
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy boczek i kiełbasę
Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do dobrze rozgrzanego garnka lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.
Krok 2: Dodajemy fasolę
Fasolę osączamy i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3: Doprawiamy danie
Dodajemy pomidory i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.
Zobacz podobne
przepisy
Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Komentarze (13)
318 dni temu
Ja robię z fasoli Jaś karłowaty, wolę sobie ugotować wszystko, więc zastąpiłam fasolę konserwową na białą fasolę :) taka jest smaczniejsza niż to wszystko konserwowe z puszki co tak się zajadają mieszczuchy bo nie cche im się gotować i wszystko tylko żeby gotowe było i przetworzone :P
odpowiedz
318 dni temu
Niby proste danie ale dla niektórych osób to rzeczywiście nie jest za dobrze opisane. Ja się bardzo wspomagałam różnymi przepisami i bazowałam też na tym przepisie (szczególnie proporcje składników bo Pan Gutkowski ma dobre przepisy) ale co i jak po kolei to musiałam to sobie wszystko poukładać, żeby wiedzieć co i ile gotować, podsmażać i dusić. Fasolka z tego przepisu bardzo dobra ale jednak brakuje szczegółowego opisu, tylko tyle ale dla chcącego nic trudnego żeby samemu sobie to poukładać. Według swojego uznania zmieniłam tylko krojone pomidory i koncentrat na przecier pomidorowy 800 ml, a na koniec jeszczę dodaje szczyptę pieprzu cayenne, żeby fasolka po bretońsku była lekko ostra :)
odpowiedz
1521 dni temu
Słaby przepis. Brak czasów poszczególnych czynności (prócz tego duszenia na końcu). Wrzucamy wszystko na surowo do garnka i dopiero w kroku 2 dusimy? Przepis napisany na odpierdziel, oby więcej.
odpowiedz
1520 dni temu
To jest bardzo prosty przepis. W zasadzie wrzucamy składniki, one się podsmażają. Od momentu, kiedy mamy już wszystko w garnku - dusimy 15 minut :) I tak - składniki wrzucamy surowe. Polecamy film dołączony do przepisu :)
1665 dni temu
Ja robę tylko z białej fasolki
odpowiedz
318 dni temu
ja też :) wiemy, co dobre :)
1716 dni temu
Czerwona fasola?!
odpowiedz
1716 dni temu
Może być tradycyjnie biała, lub z nutką szaleństwa jak u DG - czerwona :)
1740 dni temu
Jest pycha! I co najważniejsze szybko można ją przygotować.
odpowiedz
1832 dni temu
Wczoraj zrobiłam z Waszego przrpisu fasolkę. Miałam nadzieję, że obiadek będzie na dwa dni. Danie było tak pyszne, że od razu zniknęło. Pozdrawiam
odpowiedz
1894 dni temu
W przepisie czerwona fasola z puszki, a na zdjęciu biała?
odpowiedz
1894 dni temu
Drogi Gościu, czerwonej i białej fasoli możesz używać w tym przepisie wymiennie, a nawet włączyć do dania oba jej rodzaje - bez szkody dla estetyki i smaku! :)
2093 dni temu
super proste danie :)
odpowiedz
zobacz wszystkie