
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
Sposób przygotowania:
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z PISTACJAMI
Fasolę odcedzamy, nie wylewamy zalewy. Fasolę i pistacje blendujemy, stopniowo dolewając zalewy z puszki fasoli aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól i pieprz i ponownie blendujemy do połączenia składników.
PROZIAKI SEROWE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.
KROK 4: SMAŻYMY PROZIAKI
Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.
KROK 5: PODAJEMY
Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.
DODATKOWO
Śliwki i morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i wkładamy do pudełka.
Marchewki i pomidorki koktajlowe również dokładnie myjemy i wkładamy do kolejnego pudełka. Pół kalarepy obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!

Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Zobacz przepisy
na lato
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Pieczone bataty z piekarnika
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Kurczak po wietnamsku
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Kurczak w sosie pomidorowym
- Deser z tapioką
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)