
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łopatkę silikonową
- rózgę kuchenną
- tarkę o drobnych oczkach
- gofrownicę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Masło i pokruszone tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając łopatką.
Kakao i cukier puder dodajemy do rondla. Całość rozcieramy przy użyciu rózgi. Stopniowo dodajemy jajka. Na koniec dodajemy mąkę, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy, aby gofry były bardziej chrupiące, dodajemy proszek do pieczenia. Możemy także podzielić ciasto na dwie części, tak aby część z nich była chrupiąca, a część zachowała strukturę jak najbardziej zbliżoną do ciasta brownie.
Ciasto przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy na nią sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i dodajemy filety z pomarańczy. Dodajemy cukier i skórkę otartą z 2 pomarańczy. Mieszamy od czasu do czasu. Smażymy do momentu, aż sok odparuje, a konfitura zacznie gęstnieć.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 1 łyżce ciasta na każdy gofr. Zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 4 minut (czas może się różnić w zależności od tego, jaką gofrownicą dysponujemy).
KROK 4: PODAJEMY GOFRY
Gofry przekładamy na talerze i podajemy polane konfiturą pomarańczową.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Śledź w oleju
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sernik pistacjowy
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
617 dni temu
Za dużo masła jest w tym przepisie, bo podczas pieczenia musiałam ręcznikiem papierowym odciągać nadmiar z gofrownicy. Ale tak poza tym gofry są dobre i bardzo czekoladowe
Odpowiedz
1306 dni temu
mniam
Odpowiedz