zobacz film Fasolka po bretońsku

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Kroimy boczek i kiełbasę

Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do dobrze rozgrzanego garnka lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.

Krok 2: Dodajemy fasolę

Fasolę osączamy i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3: Doprawiamy danie

Dodajemy pomidory i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Gość Gość
    92 dni temu
    Witajcie.ja uważam,że ta fasola powinna być biała,tradycyjna,a nie czerwona.i gotowana,a nie z puszki.albo to jest fasola po bretońsku ,albo nie.trozumiem za to urozmaicenie mięsne.niektorzy dają karkówkę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    701 dni temu
    Ja robię z fasoli Jaś karłowaty, wolę sobie ugotować wszystko, więc zastąpiłam fasolę konserwową na białą fasolę :) taka jest smaczniejsza niż to wszystko konserwowe z puszki co tak się zajadają mieszczuchy bo nie cche im się gotować i wszystko tylko żeby gotowe było i przetworzone :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    701 dni temu
    Niby proste danie ale dla niektórych osób to rzeczywiście nie jest za dobrze opisane. Ja się bardzo wspomagałam różnymi przepisami i bazowałam też na tym przepisie (szczególnie proporcje składników bo Pan Gutkowski ma dobre przepisy) ale co i jak po kolei to musiałam to sobie wszystko poukładać, żeby wiedzieć co i ile gotować, podsmażać i dusić. Fasolka z tego przepisu bardzo dobra ale jednak brakuje szczegółowego opisu, tylko tyle ale dla chcącego nic trudnego żeby samemu sobie to poukładać. Według swojego uznania zmieniłam tylko krojone pomidory i koncentrat na przecier pomidorowy 800 ml, a na koniec jeszczę dodaje szczyptę pieprzu cayenne, żeby fasolka po bretońsku była lekko ostra :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1904 dni temu
    Słaby przepis. Brak czasów poszczególnych czynności (prócz tego duszenia na końcu). Wrzucamy wszystko na surowo do garnka i dopiero w kroku 2 dusimy? Przepis napisany na odpierdziel, oby więcej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1903 dni temu
    To jest bardzo prosty przepis. W zasadzie wrzucamy składniki, one się podsmażają. Od momentu, kiedy mamy już wszystko w garnku - dusimy 15 minut :) I tak - składniki wrzucamy surowe. Polecamy film dołączony do przepisu :)
  • Ja robię tylko z białej fasolki Ja robię tylko z białej fasolki
    2048 dni temu
    Ja robę tylko z białej fasolki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    701 dni temu
    ja też :) wiemy, co dobre :)
  • Gość Gość
    2099 dni temu
    Czerwona fasola?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2099 dni temu
    Może być tradycyjnie biała, lub z nutką szaleństwa jak u DG - czerwona :)
  • Gość Gość
    2123 dni temu
    Jest pycha! I co najważniejsze szybko można ją przygotować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2215 dni temu
    Wczoraj zrobiłam z Waszego przrpisu fasolkę. Miałam nadzieję, że obiadek będzie na dwa dni. Danie było tak pyszne, że od razu zniknęło. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2277 dni temu
    W przepisie czerwona fasola z puszki, a na zdjęciu biała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2277 dni temu
    Drogi Gościu, czerwonej i białej fasoli możesz używać w tym przepisie wymiennie, a nawet włączyć do dania oba jej rodzaje - bez szkody dla estetyki i smaku! :)
  • Gość Gość
    2476 dni temu
    super proste danie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Fasolka po bretońsku – szybki pomysł na obiad

Fasolka po bretońsku niewiele wspólnego ma z Bretanią, lecz wcale nie ujmuje jej to smaku! Warto jednak wspomnieć, że we Francji, a konkretnie w Bretanii cieszy się popularnością inna fasolowa potrawa. Ma ona postać przypominającą „bigos z fasoli” z kawałkami mięsa oraz kiełbasą, którą gotuje się w glinianym garnku. Skąd więc nazwa fasola po bretońsku? Prawdopodobnie wywodzi się ona z XIX w., a konkretnie z czasów wojen napoleońskich, kiedy często spożywano fasolowe dania. Określenie fasoli jako bretońskiej może mieć również związek z powstaniami rojalistów, mającymi miejsce w Bretanii pod koniec XVIII w. Jak widać, pochodzenie nazwy jest dość niejasne. Pewne jest za to, że potrawa zachwyca smakiem i w wielu polskich domach uchodzi za przysmak. Prosty, a zarazem pyszny oraz kusząco aromatyczny!

Jak zrobić fasolkę po bretońsku, która w pełni zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wygłodniałych domowników? Prezentowany przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą nie zawiera wskazówek dotyczących dodatków. Nie oznacza to jednak, że nie mamy pewnych propozycji! Jeśli zamierzasz jeść fasolkę na obiad, koniecznie podawaj ją z pieczywem. Świeży chleb pszenny lub bagietka to strzał w dziesiątkę. Możesz użyć ich do maczania w sosie lub podać jako dodatek do potrawy. Inna, mniej oczywista opcja to gotowany biały ryż bądź ryż basmati, który najlepiej podawać w oddzielnym naczyniu. Także kasza gryczana to ciekawa alternatywa dla pieczywa. Przy czym podkreślamy, że pora dnia sporo zmienia, jeśli chodzi o podawanie fasolki. W końcu wcale nie musi pojawiać się na stole wyłącznie w roli dania obiadowego. Doskonale smakuje w stylu angielskim, czyli o poranku! W odsłonie śniadaniowej najlepiej wypada w towarzystwie jajka sadzonego, kiełbasek i świeżego pieczywa. To jednak nie wszystkie wskazówki, które przygotowaliśmy. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku jak u mamy. Mamy jeszcze kilka porad, które uczynią jej smak prawdziwie niezapomnianym.

Sprawdzony przepis na fasolkę po bretońsku na szybko

W podanym przepisie na fasolkę po bretońsku znalazła się czerwona fasola. To interesujące urozmaicenie, które spodoba się miłośnikom kuchennych eksperymentów. Nie zaliczasz się do tej grupy? Możesz ją wymienić na inną, zwłaszcza jeśli zależy Ci na uzyskaniu klasycznej odsłony dania. Fasolka po bretońsku jak z przepisu babci (lub mamy) najlepiej smakuje z białą fasolą o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Dobry wybór to np. fasola jaś. Co więcej, podany przepis na fasolkę po bretońsku zakłada użycie fasoli z puszki. To najszybsze rozwiązanie, które znacznie oszczędzi Ci pracy w kuchni! Jednocześnie wcale nie ustępuje pod względem smaku wersji gotowanej. Ale jeśli masz akurat w domu suchą fasolę, którą chcesz wykorzystać, zrób to! W tym przypadku pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu ziaren. Ale jeszcze zanim zalejesz je wodą, przejrzyj fasolę, usuwając wszelkie zanieczyszczenia, uszkodzone ziarna lub drobne kamyczki, które czasami pojawiają się w opakowaniach. Następnie umieść fasolę w dużej misce i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziesz się pozostałych zanieczyszczeń. Teraz po prostu wsyp oczyszczone ziarna do dużej miski i zalej je zimną wodą do poziomu kilku centymetrów powyżej fasoli. Najwygodniejsza opcja to zajęcie się ziarnami wieczorem i zostawienie ich na noc, przynajmniej na osiem godzin. Po zakończeniu namaczania odcedź fasolę, po czym ponownie dokładnie opłucz ją pod bieżącą wodą. Teraz możesz ją ugotować do miękkości. Zwykle wystarcza około 50 minut na ogniu.

Interesuje Cię przepis na wojskową fasolkę po bretońsku? Niewiele różni się on od podanego tutaj przepisu, ale zakłada oczywiście wykorzystanie białej, a nie czerwonej fasoli. W takim wydaniu zwykle gotuje się wcześniej namoczone ziarna, ale jeśli zależy Ci na czasie, sięgnij po wariant w puszce. Co ważne, do prawdziwej wojskowej fasolki często trafia smalec, który podnosi jej kaloryczność.

Jak łatwo zrobić fasolkę po bretońsku? Wskazówki Kuchni Lidla

Trzymaj się czasu gotowania podanego w przepisie na fasolkę po bretońsku. Podane przez nas 45 minut w zupełności wystarczy, aby smaki należycie się przeniknęły. Zbyt długi czas gotowania doprowadzi do rozgotowania się fasoli, co negatywnie wpłynie na konsystencję dania. Zresztą to samo dotyczy tego, jak ugotować fasolkę po bretońsku z suchej fasoli. Gdy ugotujesz ją wcześniej, nie potrzebuje zbyt długiego czasu na ogniu. Ponadto za smak fasolki w dużej mierze odpowiadają aromatyczne mięsa oraz wędliny, a konkretnie boczek i kiełbasa śląska. Dzięki nim sos zyskuje charakterystyczny smak i oczywiście zapach. Nie rezygnuj z nich! Wykorzystaj przynajmniej jeden z wymienionych produktów, jeśli nie masz akurat obu składników. Czym możesz je ewentualnie zastąpić?

  • Kiełbasa wiejska, biała lub chorizo mogą fantastycznie wzbogacić smak fasolki. Zwłaszcza chorizo może Cię zaskoczyć wyrazistymi, pikantnymi akcentami.
  • Możesz skusić się na kilka kawałków mięsa wieprzowego.
  • Czasami do fasolki po bretońsku dodaje się odrobinę mięsa wołowego czy kiełbaski wołowe. Mają one głęboki smak, który nieco zmienia charakter potrawy.

Jakie przyprawy do fasolki po bretońsku pasują najlepiej? Przede wszystkim zachęcamy Cię do użycia suszonego majeranku. To przyprawa wprost niezbędna w przypadku tej potrawy! Nie możesz jej niczym zastąpić ani jej zignorować, ponieważ danie straci swoje charakterystyczne walory smakowe. Kolejne istotne składniki w przepisie na fasolkę po bretońsku to ziele angielskie oraz liść laurowy, które wzbogacają smak sosu, czyniąc go pełniejszym i wielowymiarowym. Ale to nie wszystko, co może trafić do fasolki. Możesz sięgnąć po sproszkowaną paprykę słodką i ostrą, a także po paprykę wędzoną, która wzmocni mięsny, dymny smak dania. Dopasuj ilość ostrej papryki do własnych upodobań co do poziomu ostrości potraw. Rozważ również wykorzystanie pięknie pachnącego lubczyku suszonego lub świeżego. W tradycyjnym przepisie na fasolkę po bretońsku często pojawia się także kminek.

Wiesz już, jak zrobić dobrą fasolkę po bretońsku! Podany przepis należy do zaskakująco łatwych, dlatego na pewno sobie z nim poradzisz. Nawet jeśli to Twój pierwszy raz z taką potrawą. Dzięki wskazówkom na temat tego, jak się robi fasolkę po bretońsku, przygotujesz ją w najszybszy możliwy sposób. Wszystko dlatego, że bazuje on na produktach w puszce. Wystarczy, że masz wymienione w przepisie składniki w domowej spiżarni, a przepyszny obiad jest dosłownie w zasięgu ręki! Uwaga – fasolka świetnie smakuje zwłaszcza następnego dnia, kiedy smaki zdążą się przeniknąć i zbalansować. Możesz też ją zawekować i cieszyć się jej smakiem po dłuższym czasie.

Wielbicieli fasoli w różnych odsłonach zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi przepisami z Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz hiszpański gulasz z fasoli i szynki według Karola Okrasy! Przede wszystkim jednak zachęcamy do wypróbowania klasycznej fasolki po bretońsku z twistem, czyli z czerwonymi, a nie białymi ziarnami. Zresztą możesz dowolnie eksperymentować, aby uzyskać smak, który w pełni Cię usatysfakcjonuje.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!