Lekka pianka pomarańczowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • blender
  • kuchenkę mikrofalową lub łaźnię wodną
  • mikser
  • 6 pucharków lub głębokich talerzy

KROK 1: FILETUJEMY POMARAŃCZE

Lekka pianka pomarańczowa - filetujemy pomarańcze

Pomarańcze obieramy i filetujemy. Filety odkładamy na bok, z reszty wyciskamy sok wraz z miąższem, tak by uzyskać 500 ml. Dokładnie blendujemy.

 

 

KROK 2: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia.

KROK 3: MIESZAMY SOK Z ŻELATYNĄ

Lekka pianka pomarańczowa - mieszamy sok z żelatyną

Sok pomarańczowy podgrzewamy do temperatury około 45°C. W razie potrzeby doprawiamy do smaku miodem lub sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy z płynną żelatyną. Studzimy i wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.

 

KROK 4: MIKSUJEMY GALARETKĘ POMARAŃCZOWĄ

Lekka pianka pomarańczowa - miksujemy galaretkę pomarańczową

Stężały mus z pomarańczy przekładamy do misy miksera. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie mocno napowietrzona pianka.

 

 

KROK 5: SERWUJEMY

Grejpfruty filetujemy. Cząstki cytrusów przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy porcję pianki pomarańczowej. Dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Hans Hans
    3026 dni temu
    dzisiaj, to jest w niedzielne popołudnie na stole zagościł deser według powyższego przepisu, re-we-la-cja, dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3027 dni temu
    Czym można zastąpić w tym deserze żelatynę z kości? Czy agar się nada?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3025 dni temu
    Zdecydowanie agar sprawdzi się w tym przepisie :)
  • DANA DANA
    3028 dni temu
    wygląda smakowicie, mam ochotę zrobić pinkę, jednak mam pytanie - krok 1 - czy blendujemy razem z wy filetowanymi cząstkami pomarańczy ?

    odpowiedz

  • Barbara Barbara
    3027 dni temu
    wyraźnie pisze wy filetowane cząstki odkładamy na bok potem układamy w pucharkach i przykrywamy pianką
  • DANA DANA
    3027 dni temu
    BARBARO może masz rację, ale w kroku 5 pisze,o wy filetowaniu grejpfruta do dekoracji, nic nie pisze o odłożonych pomarańczach, więc chciałam uściślić, wyszłam z założenia kto pyta nie błądzi :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3025 dni temu
    Dana, blendujemy bez filetów :)
  • Gość Gość
    3035 dni temu
    A gdzie filmik ;) ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3035 dni temu
    No właśnie - gdzie filmik?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3032 dni temu
    Drogi Gościu, nie wszystkie przepisy z Kuchni Lidla mają filmy - akurat ten nie ma.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!