
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- sitko o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, mieszając, ok. 30 sekund, aż cebula się zeszkli.
Dynię przekrawamy na pół i wydrążamy, pozbawiając pestek oraz gniazd nasiennych. Połówki dyni kroimy w grube paski, a następnie (razem ze skórą) w kostkę. Dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i ciecierzycę dokładnie odsączoną z zalewy na sicie. Mieszamy.
Krok 2: DOPRAWIAMY WARZYWA
Warzywa doprawiamy bazylią, oregano i suszoną włoszczyzną. Smażymy, mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
Krok 3: DODAJEMY KONCENTRAT I BULION
Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
WSKAZÓWKA! Aby mocniej zagęścić gulasz, można część ciecierzycy i warzyw rozgnieść widelcem lub zagęścić całość miksturą stworzoną z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.
Krok 4: PODAJEMY GULASZ
Doprawiamy wegański gulasz solą. Opcjonalnie: podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy posiekaną pietruszką i posiekaną papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!

Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!

Komentarze (0)