
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- maszynkę do mielenia mięsa Silvercrest z nasadką do ciasteczek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sitko o drobnych oczkach
- tarkę o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (ok. 2-3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasteczek), by stało się odpowiednio miękkie i nabrało temperatury pokojowej.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko do dużej miski. Mieszamy. Dodajemy skórkę otartą z umytej i wyparzonej pomarańczy oraz nasionka z laski wanilii.
Dodajemy miękkie masło, śmietanę i żółtka jaj.
Krok 2: WYRABIAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Składniki mieszamy za pomocą łyżki, aż składniki zaczną łączyć się w grudki. Ciasto krótko wyrabiamy na gładką, jednolitą i dość kleistą masę.
Jeśli ciasto okaże się zbyt suche, dodajemy 1 łyżkę śmietany i ponownie wyrabiamy całość. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, dodajemy 1 łyżkę mąki i wyrabiamy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy je, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.
Krok 3: MIELIMY CIASTO W MASZYNCE
Schłodzone ciasto kroimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek. Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z nasadką do ciasteczek (klasyczny kształt korony).
Paski zmielonego ciasta układamy na blacie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki o długości ok. 7-8 cm.
Krok 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Pieczemy ok. 12 minut (z termoobiegiem) lub ok. 17 minut (bez termoobiegu) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Po dokładnym wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Ciasteczka z nadzieniem figowym
Suszone figi świetnie sprawdzają się w roli nadzienia kruchych ciasteczek! Przygotuj te słodkości inspirowane kuchnią grecką i sprawdź, jak smakują.

Komentarze (1)
918 dni temu
Cudowne wspomnienia. Chyba pożyczę od babci zestaw do robienia tych ciasteczek, abym mogła je zrobić z córką. Jedne z lepszych momentów dzieciństwa i taaaakie smaczne :)
odpowiedz