
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- blachę do pieczenia
- kratkę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W dużej misce łączymy oba rodzaje mąki, płatki owsiane i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Doprawiamy solą. Mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY WODĘ
Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy ciasto napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką.
KROK 3: PIECZEMY CHLEBKI
Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.
Chlebki pieczemy ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chlebki z piekarnika i kroimy je na mniejsze, prostokątne kromki. Podpiekamy, aż staną się chrupiące.
Wyłączamy piekarnik. Chlebki układamy na kratce umieszczonej w piekarniku i studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Łazanki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sałatka gyros
- Mini burgery
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Guacamole
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)