zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko
  • folię spożywczą
  • tarkę o drobnych oczkach
  • wałek
  • wyciskarkę do cytrusów
  • worek cukierniczy
  • pędzelek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C

Krok 1: ZAGNIATAMY CIASTO

Przesianą przez sitko mąkę łączymy w misce z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka jaj, śmietanę i chłodne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i dodajemy je do miski.

Ciasto zagniatamy do połączenia się składników. Nie wyrabiamy go zbyt długo, by po upieczeniu było kruche i delikatne.

Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE Z FIG

Figi drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy. Jeśli figi nie są wystarczająco wilgotne, zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na ok. 5 minut, by lekko nasiąknęły.

Figi przekładamy do garnka razem z wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż wchłoną cały płyn. Gdy owoce zrobią się miękkie, przekładamy je do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 3: WAŁKUJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm na blacie oprószonym mąką, tak by otrzymać kształt prostokąta. Jeden z dłuższych brzegów ciasta odcinamy, by uzyskać równą krawędź.

Krok 4: SZPRYCUJEMY NADZIENIE

Nadzienie z fig przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy końcówkę worka i szprycujemy nadzienie wzdłuż równego brzegu ciasta. Ciasto zawijamy, by zamknąć nadzienie w środku. Brzeg ciasta smarujemy białkiem jajka, sklejamy i odcinamy wałek, który następnie lekko spłaszczamy. Uważamy, by nadzienie nie wypłynęło bokiem.

Analogicznie postępujemy z resztą ciasta i nadzienia. Powinniśmy uzyskać 2 spłaszczone wałki z nadzieniem.

Krok 5: PIECZEMY CIASTECZKA

Walce z ciasta z nadzieniem z fig za pomocą ostrego noża kroimy ukośnie na kawałki o długości ok. 4‑5 cm. Tak powstałe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każde lekko spłaszczamy i smarujemy z wierzchu białkiem.

Połowę ciasteczek posypujemy cukrem trzcinowym, drugą połowę cukrem trzcinowym i drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Pieczemy ok. 12-17 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    135 dni temu
    Ile masła dodajemy do fig?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    132 dni temu
    Nadzienie przygotowujemy z wykorzystaniem fig, wody, soku i skórki z pomarańczy. Masło do tej sekcji trafiło przez pomyłkę, już poprawiliśmy przepis :)
  • jc jc
    135 dni temu
    Można. Czasami robię ciasto z całym jajkiem zamiast 2 żółtek i ze zwykłym drobnym cukrem zamiast pudru, więc cukier waniliowy, czy też wanilinowy tez może być. Ciasto.jest mniej delikatne, ale też dobre.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    139 dni temu
    Panie Pawle, czy można zamiast pudru i laski wanilii dać domowy cukier waniliowy? I czy można dać całe jajka? Za odpowiedź z góry dziękuję. :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    138 dni temu
    Nie rekomendujemy takich zmian. Cukier puder ładnie się rozpuści nie tworząc cukrowych grudek. Natomiast całych jajek nie daje się do ciasta kruchego :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram