Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 185°C
Przygotuj wcześniej:
Filety z karpia wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Krok 1: KROIMY I DOPRAWIAMY KARPIA
Filety z karpia ze skórą kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy pieprzem. Odkładamy.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do naczynia blendera wsypujemy bułkę tartą, płatki owsiane i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy tymianek i żurawiny. Dokładnie blendujemy. Panierkę przesypujemy na talerz.
Krok 3: PANIERUJEMY KARPIA
Do osobnego, głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Rybę obtaczamy w mące, jajku i ziołowej panierce.
Krok 4: PIECZEMY KARPIA
Karpia w panierce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C.
W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy ryba jest gotowa, nakłuwając ją wykałaczką lub drewnianym szpikulcem.
Krok 5: PODAJEMY KARPIA
Karpia podajemy z cząstkami cytryny. Opcjonalnie oprószamy z wierzchu solą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Łazanki
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Burek ze szpinakiem
- Kutia
- Piernik świąteczny
- Guacamole
- Makówki śląskie
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)