zobacz film Babka mocno cytrynowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręczną wyciskarkę do cytrusów
  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • drewniany patyczek do ciasta
  • łopatkę silikonową
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

 

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie produkty wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Muszą mieć one temperaturę pokojową.
 

KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Masło przekładamy do miski robota kuchennego. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masło się napowietrzy, a cukier rozpuści, stopniowo dodajemy jajka. Ucieramy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.

KROK 2: ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN I WYCISKAMY Z NICH SOK

Ścieramy skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach do miseczki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn za pomocą wyciskarki do cytrusów.

KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Stopniowo dodajemy je do miski z masłem i jajkami.

KROK 4: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Sok i skórkę z cytryn dodajemy do ciasta. Całość ucieramy jeszcze ok. 5 minut.   

KROK 5: PIECZEMY BABKĘ CYTRYNOWĄ

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, nakłuwając je. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest upieczone – możemy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Cukier puder przesypujemy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszając całość za pomocą łopatki silikonowej.

Sok dodajemy do momentu uzyskania konsystencji lukru (nie musimy dodawać całego wyciśniętego soku).

KROK 7: POLEWAMY BABKĘ LUKREM

Babkę wyciągamy z keksówki, przekładamy na deskę lub paterę i obficie smarujemy z wierzchu cytrynowym lukrem. Lukier rozprowadzamy za pomocą silikonowej łopatki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Marta Marta
    14 dni temu
    Jak spowodować, by sok nie osiadał na dole ciasta i wywoływał zakalca? Dwa razy piekłam i za każdym razem to samo.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    14 dni temu
    Marto, najbardziej prawdopodobną przyczyną zakalca jest zbyt duża ilość soku z cytryny. Widocznie były zbyt soczyste. 😊 Następnym razem możesz spróbować wlać sok z 1,5 cytryny.
  • Krystyna Krystyna
    115 dni temu
    Czy jest możliwe, aby obok granatury, napisać np. Ilość szklanek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    110 dni temu
    Krystyno, niestety nie mamy takiej możliwości.
  • Gość Gość
    115 dni temu
    Jaki jest rozmiar foremki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    110 dni temu
    Paweł do przygotowania tej babki użył standardowej keksówki o wymiarach ok. 32 x 12 cm
  • pessa pessa
    183 dni temu
    Upiekłam te ciasto dziś w foremce do babek. BABKA jest owszem kaloryczna ale... naprawdę pyszna ! b.maślana i mocno cytrynowa.I mnie wyszedł odrobinę zakalec a domyślam się że to wina cytryn, bo zapomniałam je wyjąć wcześniej z lodówki.Także radzę każdemu wyjąć 2 h wcześniej jajka, masło i cytryny. Ucierałam tradycyjnie w makutrze, ale następnym razem użyję miksera ręcznego i wpisuję ten przepis na stałe do repertuaru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    472 dni temu
    Mega zakalec mi wyszedł. Z daleka od tego przepisu

    odpowiedz

  • Marta Marta
    556 dni temu
    Jak w komentarzu poniżej mi również wyszedł zakalec... why :-(

    odpowiedz

  • Ani Ani
    656 dni temu
    Pyszna babka :) mega cytrynowa i mega smaczna. Polecam :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    919 dni temu
    babka jest krzywa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1035 dni temu
    Jak można odchudzić ciasto ? W przepisach spotykam się z dużą ilością cukru i tłuszczu - na co dzień nie używam cukru i w ciastach słodycz trudno mi zaakceptować ( a także kaloryczność ) Gdy zmniejszam wagę produktów wychodzą mi gnioty. W drożdżowych potrzeba zdecydowanie mniej a się udają. Czy dodatek cukru wpływa na strukturę i objętość gotowego ciasta ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1034 dni temu
    Przygotowując ciasto możesz użyć mniejszej ilości cukru. Możesz także zrezygnować z przygotowania polewy - babka nadal będzie bardzo smaczna, a jednocześnie będzie zawierała mniej cukru ;)
  • mkaminska24 mkaminska24
    1197 dni temu
    Witam Panie Pawle Jestem fanką wielu Pana przepisów, w tym fantastyczny sernik z mango, ale ta babka wyszła mi z zakalcem. Proszę o poradę jak się ustrzec zakalca. Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1197 dni temu
    mkaminska24, cieszymy się, że przepisy Pawła przypadły Ci do gustu :) Powstanie zakalca może być spowodowane wieloma czynnikami. Jednym z nich jest dodanie produktów prosto z lodówki. Powinny one mieć pokojową temperaturę. Zatem jeżeli przepis nie przewiduje inaczej, należy je wyjąć nieco wcześniej. Niewskazane jest również otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. Kolejną przyczyną może być niedokładne wymieszanie składników. Mamy nadzieję, że te wskazówki sprawią, że kolejna babka wyjdzie idealnie! ;)
  • cytrynka cytrynka
    1208 dni temu
    coś poszło nie tak i mi słabo wyrosła:-(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1208 dni temu
    Dzień dobry! Czy babkę mogę zrobić w tradycyjnej formie na babkę wielkanocną? Oczywiście przeliczę sobie odpowiednio proporcje i będę kontrolować czas pieczenia, ale zastanawiam się czy ciasto bez problemu wyjdzie z formy, czy jednak niezbędne jest w tym przepisie użycie papieru do pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1208 dni temu
    Dzień dobry! Paweł korzystał z papieru do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Możesz użyć tradycyjnej formy do babki i przed przelaniem do niej ciasta delikatnie przesmarować ją olejem, a nadmiar tłuszczu ściągnąć papierowym ręcznikiem. Wówczas upieczona babka ładnie wyjdzie z formy. Życzymy udanego pieczenia i smacznych Świąt!
  • Izabela M. Izabela M.
    1209 dni temu
    dzień dobry ! Planuję zrobić z tego przepisu wielkanocne babeczki - mniejsze foremki, bardziej w rozmiarze muffinek. skrócę sobie czas pieczenia odpowiednio. Ale mam inne pytanie, czy mogę do połowy masy dodać kakao, żeby babeczki były w przekroju kolorowe? i czy nie będzie się to mocno gryźć z tą kwasowością? Niby babka mocno cytrynowa, dlatego mam wątpliwości, czy na pewno będzie smacznie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1209 dni temu
    Izabelo, jak najbardziej możesz dodać kako. Kwasowość nadal będzie wyczuwalna, nie przesadź tylko z ilością kako ;)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!