Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • blachę do pieczenia
  • kratkę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

W dużej misce łączymy oba rodzaje mąki, płatki owsiane i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Doprawiamy solą. Mieszamy.

KROK 2: DODAJEMY WODĘ

Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy ciasto napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką.

KROK 3: PIECZEMY CHLEBKI

Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.

Chlebki pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chlebki z piekarnika i kroimy je na mniejsze, prostokątne kromki. Podpiekamy, aż staną się chrupiące.

Wyłączamy piekarnik. Chlebki układamy na kratce umieszczonej w piekarniku i studzimy przy otwartych drzwiczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!