Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Przygotuj wcześniej:
Filety z karpia wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA
Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.
Krok 3: PANIERUJEMY KARPIA
Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.
Krok 4: PIECZEMY KARPIA
Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy ryba jest gotowa, nakłuwając ją wykałaczką lub drewnianym szpikulcem.
Krok 5: PODAJEMY KARPIA
Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.
Zobacz podobne
przepisy
Karp duszony w kiszonej kapuście
Soczyste płaty ryby połączone z aromatyczną kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami. Doskonały polski smak!
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa rybna z karpia
- Świąteczny karp w ziołowej panierce
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Karp w galarecie
- Kotlety mielone z karpia
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Stripsy z kurczaka
- 3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
- Karp pieczony w cebuli
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Sernik dyniowy
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
- Carpaccio z kalarepy
- Żeberka z tempehu
- Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
- Zapiekanki w stylu meksykańskim
- Syrop piernikowy
- Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
- Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
- Gulasz z jelenia
- Galette z morelami i rozmarynem
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)