zobacz film Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
  • blachę
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.

KROK 3: PIECZEMY RYBY

Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY

Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.

Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, piramidkę smaku, sól i syrop klonowy. Sos gotujemy ok. 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 5: PODAJEMY RYBĘ

Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    226 dni temu
    Ryż pomidorowy fenomenalny, ale polecam dodać więcej cukru lub syropu klonowego. Co do łososia to 12 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo.. Nabrał konsystencji wiórek. Polecam dać na mniej minut, szkoda tak drogiej ryby.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!