Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Moczymy i gotujemy fasolę
Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.
Krok 2: Dressing mieszamy z fasolą
Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Dodajemy dymkę i natkę pietruszki
Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Golonka pieczona po bawarsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Nuggetsy z kurczaka
- Przekąski sylwestrowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Ciasto marchewkowe
- Sernik pistacjowy
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
994 dni temu
Zaskakująco smaczne. Przeważa smak slono-kwasny + czosnek.
Odpowiedz
2032 dni temu
Średnio smaczne. Fasolkę lepiej ugotować w osolonej wodzie lub przyrządzić po prostu w sosie pomidorowym na ciepło.
Odpowiedz
2293 dni temu
Żałuję, że zmarnowałam puszkę pysznej fasolki :) Okropieństwo. Zupełnie nie moje smaki :)
Odpowiedz
2201 dni temu
Takie sałatki z fasoli na zimno podaje się w Turcji, Maroku czy na południu Hiszpanii. Pyszna, egzotyczna kuchnia.