Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą gofrownicę
- blender ręczny
- sitko o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
Przygotuj wcześniej
-
Roztop masło i odstaw je na chwilę, tak aby podczas użycia nie było gorące.
Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA JAJ Z SYROPEM KLONOWYM
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijanych żółtek. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, stopniowo dodając mleko.
Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY
Do miski z żółtkami dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Ciasto na gofry odstawiamy na ok. 30 minut.
Krok 4: PIECZEMY GOFRY
Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy ze świeżymi malinami polane syropem klonowym.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!
Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.
Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!
Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegańska ryba po grecku
- Piernik staropolski
- Świąteczne pierniczki
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Zupa grzybowa z makaronem
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto na pierogi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1369 dni temu
niewiem cz to jest dobre ale biorę ten przepis bo muszę napisać przepis na coś z malinami na polski🤣
odpowiedz
1783 dni temu
Nie rozumiem czemu ten przepis wyświetla się po wybraniu opcji "bez glutenu", skoro na pierwszym miejscu na liście składników znajduje się mąka pszenna. Co z tego że bio - pszenna to pszenna.
odpowiedz
1783 dni temu
Drogi Gościu, sprawdziliśmy to - ten przepis nie znajduje się w kategorii "bez glutenu".
1870 dni temu
Gofry z tego przepisu są bardzo pyszne same w sobie, ale wychodzą mi miękkie i gumowate. Nie są ani trochę chrupiące. Co mogę z tym zrobić? :(
odpowiedz
1870 dni temu
Pamiętaj, że chrupkość gofrów w dużej mierze zależy od mocy gofrownicy.
1945 dni temu
I mleko :(
odpowiedz
1945 dni temu
Zakładka wegańskie przepisy,a w przepisie jajko :(
odpowiedz
1977 dni temu
czym można zastąpić syrop klonowy?
odpowiedz
1975 dni temu
Podobny efekt uzyskasz sięgając po syrop z agawy.