Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY BOCZEK I KIEŁBASĘ
Olej rozgrzewamy delikatnie na patelni i dodajemy boczek oraz kiełbasę pokrojoną w grube półplasterki. Gdy boczek będzie lekko przesmażony, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i posiekany czosnek. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy całą zawartość patelni na talerz.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
Paprykę i cukinię pokrojone w grubą kostkę (cukinię bez gniazd nasiennych) podsmażamy ok. 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
KROK 3: KONTYNUUJEMY SMAŻENIE MIĘSA
Boczek, kiełbasę, szalotkę i czosnek z powrotem przekładamy na tę samą patelnię. Smażymy na małym ogniu z dodatkiem koncentratu, majeranku i wody ok. 3 minut.
KROK 4: DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu.
KROK 5: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Masło i przesmażone wcześniej warzywa dodajemy na patelnię. W razie potrzeby całość ponownie doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy patelnię z gazu.
KROK 5: PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Boczniaki rwiemy na kawałki i partiami wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i smażymy do lekkiego zarumienienia.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Ciecierzycę z mięsem i warzywami przekładamy do misek. Na górę sypiemy przesmażone boczniaki. Dodajemy świeżą kolendrę.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Klasyczna sałatka grecka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Pistacjowy sernik baskijski
- Krokiety z mięsem
- Ciasto na pierogi
- Nuggetsy z kurczaka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Łazanki
- Jajka na miękko
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (3)
51 dni temu
Dziś zrobiłem Ciecierzycę po bretońsku. Dobra.
Odpowiedz
653 dni temu
Ile gramów cukinii?
Odpowiedz
651 dni temu
Do przygotowania tego dania wykorzystujemy pół cukinii, także ok. 150-175 gramów.