zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Podsmażamy bakłażan

Bakłażan pokrojony w grubą kostkę podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż uzyskamy rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2: Marynujemy i pieczemy łososia

Drobno posiekaną bazylię polewamy na desce olejem i rozcieramy za pomocą noża.

Łososia oprószamy solą i pieprzem, smarujemy bazyliową marynatą i układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier skrapiamy oliwą.

Rybę pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Krok 3: Przygotowujemy sos

Czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy chwilę na patelni, na której wcześniej smażyliśmy bakłażan.

Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Dodajemy posiekane pomidory pelati i smażymy chwilę, a następnie dolewamy śmietankę. Sos redukujemy.

Gdy sos zgęstnieje, dodajemy odrobinę wody, kapary i drobno posiekane liście bazylii. W razie potrzeby doprawiamy solą.

Jeżeli sos jest zbyt gęsty, ponownie dodajemy odrobinę wody i redukujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Krok 4: Gotujemy makaron i podajemy papardelle

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy. Gdy składniki się połączą, przekładamy papardelle na talerz.

Na wierzchu układamy podsmażony bakłażan i pozbawione skóry kawałki upieczonego łososia. Makaron dekorujemy listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram