Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko
- folię spożywczą
- tarkę o drobnych oczkach
- wałek
- wyciskarkę do cytrusów
- worek cukierniczy
- pędzelek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO
Przesianą przez sitko mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka jaj, śmietanę i chłodne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy je do miski.
Ciasto zagniatamy do połączenia się składników. Nie wyrabiamy go zbyt długo, by po upieczeniu było kruche i delikatne.
Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z FIG
Figi drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy. Jeśli figi nie są wystarczająco wilgotne, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko nasiąknęły.
Figi przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż wchłoną cały płyn. Gdy owoce zrobią się miękkie, przekładamy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3: WAŁKUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm na blacie oprószonym mąką, tak by otrzymać kształt prostokąta. Jeden z dłuższych brzegów ciasta odcinamy, by uzyskać równą krawędź.
Krok 4: SZPRYCUJEMY NADZIENIE
Nadzienie z fig przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy końcówkę worka i szprycujemy nadzienie wzdłuż równego brzegu ciasta. Ciasto zawijamy, by zamknąć nadzienie w środku. Brzeg ciasta smarujemy białkiem jajka, sklejamy i odcinamy wałek, który następnie lekko spłaszczamy. Uważamy, by nadzienie nie wypłynęło bokiem.
Analogicznie postępujemy z resztą ciasta i nadzienia. Powinniśmy uzyskać 2 spłaszczone wałki z nadzieniem.
Krok 5: PIECZEMY CIASTECZKA
Walce z ciasta z nadzieniem z fig za pomocą ostrego noża kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 4‑5 cm. Tak powstałe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każde lekko spłaszczamy i smarujemy z wierzchu białkiem.
Połowę ciasteczek posypujemy cukrem trzcinowym, drugą połowę cukrem trzcinowym i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.
Pieczemy ok. 12-17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.
Zobacz podobne
przepisy
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!
Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.
Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Kruche miodowe ciasteczka
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Warzywna zapiekanka z serem feta
- Wegańskie sernikobrownie
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
- Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
- Quesadilla śniadaniowa
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Czekoladowe fondue
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1727 dni temu
Ile masła dodajemy do fig?
odpowiedz
1725 dni temu
Nadzienie przygotowujemy z wykorzystaniem fig, wody, soku i skórki z pomarańczy. Masło do tej sekcji trafiło przez pomyłkę, już poprawiliśmy przepis :)
1728 dni temu
Można. Czasami robię ciasto z całym jajkiem zamiast 2 żółtek i ze zwykłym drobnym cukrem zamiast pudru, więc cukier waniliowy, czy też wanilinowy tez może być. Ciasto.jest mniej delikatne, ale też dobre.
odpowiedz
1731 dni temu
Panie Pawle, czy można zamiast pudru i laski wanilii dać domowy cukier waniliowy? I czy można dać całe jajka? Za odpowiedź z góry dziękuję. :)
odpowiedz
1731 dni temu
Nie rekomendujemy takich zmian. Cukier puder ładnie się rozpuści nie tworząc cukrowych grudek. Natomiast całych jajek nie daje się do ciasta kruchego :)