Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy boczek i kiełbasę
Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do dobrze rozgrzanego garnka lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.
Krok 2: Dodajemy fasolę
Fasolę osączamy i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3: Doprawiamy danie
Dodajemy pomidory i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!
Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.
Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!
Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!
Fasolka po bretońsku – szybki pomysł na obiad
Fasolka po bretońsku niewiele wspólnego ma z Bretanią, lecz wcale nie ujmuje jej to smaku! Warto jednak wspomnieć, że we Francji, a konkretnie w Bretanii cieszy się popularnością inna fasolowa potrawa. Ma ona postać przypominającą „bigos z fasoli” z kawałkami mięsa oraz kiełbasą, którą gotuje się w glinianym garnku. Skąd więc nazwa fasola po bretońsku? Prawdopodobnie wywodzi się ona z XIX w., a konkretnie z czasów wojen napoleońskich, kiedy często spożywano fasolowe dania. Określenie fasoli jako bretońskiej może mieć również związek z powstaniami rojalistów, mającymi miejsce w Bretanii pod koniec XVIII w. Jak widać, pochodzenie nazwy jest dość niejasne. Pewne jest za to, że potrawa zachwyca smakiem i w wielu polskich domach uchodzi za przysmak. Prosty, a zarazem pyszny oraz kusząco aromatyczny!
Jak zrobić fasolkę po bretońsku, która w pełni zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wygłodniałych domowników? Prezentowany przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą nie zawiera wskazówek dotyczących dodatków. Nie oznacza to jednak, że nie mamy pewnych propozycji! Jeśli zamierzasz jeść fasolkę na obiad, koniecznie podawaj ją z pieczywem. Świeży chleb pszenny lub bagietka to strzał w dziesiątkę. Możesz użyć ich do maczania w sosie lub podać jako dodatek do potrawy. Inna, mniej oczywista opcja to gotowany biały ryż bądź ryż basmati, który najlepiej podawać w oddzielnym naczyniu. Także kasza gryczana to ciekawa alternatywa dla pieczywa. Przy czym podkreślamy, że pora dnia sporo zmienia, jeśli chodzi o podawanie fasolki. W końcu wcale nie musi pojawiać się na stole wyłącznie w roli dania obiadowego. Doskonale smakuje w stylu angielskim, czyli o poranku! W odsłonie śniadaniowej najlepiej wypada w towarzystwie jajka sadzonego, kiełbasek i świeżego pieczywa. To jednak nie wszystkie wskazówki, które przygotowaliśmy. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku jak u mamy. Mamy jeszcze kilka porad, które uczynią jej smak prawdziwie niezapomnianym.
Sprawdzony przepis na fasolkę po bretońsku na szybko
W podanym przepisie na fasolkę po bretońsku znalazła się czerwona fasola. To interesujące urozmaicenie, które spodoba się miłośnikom kuchennych eksperymentów. Nie zaliczasz się do tej grupy? Możesz ją wymienić na inną, zwłaszcza jeśli zależy Ci na uzyskaniu klasycznej odsłony dania. Fasolka po bretońsku jak z przepisu babci (lub mamy) najlepiej smakuje z białą fasolą o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Dobry wybór to np. fasola jaś. Co więcej, podany przepis na fasolkę po bretońsku zakłada użycie fasoli z puszki. To najszybsze rozwiązanie, które znacznie oszczędzi Ci pracy w kuchni! Jednocześnie wcale nie ustępuje pod względem smaku wersji gotowanej. Ale jeśli masz akurat w domu suchą fasolę, którą chcesz wykorzystać, zrób to! W tym przypadku pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu ziaren. Ale jeszcze zanim zalejesz je wodą, przejrzyj fasolę, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, uszkodzone ziarna lub drobne kamyczki, które czasami pojawiają się w opakowaniach. Następnie umieść fasolę w dużej misce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziesz się pozostałych zanieczyszczeń. Teraz po prostu wsyp oczyszczone ziarna do dużej miski i zalej je zimną wodą do poziomu kilku centymetrów powyżej fasoli. Najwygodniejsza opcja to zajęcie się ziarnami wieczorem i zostawienie ich na noc, przynajmniej na osiem godzin. Po zakończeniu namaczania odcedź fasolę, po czym ponownie dokładnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Teraz możesz ją ugotować do miękkości. Zwykle wystarcza około 50 minut na ogniu.
Interesuje Cię przepis na wojskową fasolkę po bretońsku? Niewiele różni się on od podanego tutaj przepisu, ale zakłada oczywiście wykorzystanie białej, a nie czerwonej fasoli. W takim wydaniu zwykle gotuje się wcześniej namoczone ziarna, ale jeśli zależy Ci na czasie, sięgnij po wariant w puszce. Co ważne, do prawdziwej wojskowej fasolki często trafia smalec, który podnosi jej kaloryczność.
Jak łatwo zrobić fasolkę po bretońsku? Wskazówki Kuchni Lidla
Trzymaj się czasu gotowania podanego w przepisie na fasolkę po bretońsku. Podane przez nas 45 minut w zupełności wystarczy, aby smaki należycie się przeniknęły. Zbyt długi czas gotowania doprowadzi do rozgotowania się fasoli, co negatywnie wpłynie na konsystencję dania. Zresztą to samo dotyczy tego, jak ugotować fasolkę po bretońsku z suchej fasoli. Gdy ugotujesz ją wcześniej, nie potrzebuje zbyt długiego czasu na ogniu. Ponadto za smak fasolki w dużej mierze odpowiadają aromatyczne mięsa oraz wędliny, a konkretnie boczek i kiełbasa śląska. Dzięki nim sos zyskuje charakterystyczny smak i oczywiście zapach. Nie rezygnuj z nich! Wykorzystaj przynajmniej jeden z wymienionych produktów, jeśli nie masz akurat obu składników. Czym możesz je ewentualnie zastąpić?
- Kiełbasa wiejska, biała lub chorizo mogą fantastycznie wzbogacić smak fasolki. Zwłaszcza chorizo może Cię zaskoczyć wyrazistymi, pikantnymi akcentami.
- Możesz skusić się na kilka kawałków mięsa wieprzowego.
- Czasami do fasolki po bretońsku dodaje się odrobinę mięsa wołowego czy kiełbaski wołowe. Mają one głęboki smak, który nieco zmienia charakter potrawy.
Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku pasują najlepiej? Przede wszystkim zachęcamy Cię do użycia suszonego majeranku. To przyprawa wprost niezbędna w przypadku tej potrawy! Nie możesz jej niczym zastąpić ani jej zignorować, ponieważ danie straci swoje charakterystyczne walory smakowe. Kolejne istotne składniki w przepisie na fasolkę po bretońsku to ziele angielskie oraz liść laurowy, które wzbogacają smak sosu, czyniąc go pełniejszym i wielowymiarowym. Ale to nie wszystko, co może trafić do fasolki. Możesz sięgnąć po sproszkowaną paprykę słodką i ostrą, a także po paprykę wędzoną, która wzmocni mięsny, dymny smak dania. Dopasuj ilość ostrej papryki do własnych upodobań co do poziomu ostrości potraw. Rozważ również wykorzystanie pięknie pachnącego lubczyku suszonego lub świeżego. W tradycyjnym przepisie na fasolkę po bretońsku często pojawia się także kminek.
Wiesz już, jak zrobić dobrą fasolkę po bretońsku! Podany przepis należy do zaskakująco łatwych, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z taką potrawą. Dzięki wskazówkom na temat tego, jak się robi fasolkę po bretońsku, przygotujesz ją w najszybszy możliwy sposób. Wszystko dlatego, że bazuje on na produktach w puszce. Wystarczy, że masz wymienione w przepisie składniki w domowej spiżarni, a przepyszny obiad jest dosłownie w zasięgu ręki! Uwaga – fasolka świetnie smakuje zwłaszcza następnego dnia, kiedy smaki zdążą się przeniknąć i zbalansować. Możesz też ją zawekować i cieszyć się jej smakiem po dłuższym czasie.
Wielbicieli fasoli w różnych odsłonach zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi przepisami z Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz hiszpański gulasz z fasoli i szynki według Karola Okrasy! Przede wszystkim jednak zachęcamy do wypróbowania klasycznej fasolki po bretońsku z twistem, czyli z czerwonymi, a nie białymi ziarnami. Zresztą możesz dowolnie eksperymentować, aby uzyskać smak, który w pełni Cię usatysfakcjonuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
- Sernik z wiśniami
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Szakszuka
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Kolorowa zapiekanka
- Hash browns z jajkiem sadzonym i boczkiem
- Wegański tatar
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Ciecierzyca po bretońsku
- Wegańska fasolka po bretońsku
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Satay — kurczak z ryżem i warzywami
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Fasola z makrelą
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Babeczki leśny mech
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
46 dni temu
Witajcie.ja uważam,że ta fasola powinna być biała,tradycyjna,a nie czerwona.i gotowana,a nie z puszki.albo to jest fasola po bretońsku ,albo nie.trozumiem za to urozmaicenie mięsne.niektorzy dają karkówkę
odpowiedz
655 dni temu
Ja robię z fasoli Jaś karłowaty, wolę sobie ugotować wszystko, więc zastąpiłam fasolę konserwową na białą fasolę :) taka jest smaczniejsza niż to wszystko konserwowe z puszki co tak się zajadają mieszczuchy bo nie cche im się gotować i wszystko tylko żeby gotowe było i przetworzone :P
odpowiedz
655 dni temu
Niby proste danie ale dla niektórych osób to rzeczywiście nie jest za dobrze opisane. Ja się bardzo wspomagałam różnymi przepisami i bazowałam też na tym przepisie (szczególnie proporcje składników bo Pan Gutkowski ma dobre przepisy) ale co i jak po kolei to musiałam to sobie wszystko poukładać, żeby wiedzieć co i ile gotować, podsmażać i dusić. Fasolka z tego przepisu bardzo dobra ale jednak brakuje szczegółowego opisu, tylko tyle ale dla chcącego nic trudnego żeby samemu sobie to poukładać. Według swojego uznania zmieniłam tylko krojone pomidory i koncentrat na przecier pomidorowy 800 ml, a na koniec jeszczę dodaje szczyptę pieprzu cayenne, żeby fasolka po bretońsku była lekko ostra :)
odpowiedz
1858 dni temu
Słaby przepis. Brak czasów poszczególnych czynności (prócz tego duszenia na końcu). Wrzucamy wszystko na surowo do garnka i dopiero w kroku 2 dusimy? Przepis napisany na odpierdziel, oby więcej.
odpowiedz
1857 dni temu
To jest bardzo prosty przepis. W zasadzie wrzucamy składniki, one się podsmażają. Od momentu, kiedy mamy już wszystko w garnku - dusimy 15 minut :) I tak - składniki wrzucamy surowe. Polecamy film dołączony do przepisu :)
2002 dni temu
Ja robę tylko z białej fasolki
odpowiedz
655 dni temu
ja też :) wiemy, co dobre :)
2053 dni temu
Czerwona fasola?!
odpowiedz
2053 dni temu
Może być tradycyjnie biała, lub z nutką szaleństwa jak u DG - czerwona :)
2077 dni temu
Jest pycha! I co najważniejsze szybko można ją przygotować.
odpowiedz
2169 dni temu
Wczoraj zrobiłam z Waszego przrpisu fasolkę. Miałam nadzieję, że obiadek będzie na dwa dni. Danie było tak pyszne, że od razu zniknęło. Pozdrawiam
odpowiedz
2231 dni temu
W przepisie czerwona fasola z puszki, a na zdjęciu biała?
odpowiedz
2231 dni temu
Drogi Gościu, czerwonej i białej fasoli możesz używać w tym przepisie wymiennie, a nawet włączyć do dania oba jej rodzaje - bez szkody dla estetyki i smaku! :)
2430 dni temu
super proste danie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie