Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łopatkę silikonową
- rózgę kuchenną
- tarkę o drobnych oczkach
- gofrownicę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Masło i pokruszone tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając łopatką.
Kakao i cukier puder dodajemy do rondla. Całość rozcieramy przy użyciu rózgi. Stopniowo dodajemy jajka. Na koniec dodajemy mąkę, mleko i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy, aby gofry były bardziej chrupiące, dodajemy proszek do pieczenia. Możemy także podzielić ciasto na dwie części, tak aby część z nich była chrupiąca, a część zachowała strukturę jak najbardziej zbliżoną do ciasta brownie.
Ciasto przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Patelnię rozgrzewamy na małym ogniu. Wlewamy na nią sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i dodajemy filety z pomarańczy. Dodajemy cukier i skórkę otartą z 2 pomarańczy. Mieszamy od czasu do czasu. Smażymy do momentu, aż sok odparuje, a konfitura zacznie gęstnieć.
KROK 3: PIECZEMY GOFRY
Rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy po 1 łyżce ciasta na każdy gofr. Zamykamy gofrownicę i pieczemy ok. 4 minut (czas może się różnić w zależności od tego, jaką gofrownicą dysponujemy).
KROK 4: PODAJEMY GOFRY
Gofry przekładamy na talerze i podajemy polane konfiturą pomarańczową.
Zobacz podobne
przepisy
Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!
Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!
Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
- Stek z jelenia
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Sałatka z buraków z miętą i serem
- Agarowe galaretki jagodowe
- Agarowe galaretki malinowe
- Agarowe galaretki truskawkowe
- Proste wegańskie brownie z malinami
- Risotto z szynką i grzybami
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Kanapka z gofrów
- BROWNIE Z GRILLA
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Faworki z karpia
- Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
- Faszerowana indyczka
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Dip z ciecierzycy
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Karp pieczony w cebuli
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Śląskie pieczonki z kociołka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
248 dni temu
Za dużo masła jest w tym przepisie, bo podczas pieczenia musiałam ręcznikiem papierowym odciągać nadmiar z gofrownicy. Ale tak poza tym gofry są dobre i bardzo czekoladowe
odpowiedz
937 dni temu
mniam
odpowiedz