zobacz film
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą gofrownicę
  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną

Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA JAJ Z SYROPEM KLONOWYM

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.

Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijanych żółtek. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, stopniowo dodając mleko.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.  

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Do miski z żółtkami dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Ciasto na gofry odstawiamy na ok. 30 minut.

Krok 4: PIECZEMY GOFRY

Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy ze świeżymi malinami  polane syropem klonowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    9 dni temu
    czym można zastąpić syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 dni temu
    Podobny efekt uzyskasz sięgając po syrop z agawy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram