Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kieliszki
Krok 1: Gotujemy krewetki
Majonez łączymy z keczupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Do gotującej się wody dodajemy sok z ćwiartki limonki, doprawiamy solą, a następnie dolewamy wino i wrzucamy krewetki. Gotujemy, aż uzyskają różowy kolor.
Krok 2: Kroimy owoce
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i pozbawiamy je skóry. Miąższ kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy i wycinamy filety oraz wyciskamy sok. Krewetki doprawiamy sokiem z grejpfruta i limonki.
Krok 3: Układamy warstwy koktajlu
Sałatę myjemy i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Do krewetek dodajemy sos i też dokładnie mieszamy. W kieliszkach układamy sałatę, następnie krewetki i awokado. Dekorujemy filetami grejpfruta oraz listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.
Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Pierniki
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
2365 dni temu
Takie sobie i zamias krewetek dalam kurczka bo smakuje tak samo a ksztuje 650 za kilo a nie 100 nie dzienkuje za takie przepsy chyba dla amerykanow a nie dla nas matek rodzin dzieci a stefan wogle nie zjad bo powiedzial ze kwasne kotlet to kotlet jednak i nik nie nazeka
odpowiedz
2233 dni temu
Nie smakuje to nie jedz i proste..... dla mnie bomba :)
2159 dni temu
Tak to jest jak się pińcet plusy biorą za kucharzenie czegos więcej poza krupnikiem i mielonymi. Grażyna idź lepiej szczawiu narwać, najtaniej ci wyjdzie.
1642 dni temu
Szmalcu pojec, bydzie jeszcze taniej.
1482 dni temu
A co to znaczy NAZEKA????
1441 dni temu
O matko! Aż chce się powiedzieć: nie samym kurczakiem człowiek żyje! Czyli dla Polaków tylko przysłowiowy schabowy z ziemniakam??? Jak się dało kurczaka do przepisu na krewetki to może i średnio wyszło i smak nie ten sam... Przepis super! Gorycz grejpfruta pięknie podkreśla wyrafinowany smak krewetek podkręcony winem. Szybko się robi, więc na przystawkę idealny pomysł.
602 dni temu
Dla was jest salceson.