
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
- blachę
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Ryż basmati ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.
KROK 3: PIECZEMY RYBY
Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.
Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, piramidkę smaku, sól i syrop klonowy. Sos gotujemy ok. 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowany ryż oraz posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 5: PODAJEMY RYBĘ
Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Przekąski sylwestrowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ryba z piekarnika
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
774 dni temu
Ryż pomidorowy fenomenalny, ale polecam dodać więcej cukru lub syropu klonowego. Co do łososia to 12 minut w piekarniku to zdecydowanie za długo.. Nabrał konsystencji wiórek. Polecam dać na mniej minut, szkoda tak drogiej ryby.
Odpowiedz