Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Przygotuj wcześniej:
Filety z karpia wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA
Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.
Krok 3: PANIERUJEMY KARPIA
Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.
Krok 4: PIECZEMY KARPIA
Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy ryba jest gotowa, nakłuwając ją wykałaczką lub drewnianym szpikulcem.
Krok 5: PODAJEMY KARPIA
Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.
Zobacz podobne
przepisy
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Wigilijny makowiec
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Błyskawiczne pierniczki
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)