zobacz film
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą gofrownicę
  • blender ręczny
  • sitko o drobnych oczkach
  • rózgę kuchenną

Krok 1: UBIJAMY ŻÓŁTKA JAJ Z SYROPEM KLONOWYM

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w misce z syropem klonowym oraz nasionkami laski wanilii. Do ubijanych żółtek stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję.

Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do ubijanych żółtek. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej, stopniowo dodając mleko.

Krok 2: UBIJAMY BIAŁKA JAJ

W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę.  

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA GOFRY

Do miski z żółtkami dodajemy pianę z białek. Mieszamy. Ciasto na gofry odstawiamy na ok. 30 minut.

Krok 4: PIECZEMY GOFRY

Gofry pieczemy na złoty kolor w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy ze świeżymi malinami  polane syropem klonowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    21 dni temu
    Gofry z tego przepisu są bardzo pyszne same w sobie, ale wychodzą mi miękkie i gumowate. Nie są ani trochę chrupiące. Co mogę z tym zrobić? :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    21 dni temu
    Pamiętaj, że chrupkość gofrów w dużej mierze zależy od mocy gofrownicy.
  • I I
    96 dni temu
    I mleko :(

    odpowiedz

  • I I
    96 dni temu
    Zakładka wegańskie przepisy,a w przepisie jajko :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    128 dni temu
    czym można zastąpić syrop klonowy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    126 dni temu
    Podobny efekt uzyskasz sięgając po syrop z agawy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram