
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kieliszki
Krok 1: Gotujemy krewetki
Majonez łączymy z keczupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Do gotującej się wody dodajemy sok z ćwiartki limonki, doprawiamy solą, a następnie dolewamy wino i wrzucamy krewetki. Gotujemy, aż uzyskają różowy kolor.
Krok 2: Kroimy owoce
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i pozbawiamy je skóry. Miąższ kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy i wycinamy filety oraz wyciskamy sok. Krewetki doprawiamy sokiem z grejpfruta i limonki.
Krok 3: Układamy warstwy koktajlu
Sałatę myjemy i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Do krewetek dodajemy sos i też dokładnie mieszamy. W kieliszkach układamy sałatę, następnie krewetki i awokado. Dekorujemy filetami grejpfruta oraz listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pierniki
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik pistacjowy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Kutia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (8)
50 dni temu
Pyszne, uwielbiam, zajadam az sie uszy trzesa! Pozdrawiam!
Odpowiedz
2671 dni temu
Takie sobie i zamias krewetek dalam kurczka bo smakuje tak samo a ksztuje 650 za kilo a nie 100 nie dzienkuje za takie przepsy chyba dla amerykanow a nie dla nas matek rodzin dzieci a stefan wogle nie zjad bo powiedzial ze kwasne kotlet to kotlet jednak i nik nie nazeka
Odpowiedz
2539 dni temu
Nie smakuje to nie jedz i proste..... dla mnie bomba :)
2465 dni temu
Tak to jest jak się pińcet plusy biorą za kucharzenie czegos więcej poza krupnikiem i mielonymi. Grażyna idź lepiej szczawiu narwać, najtaniej ci wyjdzie.
1948 dni temu
Szmalcu pojec, bydzie jeszcze taniej.
1788 dni temu
A co to znaczy NAZEKA????
1747 dni temu
O matko! Aż chce się powiedzieć: nie samym kurczakiem człowiek żyje! Czyli dla Polaków tylko przysłowiowy schabowy z ziemniakam??? Jak się dało kurczaka do przepisu na krewetki to może i średnio wyszło i smak nie ten sam... Przepis super! Gorycz grejpfruta pięknie podkreśla wyrafinowany smak krewetek podkręcony winem. Szybko się robi, więc na przystawkę idealny pomysł.
908 dni temu
Dla was jest salceson.