Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- 2 blachy do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą)
- pergamin do pieczenia
- pędzelek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C (termoobieg)
- mikser
Sposób przygotowania:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DIPU
2 ząbki czosnku rozgniatamy. Ciecierzycę wraz z częścią soku przesypujemy do pojemnika miksera, dodajemy suszone pomidory i czosnek.
KROK 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI DIPU
Wszystko doprawiamy sokiem z ½ limonki, miksujemy na gładką i jednolitą masę, dodajemy oliwę z oliwek (ok. 80 ml), niewielką ilość soli i białego pieprzu, miksujemy.
KROK 3: DOPRAWIAMY DIP
Na suchą patelnię wsypujemy ziarna sezamu i prażymy na jasnozłoty kolor. Do dipu ponownie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i znów miksujemy. Jeśli konsystencja dipu nie jest zadowalająca, dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodajemy część ziaren sezamu z patelni i mieszamy.
KROK 4: PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
KROK 5: DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
KROK 6: PODAJEMY DIP Z CIASTEM FRANCUSKIM
Dip z ciecierzycy przekładamy do miski, następnie posypujemy pozostałym prażonym sezamem. 1 ząbek czosnku kroimy w paski i dekorujemy nimi dip. Kroimy ½ ostrej papryki na długie paski (wcześniej wyjmujemy gniazda nasienne) i dekorujemy. Całość polewamy oliwą z oliwek (ok. 50 ml).
Upieczone ciasto francuskie łamiemy na kawałki i wtykamy do dipu.
Zobacz podobne
przepisy
Zielone warzywa z dipem romesco
Spróbuj brokułów, szparagów i groszku w towarzystwie klasycznego hiszpańskiego dipu z pomidorów i pieczonej papryki!
Dip z czosnku niedźwiedziego z rzodkiewką
Dip z czosnkiem niedźwiedzim to doskonały dodatek do warzyw, a także mięs – sprawdzi się podczas każdego grillowania!
DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.
Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
- Palmiery piernikowe z orzechami macadamia
- Sylwestrowe przekąski według Karola Okrasy
- Chlebek pizzowy
- Tagliatelle z kurkami i pistacjami
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
- Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
- Korzenny pudding ryżowy
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
- Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Fasola z makrelą
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Kanapki sylwestrowe z pastą śledziową z awokado
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Babka z niespodzianką
- Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)