
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- keksówkę
- papier do pieczenia
- drewniany patyczek do ciasta
- łopatkę silikonową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie produkty wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Muszą mieć one temperaturę pokojową.
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło przekładamy do miski robota kuchennego. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masło się napowietrzy, a cukier rozpuści, stopniowo dodajemy jajka. Ucieramy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
KROK 2: ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN I WYCISKAMY Z NICH SOK
Ścieramy skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach do miseczki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn za pomocą wyciskarki do cytrusów.
KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Stopniowo dodajemy je do miski z masłem i jajkami.
KROK 4: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Sok i skórkę z cytryn dodajemy do ciasta. Całość ucieramy jeszcze ok. 5 minut.
KROK 5: PIECZEMY BABKĘ CYTRYNOWĄ
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, nakłuwając je. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest upieczone – możemy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesypujemy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszając całość za pomocą łopatki silikonowej.
Sok dodajemy do momentu uzyskania konsystencji lukru (nie musimy dodawać całego wyciśniętego soku).
KROK 7: POLEWAMY BABKĘ LUKREM
Babkę wyciągamy z keksówki, przekładamy na deskę lub paterę i obficie smarujemy z wierzchu cytrynowym lukrem. Lukier rozprowadzamy za pomocą silikonowej łopatki.
Zobacz podobne
przepisy
Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Limonkowa babka majonezowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Komentarze (13)
167 dni temu
Mega zakalec mi wyszedł. Z daleka od tego przepisu
odpowiedz
250 dni temu
Jak w komentarzu poniżej mi również wyszedł zakalec... why :-(
odpowiedz
351 dni temu
Pyszna babka :) mega cytrynowa i mega smaczna. Polecam :)
odpowiedz
614 dni temu
babka jest krzywa
odpowiedz
729 dni temu
Jak można odchudzić ciasto ? W przepisach spotykam się z dużą ilością cukru i tłuszczu - na co dzień nie używam cukru i w ciastach słodycz trudno mi zaakceptować ( a także kaloryczność ) Gdy zmniejszam wagę produktów wychodzą mi gnioty. W drożdżowych potrzeba zdecydowanie mniej a się udają. Czy dodatek cukru wpływa na strukturę i objętość gotowego ciasta ?
odpowiedz
729 dni temu
Przygotowując ciasto możesz użyć mniejszej ilości cukru. Możesz także zrezygnować z przygotowania polewy - babka nadal będzie bardzo smaczna, a jednocześnie będzie zawierała mniej cukru ;)
891 dni temu
Witam Panie Pawle Jestem fanką wielu Pana przepisów, w tym fantastyczny sernik z mango, ale ta babka wyszła mi z zakalcem. Proszę o poradę jak się ustrzec zakalca. Pozdrawiam!
odpowiedz
891 dni temu
mkaminska24, cieszymy się, że przepisy Pawła przypadły Ci do gustu :) Powstanie zakalca może być spowodowane wieloma czynnikami. Jednym z nich jest dodanie produktów prosto z lodówki. Powinny one mieć pokojową temperaturę. Zatem jeżeli przepis nie przewiduje inaczej, należy je wyjąć nieco wcześniej. Niewskazane jest również otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. Kolejną przyczyną może być niedokładne wymieszanie składników. Mamy nadzieję, że te wskazówki sprawią, że kolejna babka wyjdzie idealnie! ;)
902 dni temu
coś poszło nie tak i mi słabo wyrosła:-(
odpowiedz
903 dni temu
Dzień dobry! Czy babkę mogę zrobić w tradycyjnej formie na babkę wielkanocną? Oczywiście przeliczę sobie odpowiednio proporcje i będę kontrolować czas pieczenia, ale zastanawiam się czy ciasto bez problemu wyjdzie z formy, czy jednak niezbędne jest w tym przepisie użycie papieru do pieczenia?
odpowiedz
903 dni temu
Dzień dobry! Paweł korzystał z papieru do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Możesz użyć tradycyjnej formy do babki i przed przelaniem do niej ciasta delikatnie przesmarować ją olejem, a nadmiar tłuszczu ściągnąć papierowym ręcznikiem. Wówczas upieczona babka ładnie wyjdzie z formy. Życzymy udanego pieczenia i smacznych Świąt!
903 dni temu
dzień dobry ! Planuję zrobić z tego przepisu wielkanocne babeczki - mniejsze foremki, bardziej w rozmiarze muffinek. skrócę sobie czas pieczenia odpowiednio. Ale mam inne pytanie, czy mogę do połowy masy dodać kakao, żeby babeczki były w przekroju kolorowe? i czy nie będzie się to mocno gryźć z tą kwasowością? Niby babka mocno cytrynowa, dlatego mam wątpliwości, czy na pewno będzie smacznie :)
odpowiedz
903 dni temu
Izabelo, jak najbardziej możesz dodać kako. Kwasowość nadal będzie wyczuwalna, nie przesadź tylko z ilością kako ;)
zobacz wszystkie