zobacz film Lunchbox z serowymi proziakami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender

Sposób przygotowania:

PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z PISTACJAMI

Fasolę odcedzamy, nie wylewamy zalewy. Fasolę i pistacje blendujemy, stopniowo dolewając zalewy z puszki fasoli aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól i pieprz i ponownie blendujemy do połączenia składników.

PROZIAKI SEROWE

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.

KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.

KROK 4: SMAŻYMY PROZIAKI

Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.

KROK 5: PODAJEMY

Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.

DODATKOWO

Śliwki i morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i wkładamy do pudełka.

Marchewki i pomidorki koktajlowe również dokładnie myjemy i wkładamy do kolejnego pudełka. Pół kalarepy obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!