Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- sitko o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, mieszając, ok. 30 sekund, aż cebula się zeszkli.
Dynię przekrawamy na pół i wydrążamy, pozbawiając pestek oraz gniazd nasiennych. Połówki dyni kroimy w grube paski, a następnie (razem ze skórą) w kostkę. Dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i ciecierzycę dokładnie odsączoną z zalewy na sicie. Mieszamy.
Krok 2: DOPRAWIAMY WARZYWA
Warzywa doprawiamy bazylią, oregano i suszoną włoszczyzną. Smażymy, mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
Krok 3: DODAJEMY KONCENTRAT I BULION
Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
WSKAZÓWKA! Aby mocniej zagęścić gulasz, można część ciecierzycy i warzyw rozgnieść widelcem lub zagęścić całość miksturą stworzoną z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.
Krok 4: PODAJEMY GULASZ
Doprawiamy wegański gulasz solą. Opcjonalnie: podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy posiekaną pietruszką i posiekaną papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!
Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!
Gulasz z batatów
Wypróbuj nową, wegetariańską wersję gulaszu, w której główną rolę odgrywają bataty. To pyszne połączenie!
Gulasz z pomarańczami i dynią
Przygotuj gulasz z mięsem wołowym i dynią według pomysłu Karola Okrasy! Pyszne rozgrzewające danie, idealne na obiad!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierniki
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik piernikowy
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
17 dni temu
800g ciecierzycy to nie błąd w przepisie? Kinga dodała tylko jeden słoik ciecierzycy. poza tym dobrze by było podawac wagowo dynię, tam chyba z 1 kg zostało użyte? Gulasz wygląda super, chyba się skuszę :)
odpowiedz
15 dni temu
Kasiu, jak najbardziej możesz przygotować ten gulasz z 800 g ciecierzycy, nasi kucharze czasem przygotowują trochę mniejsze porcje podczas nagrań. Dynie hokkaido są raczej mniejsze i mają podobną wagę, odpowiednie będzie ok. 500-700 g dyni.
391 dni temu
Dobry
odpowiedz