Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
Sposób przygotowania:
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z PISTACJAMI
Fasolę odcedzamy, nie wylewamy zalewy. Fasolę i pistacje blendujemy, stopniowo dolewając zalewy z puszki fasoli aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól i pieprz i ponownie blendujemy do połączenia składników.
PROZIAKI SEROWE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.
KROK 4: SMAŻYMY PROZIAKI
Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.
KROK 5: PODAJEMY
Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.
DODATKOWO
Śliwki i morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i wkładamy do pudełka.
Marchewki i pomidorki koktajlowe również dokładnie myjemy i wkładamy do kolejnego pudełka. Pół kalarepy obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!
Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.
Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.
Lunchbox z pastą z ciecierzycy
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Placuszki z kukurydzy
- Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
- Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Granita cytrynowa
- Syrop piernikowy
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż smażony z warzywami
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Domowy izotonik
- Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami
- Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
- Batoniki owsiane z 4 składników
- Grillowany łosoś z kalafiorem
- DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
- Parzybroda
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Sałatka z mozzarellą i pomidorami
- Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
- Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
- Daktylowe praliny
- Jadalne doniczki z czekolady
- Ciecierzyca po bretońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)