu klonowego. Co do łososia to 12 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo.. Nabrał konsystencji wiórek. Polecam dać na mniej minut, szkoda tak drogiej ryby.
odpowiedz