
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blender
- kuchenkę mikrofalową lub łaźnię wodną
- mikser
- 6 pucharków lub głębokich talerzy
KROK 1: FILETUJEMY POMARAŃCZE
Pomarańcze obieramy i filetujemy. Filety odkładamy na bok, z reszty wyciskamy sok wraz z miąższem, tak by uzyskać 500 ml. Dokładnie blendujemy.
KROK 2: NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 3: MIESZAMY SOK Z ŻELATYNĄ
Sok pomarańczowy podgrzewamy do temperatury około 45°C. W razie potrzeby doprawiamy do smaku miodem lub sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy z płynną żelatyną. Studzimy i wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
KROK 4: MIKSUJEMY GALARETKĘ POMARAŃCZOWĄ
Stężały mus z pomarańczy przekładamy do misy miksera. Ubijamy na wysokich obrotach, aż powstanie mocno napowietrzona pianka.
KROK 5: SERWUJEMY
Grejpfruty filetujemy. Cząstki cytrusów przekładamy do pucharków. Na wierzch nakładamy porcję pianki pomarańczowej. Dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Deser gruszkowo-malinowy
Przygotuj deser doskonały na upały – z orzeźwiającą owocową galaretką i musem gruszkowym!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!

Zobacz przepisy
na lato
- Sos aioli
- Bulgogi – wołowina po koreańsku
- Bułeczki bao z szarpaną kaczką
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Camembert z grilla
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
3467 dni temu
dzisiaj, to jest w niedzielne popołudnie na stole zagościł deser według powyższego przepisu, re-we-la-cja, dziękuję
odpowiedz
3468 dni temu
Czym można zastąpić w tym deserze żelatynę z kości? Czy agar się nada?
odpowiedz
3466 dni temu
Zdecydowanie agar sprawdzi się w tym przepisie :)
3469 dni temu
wygląda smakowicie, mam ochotę zrobić pinkę, jednak mam pytanie - krok 1 - czy blendujemy razem z wy filetowanymi cząstkami pomarańczy ?
odpowiedz
3469 dni temu
wyraźnie pisze wy filetowane cząstki odkładamy na bok potem układamy w pucharkach i przykrywamy pianką
3468 dni temu
BARBARO może masz rację, ale w kroku 5 pisze,o wy filetowaniu grejpfruta do dekoracji, nic nie pisze o odłożonych pomarańczach, więc chciałam uściślić, wyszłam z założenia kto pyta nie błądzi :)
3466 dni temu
Dana, blendujemy bez filetów :)
3476 dni temu
A gdzie filmik ;) ?
odpowiedz
3476 dni temu
No właśnie - gdzie filmik?
3473 dni temu
Drogi Gościu, nie wszystkie przepisy z Kuchni Lidla mają filmy - akurat ten nie ma.