Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Szparagi z szynką parmeńską
KROK 1: Przyprawiamy i owijamy szparagi
Plaster szynki parmeńskiej grillujemy, aż będzie chrupki.
Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na warstwę oliwy ścieramy skórkę z cytryny, a całość oprószamy solą i pieprzem.
Układamy na folii kolejny plaster szynki, szparagi i masło. Ponownie ścieramy skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na szparagach układamy listki świeżej bazylii.
Całość ponownie skrapiamy oliwą i szczelnie zawijamy folią z każdej strony, by masło nie wypłynęło ze środka.
KROK 2: Grillujemy i podajemy szparagi
Grillujemy ok. 6 minut. Gotowe szparagi podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej, plastrem surowej szynki i listkami świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Grillowany łosoś z kalafiorem
KROK 1: Grillujemy kalafior
Kalafior podzielony na małe różyczki przekładamy do miski i skrapiamy olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii, skórkę startą z cytryny, sól i pieprz.
Z folii aluminiowej tworzymy kieszonkę i przekładamy do niej przyprawiony kalafior. Grillujemy maksymalnie 5 minut.
KROK 2: Marynujemy łososia
Z łososia ściągamy skórę, pozostawiając warstwę tłuszczu. Posiekany czosnek ucieramy na desce z oregano, solą i olejem po suszonych pomidorach. Dodajemy sos worcestershire i obtaczamy filety w marynacie.
KROK 3: Grillujemy i podajemy łososia
Zamarynowane filety z łososia owijamy w plastry szynki. Grillujemy ok. 2-3 minut z każdej strony.
Gotowego łososia podajemy z grillowanym kalafiorem.
Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Przygotuj
- folię aluminiową
- tarkę o drobnych oczkach
KROK 1: Przyprawiamy i grillujemy ziemniaki
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła.
Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaki przykrywamy folią i zawijamy z każdej strony. Grillujemy ok. 10 minut.
Cebulę przekrawamy na pół i układamy na grillu.
KROK 2: Przygotowujemy twaróg
Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy.
Doprawiamy białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
KROK 8: Podajemy ziemniaki
Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry.
Na gotowe ziemniaki wykładamy twaróg, kawałki makreli, posiekany szczypior i grillowaną dymkę.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana makrela w ostrej marynacie
Sezon grillowy w pełni. Przygotuj świeżą makrelę z ostrym aromatem. Soczyste mięso i chrupiąca skórka - to jest to!
Grillowany łosoś w sosie śmietanowo – szafranowym
Jeżeli uwielbiasz łososia, wypróbuj koniecznie przepis na grillowaną rybę w delikatnym sosie śmietanowo-szafranowym.
Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.
Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Zupa krem z topinamburu
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Grillowany stek z jelenia
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Wegańska kiełbasa z grilla
- Grillowane kofty w tortilli
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Curry z jagnięciny z fasolką
- Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Ragoût z jajek z warzywami
- Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
- Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Zupa solanka
- Nadziewane daktyle z boczkiem
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)