Amerykańskie gofry

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • okrągłą gofrownicę
  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną

Przygotuj wcześniej

  • Roztop masło i odstaw je na chwilę, tak aby podczas użycia nie było gorące.

Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA JAJ Z SYROPEM KLONOWYM

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.

Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijanych żółtek. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, stopniowo dodając mleko.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.  

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Do miski z żółtkami dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Ciasto na gofry odstawiamy na ok. 30 minut.

Krok 4: PIECZEMY GOFRY

Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy ze świeżymi malinami  polane syropem klonowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Kokosowe gofry z sosem mango

Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Kokosowe gofry z sosem mango

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Gofry bananowe z polewą czekoladową

Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Gofry bananowe z polewą czekoladową

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 8 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1580 dni temu
    niewiem cz to jest dobre ale biorę ten przepis bo muszę napisać przepis na coś z malinami na polski🤣

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1994 dni temu
    Nie rozumiem czemu ten przepis wyświetla się po wybraniu opcji "bez glutenu", skoro na pierwszym miejscu na liście składników znajduje się mąka pszenna. Co z tego że bio - pszenna to pszenna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1994 dni temu
    Drogi Gościu, sprawdziliśmy to - ten przepis nie znajduje się w kategorii "bez glutenu".
  • Gość Gość
    2081 dni temu
    Gofry z tego przepisu są bardzo pyszne same w sobie, ale wychodzą mi miękkie i gumowate. Nie są ani trochę chrupiące. Co mogę z tym zrobić? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2081 dni temu
    Pamiętaj, że chrupkość gofrów w dużej mierze zależy od mocy gofrownicy.
  • I I
    2156 dni temu
    I mleko :(

    odpowiedz

  • I I
    2156 dni temu
    Zakładka wegańskie przepisy,a w przepisie jajko :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2188 dni temu
    czym można zastąpić syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2187 dni temu
    Podobny efekt uzyskasz sięgając po syrop z agawy.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!