Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny
- tarkę o drobnych oczkach
- ręczną wyciskarkę do cytrusów
- keksówkę
- papier do pieczenia
- drewniany patyczek do ciasta
- łopatkę silikonową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie produkty wyjmij z lodówki na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Muszą mieć one temperaturę pokojową.
KROK 1: UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło przekładamy do miski robota kuchennego. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Gdy masło się napowietrzy, a cukier rozpuści, stopniowo dodajemy jajka. Ucieramy jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
KROK 2: ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z CYTRYN I WYCISKAMY Z NICH SOK
Ścieramy skórkę z cytryn na tarce o drobnych oczkach do miseczki. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn za pomocą wyciskarki do cytrusów.
KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Wszystkie suche składniki łączymy w misce. Stopniowo dodajemy je do miski z masłem i jajkami.
KROK 4: DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Sok i skórkę z cytryn dodajemy do ciasta. Całość ucieramy jeszcze ok. 5 minut.
KROK 5: PIECZEMY BABKĘ CYTRYNOWĄ
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Sprawdzamy ciasto patyczkiem, nakłuwając je. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest upieczone – możemy wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Cukier puder przesypujemy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Stopniowo dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszając całość za pomocą łopatki silikonowej.
Sok dodajemy do momentu uzyskania konsystencji lukru (nie musimy dodawać całego wyciśniętego soku).
KROK 7: POLEWAMY BABKĘ LUKREM
Babkę wyciągamy z keksówki, przekładamy na deskę lub paterę i obficie smarujemy z wierzchu cytrynowym lukrem. Lukier rozprowadzamy za pomocą silikonowej łopatki.
Zobacz podobne
przepisy
Wielkanocna babka z pomelo
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!
Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!
Limonkowa babka majonezowa
W święta postaw na łatwe w przygotowaniu wypieki i zachwyć się wyśmienitą babką z limonkowym lukrem!
Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik krakowski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
158 dni temu
Jak spowodować, by sok nie osiadał na dole ciasta i wywoływał zakalca? Dwa razy piekłam i za każdym razem to samo.
odpowiedz
158 dni temu
Marto, najbardziej prawdopodobną przyczyną zakalca jest zbyt duża ilość soku z cytryny. Widocznie były zbyt soczyste. 😊 Następnym razem możesz spróbować wlać sok z 1,5 cytryny.
259 dni temu
Czy jest możliwe, aby obok granatury, napisać np. Ilość szklanek?
odpowiedz
254 dni temu
Krystyno, niestety nie mamy takiej możliwości.
259 dni temu
Jaki jest rozmiar foremki?
odpowiedz
254 dni temu
Paweł do przygotowania tej babki użył standardowej keksówki o wymiarach ok. 32 x 12 cm
326 dni temu
Upiekłam te ciasto dziś w foremce do babek. BABKA jest owszem kaloryczna ale... naprawdę pyszna ! b.maślana i mocno cytrynowa.I mnie wyszedł odrobinę zakalec a domyślam się że to wina cytryn, bo zapomniałam je wyjąć wcześniej z lodówki.Także radzę każdemu wyjąć 2 h wcześniej jajka, masło i cytryny. Ucierałam tradycyjnie w makutrze, ale następnym razem użyję miksera ręcznego i wpisuję ten przepis na stałe do repertuaru.
odpowiedz
616 dni temu
Mega zakalec mi wyszedł. Z daleka od tego przepisu
odpowiedz
699 dni temu
Jak w komentarzu poniżej mi również wyszedł zakalec... why :-(
odpowiedz
800 dni temu
Pyszna babka :) mega cytrynowa i mega smaczna. Polecam :)
odpowiedz
1063 dni temu
babka jest krzywa
odpowiedz
1179 dni temu
Jak można odchudzić ciasto ? W przepisach spotykam się z dużą ilością cukru i tłuszczu - na co dzień nie używam cukru i w ciastach słodycz trudno mi zaakceptować ( a także kaloryczność ) Gdy zmniejszam wagę produktów wychodzą mi gnioty. W drożdżowych potrzeba zdecydowanie mniej a się udają. Czy dodatek cukru wpływa na strukturę i objętość gotowego ciasta ?
odpowiedz
1178 dni temu
Przygotowując ciasto możesz użyć mniejszej ilości cukru. Możesz także zrezygnować z przygotowania polewy - babka nadal będzie bardzo smaczna, a jednocześnie będzie zawierała mniej cukru ;)
1341 dni temu
Witam Panie Pawle Jestem fanką wielu Pana przepisów, w tym fantastyczny sernik z mango, ale ta babka wyszła mi z zakalcem. Proszę o poradę jak się ustrzec zakalca. Pozdrawiam!
odpowiedz
1341 dni temu
mkaminska24, cieszymy się, że przepisy Pawła przypadły Ci do gustu :) Powstanie zakalca może być spowodowane wieloma czynnikami. Jednym z nich jest dodanie produktów prosto z lodówki. Powinny one mieć pokojową temperaturę. Zatem jeżeli przepis nie przewiduje inaczej, należy je wyjąć nieco wcześniej. Niewskazane jest również otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia. Kolejną przyczyną może być niedokładne wymieszanie składników. Mamy nadzieję, że te wskazówki sprawią, że kolejna babka wyjdzie idealnie! ;)
1351 dni temu
coś poszło nie tak i mi słabo wyrosła:-(
odpowiedz
1352 dni temu
Dzień dobry! Czy babkę mogę zrobić w tradycyjnej formie na babkę wielkanocną? Oczywiście przeliczę sobie odpowiednio proporcje i będę kontrolować czas pieczenia, ale zastanawiam się czy ciasto bez problemu wyjdzie z formy, czy jednak niezbędne jest w tym przepisie użycie papieru do pieczenia?
odpowiedz
1352 dni temu
Dzień dobry! Paweł korzystał z papieru do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Możesz użyć tradycyjnej formy do babki i przed przelaniem do niej ciasta delikatnie przesmarować ją olejem, a nadmiar tłuszczu ściągnąć papierowym ręcznikiem. Wówczas upieczona babka ładnie wyjdzie z formy. Życzymy udanego pieczenia i smacznych Świąt!
1353 dni temu
dzień dobry ! Planuję zrobić z tego przepisu wielkanocne babeczki - mniejsze foremki, bardziej w rozmiarze muffinek. skrócę sobie czas pieczenia odpowiednio. Ale mam inne pytanie, czy mogę do połowy masy dodać kakao, żeby babeczki były w przekroju kolorowe? i czy nie będzie się to mocno gryźć z tą kwasowością? Niby babka mocno cytrynowa, dlatego mam wątpliwości, czy na pewno będzie smacznie :)
odpowiedz
1353 dni temu
Izabelo, jak najbardziej możesz dodać kako. Kwasowość nadal będzie wyczuwalna, nie przesadź tylko z ilością kako ;)
zobacz wszystkie