Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blender
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
KROK 1: Pieczemy warzywa
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy na szerokie kawałki. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki rozkładamy na delikatnie natłuszczonej blasze. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez 25 minut. Po upływie połowy czasu – warzywa obracamy na drugą stronę.
KROK 2: Miksujemy sos
Chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i grubo kroimy. Bagietkę kroimy na kromki, dodajemy wraz z migdałami do warzyw na blasze i pieczemy przez następne 7‑10 minut. Lekko studzimy. Kromki pieczywa rozrywamy na kawałki, wraz z upieczonymi warzywami i migdałami wkładamy do naczynia blendera i miksujemy. Na koniec dodajemy papryczki chili, krótko blendujemy. Dodajemy czerwone wino i ocet, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Studzimy.
KROK 3: Przygotowujemy zielone warzywa
Zielone warzywa myjemy. Brokuły dzielimy na różyczki. Szparagi obieramy do 1/3 wysokości, odcinamy zdrewniałe końce. Brokuły gotujemy na parze, nad osoloną wodą, przez 4‑5 minut. Dodajemy groszek cukrowy i gotujemy razem przez ostatnie 2 minuty. Szparagi gotujemy osobno, we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aż będą półtwarde. Warzywa odcedzamy. Podajemy z dipem romesco.
Zobacz podobne
przepisy
Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!
Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.
Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!
Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chłodnik z pomidorów i papryki
- Leczo
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Imam bayildi – nadziewane bakłażany
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
- Lasagne w papryce
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Zapiekanka z batatów
- Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Tiramisu z jabłkami
- Kotleciki jagnięce
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pączki z jabłkami i żurawiną
- Kiełbaski w papryce
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Kotleciki z tofu
- Owocowa niespodzianka. Grillowane szaszłyki z owoców
- Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
- Strudel makowy
- Gofry wytrawne z warzywami
- Gwiazdki Czar
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Krewetki na cukinii
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)