Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

Szpinak rozmrozić i bardzo dobrze wycisnąć.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: Mielenie pieprzu

Ziarenka różowego pieprzu wrzucić do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy, po czym przesypać do innego naczynia.

Krok 2: Przygotowanie ciasta szpinakowego

Szpinak włożyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Dodać mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia i 2 szczypty soli, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4. Przełożyć ciasto do innego naczynia i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.

Krok 3: Przygotowanie kremu serowego

Do pojemnika włożyć ser, koperek, sok i skórkę z cytryny, chrzan, po 2 szczypty soli i pieprzu. Mieszać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6. Krem serowy przełożyć do innego naczynia, ponownie przyprawić solą i pieprzem.

Krok 4: Pieczenie i układanie gofrów

Z ciasta szpinakowego upiec 4 gofry i ostudzić je na kratce do ciasta. Kremem serowym posmarować 3 gofry, odłożyć 2 łyżki kremu. Podzielić łososia na 4 kawałki, 3 kawałki położyć na posmarowanych gofrach. Ułożyć gofry jeden na drugim, przykryć nieposmarowanym gofrem.

Krok 5: Dekorowanie gofrów

Tort z gofrów posmarować pozostałym kremem serowym, udekorować łososiem, kawiorem i ziarenkami pieprzu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!