Zielone warzywa z dipem romesco

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

KROK 1: Pieczemy warzywa

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na szerokie kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki rozkładamy na delikatnie natłuszczonej blasze. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25 minut. Po upływie połowy czasu – warzywa obracamy na drugą stronę.

KROK 2: Miksujemy sos

Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo kroimy. Bagietkę kroimy na kromki, dodajemy wraz z migdałami do warzyw na blasze i pieczemy przez następne 7‑10 minut. Lekko studzimy. Kromki pieczywa rozrywamy na kawałki, wraz z upieczonymi warzywami i migdałami wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy papryczki chili, krótko blendujemy. Dodajemy czerwone wino i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.

KROK 3: Przygotowujemy zielone warzywa

Zielone warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniałe końce. Brokuły gotujemy na parze, nad osoloną wodą, przez 4‑5 minut. Dodajemy groszek cukrowy i gotujemy razem przez ostatnie 2 minuty. Szparagi gotujemy osobno, we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde. Warzywa odcedzamy. Podajemy z dipem romesco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Frittata z makaronem i szparagami

Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Frittata z makaronem i szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Naleśniki ze szparagami

Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Naleśniki ze szparagami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem

Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!