zobacz film Murzin wielkanocny

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • folię spożywczą
  • wałek
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • materiałową ściereczkę
  • pędzelek

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE

Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Drożdże dokładnie ucieramy z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 1 łyżkę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Mleko dalej podgrzewamy w rondelku.

Mąkę mieszamy w misce z solą. Dolewamy bardzo ciepłe mleko i energicznie mieszamy, by zaparzyć nim mąkę. Dodajemy upłynnione drożdże i jajka. Ciasto dokładnie i energicznie mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy dłońmi na blacie oprószonym mąką. W trakcie wyrabiania dodajemy olej i dalej ugniatamy, łącznie ok. 5-7 minut, na gładkie, jednolite i plastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 25 minut, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, kiełbasę kroimy w plastry o tej samej szerokości. Szynkę i cebulę kroimy w grubą kostkę.

Boczek przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Dodajemy kiełbasę i cebulę. Delikatnie prażymy, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień i dodajemy majeranek. Mieszamy. Dodajemy szynkę, mieszamy i zdejmujemy farsz z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: FASZERUJEMY I ZWIJAMY MURZINA

Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie pięścią, a następnie przekładamy na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.

Wystudzony farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta, pozostawiając ok. 1,5 cm marginesu z każdej strony.

Jajko rozmącamy w miseczce, dodajemy mleko. Brzegi ciasta smarujemy mieszaniną jajka i mleka za pomocą pędzelka. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając farsz w środku.

Końce wałka zalepiamy i zawijamy pod spód. Ciasto układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Murzina nakrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło.

Krok 4: PIECZEMY MURZINA

Murzina smarujemy z wierzchu miksturą z rozmąconego jajka i mleka, posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 5: PODAJEMY MURZINA

Upieczonego murzina wyjmujemy z piekarnika. Po przestudzeniu kroimy w plastry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!