Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.
KROK 3: PIECZEMY RYBY
Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.
Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, piramidkę smaku, sól i syrop klonowy. Sos gotujemy ok. 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY RYBĘ
Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!
Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
Jeśli jesteś miłośnikiem łososia, to to danie koniecznie musi zostać przez Ciebie wypróbowane! Doskonały tatar z łososia podany z orzeźwiającą sałatką ogórkową to pozycja obowiązkowa!
3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!
Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
Dla wielbicieli makaronu i ryb Karol przygotował śmietanowe papardelle z kaparami i łososiem – idealne na obiad we dwoje!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Suflet czekoladowy
- Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
- Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
- Kokosowe curry z krewetkami
- Pieczony kurczak piri-piri
- Wegański green bowl
- Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Rosół drobiowo-wołowy
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Carpaccio z kalarepy
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Gulasz z jelenia
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Żeberka z tempehu
- Gotowana kukurydza z sosem serowym
- Syrop piernikowy
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
443 dni temu
Ryż pomidorowy fenomenalny, ale polecam dodać więcej cukru lub syropu klonowego. Co do łososia to 12 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo.. Nabrał konsystencji wiórek. Polecam dać na mniej minut, szkoda tak drogiej ryby.
odpowiedz