
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Moczymy i gotujemy fasolę
Fasolę moczymy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia fasolę razem z wodą, w której się moczyła, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 100 minut, aż będzie miękka. W razie potrzeby dodajemy więcej gorącej wody. Odcedzamy i studzimy.
Krok 2: Dressing mieszamy z fasolą
Czosnek siekamy. Smażymy na gorącej oliwie przez 2 minuty, aż do zeszklenia, a następnie studzimy. Mieszamy z papryką w proszku, sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Całość mieszamy z fasolą. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.
Krok 3: Dodajemy dymkę i natkę pietruszki
Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Oba składniki dodajemy do sałatki przed podaniem. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wskazówka: jeśli wolisz mniej skomplikowany sposób przygotowania, wykorzystaj ugotowaną fasolę z puszki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Zobacz przepisy
na lato
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Grochówka wojskowa
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Musaka grecka
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Francuskie makaroniki
- Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
- Ramen
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
875 dni temu
Zaskakująco smaczne. Przeważa smak slono-kwasny + czosnek.
odpowiedz
1913 dni temu
Średnio smaczne. Fasolkę lepiej ugotować w osolonej wodzie lub przyrządzić po prostu w sosie pomidorowym na ciepło.
odpowiedz
2174 dni temu
Żałuję, że zmarnowałam puszkę pysznej fasolki :) Okropieństwo. Zupełnie nie moje smaki :)
odpowiedz
2081 dni temu
Takie sałatki z fasoli na zimno podaje się w Turcji, Maroku czy na południu Hiszpanii. Pyszna, egzotyczna kuchnia.