zobacz film Fasolka po bretońsku

Darek Gutkowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Kroimy boczek i kiełbasę

Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do dobrze rozgrzanego garnka lub naczynia żaroodpornego. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.

Krok 2: Dodajemy fasolę

Fasolę osączamy i dodajemy do garnka. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3: Doprawiamy danie

Dodajemy pomidory i koncentrat. Danie doprawiamy majerankiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Dusimy około 15 minut na wolnym ogniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    466 dni temu
    Ja robię z fasoli Jaś karłowaty, wolę sobie ugotować wszystko, więc zastąpiłam fasolę konserwową na białą fasolę :) taka jest smaczniejsza niż to wszystko konserwowe z puszki co tak się zajadają mieszczuchy bo nie cche im się gotować i wszystko tylko żeby gotowe było i przetworzone :P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    466 dni temu
    Niby proste danie ale dla niektórych osób to rzeczywiście nie jest za dobrze opisane. Ja się bardzo wspomagałam różnymi przepisami i bazowałam też na tym przepisie (szczególnie proporcje składników bo Pan Gutkowski ma dobre przepisy) ale co i jak po kolei to musiałam to sobie wszystko poukładać, żeby wiedzieć co i ile gotować, podsmażać i dusić. Fasolka z tego przepisu bardzo dobra ale jednak brakuje szczegółowego opisu, tylko tyle ale dla chcącego nic trudnego żeby samemu sobie to poukładać. Według swojego uznania zmieniłam tylko krojone pomidory i koncentrat na przecier pomidorowy 800 ml, a na koniec jeszczę dodaje szczyptę pieprzu cayenne, żeby fasolka po bretońsku była lekko ostra :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1669 dni temu
    Słaby przepis. Brak czasów poszczególnych czynności (prócz tego duszenia na końcu). Wrzucamy wszystko na surowo do garnka i dopiero w kroku 2 dusimy? Przepis napisany na odpierdziel, oby więcej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1668 dni temu
    To jest bardzo prosty przepis. W zasadzie wrzucamy składniki, one się podsmażają. Od momentu, kiedy mamy już wszystko w garnku - dusimy 15 minut :) I tak - składniki wrzucamy surowe. Polecamy film dołączony do przepisu :)
  • Ja robię tylko z białej fasolki Ja robię tylko z białej fasolki
    1813 dni temu
    Ja robę tylko z białej fasolki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    466 dni temu
    ja też :) wiemy, co dobre :)
  • Gość Gość
    1864 dni temu
    Czerwona fasola?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1864 dni temu
    Może być tradycyjnie biała, lub z nutką szaleństwa jak u DG - czerwona :)
  • Gość Gość
    1888 dni temu
    Jest pycha! I co najważniejsze szybko można ją przygotować.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1980 dni temu
    Wczoraj zrobiłam z Waszego przrpisu fasolkę. Miałam nadzieję, że obiadek będzie na dwa dni. Danie było tak pyszne, że od razu zniknęło. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2042 dni temu
    W przepisie czerwona fasola z puszki, a na zdjęciu biała?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2042 dni temu
    Drogi Gościu, czerwonej i białej fasoli możesz używać w tym przepisie wymiennie, a nawet włączyć do dania oba jej rodzaje - bez szkody dla estetyki i smaku! :)
  • Gość Gość
    2241 dni temu
    super proste danie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!