zobacz film Karp pieczony w ziołowej panierce

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • blender
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C

Przygotuj wcześniej:

Filety z karpia wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA

Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ

Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.

Krok 3: PANIERUJEMY KARPIA

Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.

Krok 4: PIECZEMY KARPIA

Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.

W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy ryba jest gotowa, nakłuwając ją wykałaczką lub drewnianym szpikulcem.

Krok 5: PODAJEMY KARPIA

Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!