
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łopatkę silikonową
- rózgę kuchenną
- tarkę o drobnych oczkach
- gofrownicę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Masło i pokruszone tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając łopatką.
Kakao i cukier puder dodajemy do rondla. Całość rozcieramy przy użyciu rózgi. Stopniowo dodajemy jajka. Na koniec dodajemy mąkę, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy, aby gofry były bardziej chrupiące, dodajemy proszek do pieczenia. Możemy także podzielić ciasto na dwie części, tak aby część z nich była chrupiąca, a część zachowała strukturę jak najbardziej zbliżoną do ciasta brownie.
Ciasto przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy na nią sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i dodajemy filety z pomarańczy. Dodajemy cukier i skórkę otartą z 2 pomarańczy. Mieszamy od czasu do czasu. Smażymy do momentu, aż sok odparuje, a konfitura zacznie gęstnieć.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 1 łyżce ciasta na każdy gofr. Zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 4 minut (czas może się różnić w zależności od tego, jaką gofrownicą dysponujemy).
KROK 4: PODAJEMY GOFRY
Gofry przekładamy na talerze i podajemy polane konfiturą pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!

Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Komentarze (1)
556 dni temu
mniam
odpowiedz