Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- wałek
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- materiałową ściereczkę
- pędzelek
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Drożdże dokładnie ucieramy z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 1 łyżkę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Mleko dalej podgrzewamy w rondelku.
Mąkę mieszamy w misce z solą. Dolewamy bardzo ciepłe mleko i energicznie mieszamy, by zaparzyć nim mąkę. Dodajemy upłynnione drożdże i jajka. Ciasto dokładnie i energicznie mieszamy za pomocą łyżki, a następnie wyrabiamy dłońmi na blacie oprószonym mąką. W trakcie wyrabiania dodajemy olej i dalej ugniatamy, łącznie ok. 5-7 minut, na gładkie, jednolite i plastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski. Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 25 minut, by wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, kiełbasę kroimy w plastry o tej samej szerokości. Szynkę i cebulę kroimy w grubą kostkę.
Boczek przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Dodajemy kiełbasę i cebulę. Delikatnie prażymy, aż smaki i składniki się połączą. Zmniejszamy ogień i dodajemy majeranek. Mieszamy. Dodajemy szynkę, mieszamy i zdejmujemy farsz z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: FASZERUJEMY I ZWIJAMY MURZINA
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie pięścią, a następnie przekładamy na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.
Wystudzony farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta, pozostawiając ok. 1,5 cm marginesu z każdej strony.
Jajko rozmącamy w miseczce, dodajemy mleko. Brzegi ciasta smarujemy mieszaniną jajka i mleka za pomocą pędzelka. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając farsz w środku.
Końce wałka zalepiamy i zawijamy pod spód. Ciasto układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Murzina nakrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15 minut, by ciasto ponownie wyrosło.
Krok 4: PIECZEMY MURZINA
Murzina smarujemy z wierzchu miksturą z rozmąconego jajka i mleka, posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Krok 5: PODAJEMY MURZINA
Upieczonego murzina wyjmujemy z piekarnika. Po przestudzeniu kroimy w plastry.
Zobacz podobne
przepisy
Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!
Chlebowy suflet z serem
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.
Chlebek mięsny
Wypróbowaliście już chlebek mięsny? Jeśli nie, to koniecznie powinien on zagościć w Waszej kuchni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)