Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
Sposób przygotowania:
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI Z PISTACJAMI
Fasolę odcedzamy, nie wylewamy zalewy. Fasolę i pistacje blendujemy, stopniowo dolewając zalewy z puszki fasoli aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól i pieprz i ponownie blendujemy do połączenia składników.
PROZIAKI SEROWE
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy z sodą oczyszczoną. Do suchych składników dodajemy tarty ser grana padano i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, wodę i ponownie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Ciasto z miski przekładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy do uzyskania puszystego i sprężystego ciasta, które można formować. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką, aby lepiej się wyrabiało i nie kleiło do rąk.
KROK 3: WAŁKUJEMY CIASTO I WYKRAWAMY PLACUSZKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy okrągłe placuszki.
KROK 4: SMAŻYMY PROZIAKI
Gotowe placuszki delikatnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i zmniejszamy ogień do minimum. Proziaki przewracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy urosną i podwoją swoją objętość. Po pierwszym przewróceniu placuszki obracamy co jakiś czas tak, aby miały szansę się mocno ogrzać, jednocześnie uważamy, aby się nie spaliły.
KROK 5: PODAJEMY
Usmażone i przestudzone proziaki wkładamy do pudełka i podajemy z pastą z czerwonej fasoli i pistacji.
DODATKOWO
Śliwki i morele dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i wkładamy do pudełka.
Marchewki i pomidorki koktajlowe również dokładnie myjemy i wkładamy do kolejnego pudełka. Pół kalarepy obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do pozostałych warzyw.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na lunchbox
Szukasz pomysłu na lunch do pracy lub szkoły? DG ma dla Ciebie aż trzy propozycje!
Lunchbox dla dzieci
Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.
Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.
Lunchbox z pastą z ciecierzycy
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto na pierogi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)