Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
 - blachę do pieczenia
 - papier do pieczenia
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
 
Przygotuj wcześniej:
Filety z karpia wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA
Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.
Krok 3: PANIERUJEMY KARPIA
Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.
Krok 4: PIECZEMY KARPIA
Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy ryba jest gotowa, nakłuwając ją wykałaczką lub drewnianym szpikulcem.
Krok 5: PODAJEMY KARPIA
Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Pieczona ryba po grecku
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Łazanki
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Makowiec japoński
 - Boczek pieczony
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Świąteczne pierniczki
 - Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Burek ze szpinakiem
 - Kutia
 - Piernik świąteczny
 - Guacamole
 - Makówki śląskie
 - Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)