Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK I KIEŁBASĘ
Olej rozgrzewamy delikatnie na patelni i dodajemy boczek oraz kiełbasę pokrojoną w grube półplasterki. Gdy boczek będzie lekko przesmażony, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy całą zawartość patelni na talerz.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę i cukinię pokrojone w grubą kostkę (cukinię bez gniazd nasiennych) podsmażamy ok. 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
KROK 3: KONTYNUUJEMY SMAŻENIE MIĘSA
Boczek, kiełbasę, szalotkę i czosnek z powrotem przekładamy na tę samą patelnię. Smażymy na małym ogniu z dodatkiem koncentratu, majeranku i wody ok. 3 minut.
KROK 4: DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Masło i przesmażone wcześniej warzywa dodajemy na patelnię. W razie potrzeby całość ponownie doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.
KROK 5: PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Boczniaki rwiemy na kawałki i partiami wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Ciecierzycę z mięsem i warzywami przekładamy do misek. Na górę sypiemy przesmażone boczniaki. Dodajemy świeżą kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!
Szybka zupa z ciecierzycy
Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu! Sprawdź przepis Karola na zupę instant z ciecierzycą, kurczakiem i suszonymi pomidorami.
Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Zapiekana zupa cebulowa
- Ciasto czekoladowo-owsiane
- Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
- Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
- Pierogi z jagodami
- Wegetariański ramen
- Fasolka po bretońsku
- Makaron w sosie sojowym
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Pieczona feta z warzywami
- Wegańska fasolka po bretońsku
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Daktylowe praliny
- Sałatka z mozzarellą i pomidorami
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Parzybroda
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Holenderskie frikandele
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Jadalne doniczki z czekolady
- Batoniki owsiane z 4 składników
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Lunchbox z serowymi proziakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
229 dni temu
Ile gramów cukinii?
odpowiedz
227 dni temu
Do przygotowania tego dania wykorzystujemy pół cukinii, także ok. 150-175 gramów.