Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
Sposób przygotowania:
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z PISTACJAMI
Fasolę odcedzamy, nie wylewamy zalewy. Fasolę i pistacje blendujemy, stopniowo dolewając zalewy z puszki fasoli aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól i pieprz i ponownie blendujemy do połączenia składników.
PROZIAKI SEROWE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.
KROK 4: SMAŻYMY PROZIAKI
Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.
KROK 5: PODAJEMY
Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.
DODATKOWO
Śliwki i morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i wkładamy do pudełka.
Marchewki i pomidorki koktajlowe również dokładnie myjemy i wkładamy do kolejnego pudełka. Pół kalarepy obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Golonka pieczona po bawarsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Łazanki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Pierniki
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)