zobacz film Gofry brownie z konfiturą pomarańczową

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • łopatkę silikonową
  • rózgę kuchenną
  • tarkę o drobnych oczkach
  • gofrownicę

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Masło i pokruszone tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając łopatką.

Kakao i cukier puder dodajemy do rondla. Całość rozcieramy przy użyciu rózgi. Stopniowo dodajemy jajka. Na koniec dodajemy mąkę, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.

Jeśli chcemy, aby gofry były bardziej chrupiące, dodajemy proszek do pieczenia. Możemy także podzielić ciasto na dwie części, tak aby część z nich była chrupiąca, a część zachowała strukturę jak najbardziej zbliżoną do ciasta brownie.

Ciasto przekładamy do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ

Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy na nią sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i dodajemy filety z pomarańczy. Dodajemy cukier i skórkę otartą z 2 pomarańczy. Mieszamy od czasu do czasu. Smażymy do momentu, aż sok odparuje, a konfitura zacznie gęstnieć.

KROK 3: PIECZEMY GOFRY

Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 1 łyżce ciasta na każdy gofr. Zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 4 minut (czas może się różnić w zależności od tego, jaką gofrownicą dysponujemy).

KROK 4: PODAJEMY GOFRY

Gofry przekładamy na talerze i podajemy polane konfiturą pomarańczową.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • mniam mniam
    197 dni temu
    mniam

    odpowiedz

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!