
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- praskę do czosnku
- sitko o drobnych oczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, mieszając, ok. 30 sekund, aż cebula się zeszkli.
Dynię przekrawamy na pół i wydrążamy, pozbawiając pestek oraz gniazd nasiennych. Połówki dyni kroimy w grube paski, a następnie (razem ze skórą) w kostkę. Dodajemy do cebuli. Mieszamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i ciecierzycę dokładnie odsączoną z zalewy na sicie. Mieszamy.
Krok 2: DOPRAWIAMY WARZYWA
Warzywa doprawiamy bazylią, oregano i suszoną włoszczyzną. Smażymy, mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
Krok 3: DODAJEMY KONCENTRAT I BULION
Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
WSKAZÓWKA! Aby mocniej zagęścić gulasz, można część ciecierzycy i warzyw rozgnieść widelcem lub zagęścić całość miksturą stworzoną z 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody.
Krok 4: PODAJEMY GULASZ
Doprawiamy wegański gulasz solą. Opcjonalnie: podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy posiekaną pietruszką i posiekaną papryczką chili.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Mini burgery
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Spaghetti carbonara
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
324 dni temu
800g ciecierzycy to nie błąd w przepisie? Kinga dodała tylko jeden słoik ciecierzycy. poza tym dobrze by było podawac wagowo dynię, tam chyba z 1 kg zostało użyte? Gulasz wygląda super, chyba się skuszę :)
Odpowiedz
322 dni temu
Kasiu, jak najbardziej możesz przygotować ten gulasz z 800 g ciecierzycy, nasi kucharze czasem przygotowują trochę mniejsze porcje podczas nagrań. Dynie hokkaido są raczej mniejsze i mają podobną wagę, odpowiednie będzie ok. 500-700 g dyni.
698 dni temu
Dobry
Odpowiedz