Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynkę do mielenia mięsa Silvercrest z nasadką do ciasteczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (ok. 2-3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasteczek), by stało się odpowiednio miękkie i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z umytej i wyparzonej pomarańczy oraz nasionka z laski wanilii.
Dodajemy miękkie masło, śmietanę i żółtka jaj.
Krok 2: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Składniki mieszamy za pomocą łyżki, aż składniki zaczną łączyć się w grudki. Ciasto krótko wyrabiamy na gładką, jednolitą i dość kleistą masę.
Jeśli ciasto okaże się zbyt suche, dodajemy 1 łyżkę śmietany i ponownie wyrabiamy całość. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, dodajemy 1 łyżkę mąki i wyrabiamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy je, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Krok 3: MIELIMY CIASTO W MASZYNCE
Schłodzone ciasto kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z nasadką do ciasteczek (klasyczny kształt korony).
Paski zmielonego ciasta układamy na blacie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki o długości ok. 7-8 cm.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy ok. 12 minut (z termoobiegiem) lub ok. 17 minut (bez termoobiegu) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Po dokładnym wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.
Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!
Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Suszone figi świetnie sprawdzają się w roli nadzienia kruchych ciasteczek! Przygotuj te słodkości inspirowane kuchnią grecką i sprawdź, jak smakują.
Ciastka z maszynki znane z dawnych lat
Kruche ciasteczka przepuszczone przez maszynkę to niezawodny klasyk znany od lat. Przepis na ten słodki, bardzo efektowny wizualnie specjał sięga czasów PRL-u. Jeśli masz ochotę ponownie skosztować smaku dzieciństwa i przenieść się myślami do ciepłych wspomnień, nie czekaj, a zabieraj się do działania. A może kruche ciastka z maszynki to dla Ciebie całkowita nowość? Tym bardziej radzimy Ci spróbować!
Zastanawiasz się, o co w ogóle chodzi z maszynką? Czego dokładnie potrzebujesz? Jak zapewne wiesz już z naszych instrukcji zamieszczonych powyżej, ciastka przygotujesz z użyciem maszynki do mielenia mięsa Silvercrest z nasadką do ciasteczek. Dawniej przygotowywano je za pomocą ręcznej maszynki do mięsa. Poza tym w naszym przepisie na ciastka z maszynki pojawia się całkiem sporo innych narzędzi, ale nie obawiaj się. To proste w wykonaniu smakołyki, których poziom wykonania określamy jako łatwy! Przekonaj się, o czym pamiętać podczas pieczenia ciastek z maszynki!
Ciastka maślane z maszynki z nutą pomarańczy
Wiesz już, co odpowiada za zachęcający wygląd wyciskanych ciasteczek. Ale co decyduje o ich niezrównanych walorach smakowych? Oczywiście bezbłędny dobór kluczowych składników, wśród których znajduje się prawdziwe masło. Właśnie ono sprawia, że ciasteczka maślane z maszynki mają idealną konsystencję oraz subtelny, ale dokładnie wyczuwalny smak. Nie zastępuj masła innym składnikiem… niestety margaryna czy olej nie zapewnią tego samego efektu. Kolejny element, który czyni ciastka wyciskane z maszynki prawdziwie niepowtarzalnymi to skórka z pomarańczy. W przepisie radzimy Ci samodzielnie obrać pomarańczę, lecz jeśli nie masz na to czasu, użyj gotowej skórki pomarańczowej. Dajemy słowo, że ciastka maślane z maszynki nie ucierpią na tej kosmetycznej zmianie!
Przepis na kruche ciasteczka z maszynki
Paweł Małecki zadbał, aby przepis na kruche ciasteczka z maszynki był całkowicie klarowny. Aby jednak całkowicie rozwiać wszelkie wątpliwości, mamy kilka dodatkowych wskazówek. Dzięki nim wyciskane ciastka z maszynki okażą się strzałem w dziesiątkę już za pierwszym razem! O czym musisz pamiętać?
- Starannie zagnieć ciasto, ale nie przesadź, aby uniknąć nadmiaru glutenu. Zbyt długie wyrabianie czyni ciasto twardym i nieprzyjemnie gumowym, zamiast kruchym oraz delikatnym.
- Upewnij się, że maszyna do ciastek jest czysta i gotowa do użycia. Sprawdź, czy wszystkie części są prawidłowo zamontowane.
- Zadbaj o zachowanie odpowiednich odstępów między ciastkami z maszynki do mięs na blasze. Dzięki temu unikniesz ich sklejania się podczas pieczenia.
- Kontroluj ciastka kręcone przez maszynkę w piekarniku. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rozmiaru i grubości ciastek. Wyjmij je z piekarnika, gdy staną się lekko złociste na krawędziach.
- Gdy ciastka maślane przez maszynkę całkowicie ostygną, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby zachować ich świeżość.
Trzymając się naszych wskazówek, nie musisz obawiać się, ciastka wyciskane przez maszynkę mogą się nie udać!
Przepis na ciastka maszynkowe od Kuchni Lidla
Ciasteczka wyciskane przez maszynkę wykonasz z użyciem mąki pszennej. Uważnie dobierz jej typ, aby uzyskać charakterystyczną strukturę słodkości. W przepisie na kruche ciastka z maszynki najlepiej sprawdzi się mąka o niskiej zawartości białka, czyli tortowa lub typu 00. Dzięki niej maszynkowe ciastka zyskają cudowną delikatność! Pamiętaj, że oprócz rodzaju mąki, także temperatura składników, dokładność pomiarów i technika mieszania mają duże znaczenie dla uzyskania przepysznych domowych ciastek z maszynki. Warto więc trzymać się naszej receptury i wskazówek dotyczących przygotowania ciastek.
Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki?
Autor przepisu zadbał, aby opisywane ciasteczka z maszynki wyciskane zyskały perfekcyjnie zbalansowany, urzekający smak. Lubisz eksperymenty cukiernicze? Spróbuj dodać do nich ulubione dodatki czy przyprawy, np. cynamon! Te niemal babcine ciastka z maszynki doskonale smakuje w towarzystwie herbaty, kawy czy innego ciepłego napoju. Przepięknie prezentują się na talerzu, zachęcając do szybkiego skosztowania! Możemy się założyć, że ten stary przepis na ciastka maszynkowe pozostanie z Tobą na dłużej.
Poza tym gorąco zachęcamy do zapoznania się z innymi przepisami na wyśmienite słodkości. W naszej kolekcji znajdziesz mnóstwo propozycji o różnych poziomach trudność, dlatego na pewno wybierzesz coś dla siebie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Sernik krakowski
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1365 dni temu
Cudowne wspomnienia. Chyba pożyczę od babci zestaw do robienia tych ciasteczek, abym mogła je zrobić z córką. Jedne z lepszych momentów dzieciństwa i taaaakie smaczne :)
odpowiedz