zobacz film Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitem
  • folię spożywczą
  • wałek
  • pierścień do wykrawania lub dużą szklankę o ostrych krawędziach
  • sito lub łyżkę cedzakową
  • zester lub tarkę o drobnych oczkach

KROK 1

Pierogi z karpiem - Filetujemy i doprawiamy karpia

Z płatów karpia usuwamy skórę oraz ości. Kroimy na mniejsze kawałki i mielemy, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieją. Odcedzamy, studzimy, a następnie drobno siekamy. Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz grzyby. Warzywa lekko rumienimy. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy kilka minut, aż woda z grzybów odparuje. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.

Do miski ze zmielonym mięsem karpia dodajemy przestudzone grzyby i kaszę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.

KROK 2

Pierogi z karpiem - Wyrabiamy ciasto na pierogiW dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki. Dodajemy wodę podgrzaną z mlekiem i masłem, mieszamy i wstępnie zagniatamy. Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i elastyczne. Blat i ciasto cały czas podsypujemy mąką. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na oprószonym mąką blacie. Wycinamy kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Zwilżone wodą brzegi dokładnie sklejamy, formując pierożki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.

KROK 3

Pierogi z karpiem - Pierogi podajemy z sosemNa rozgrzaną patelnię wylewamy miód. Dodajemy goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę prażymy. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlewamy czerwone wino wytrawne i redukujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje.

Na talerze nakładamy sos. Następnie układamy gorące pierogi. Posypujemy odrobiną białego pieprzu. Dekorujemy skórką startą z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Gość Gość
    361 dni temu
    Czy te pierogi można surowe zamrozić, a w trakcie wigilii ugotować przed podaniem? Chce przygotowac wcześniej. Czy mrożenie spowoduje, że ciasto będzie się rozklejac ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    361 dni temu
    Oczywiście, możesz zamrozić pierogi - jednak najlepiej zamrażać je rozłożone na płasko, jeden obok drugiego. Wtedy się nie posklejają i łatwiej będzie je ugotować ;)
  • P P
    376 dni temu
    Chciałbym wiedzieć, ile mniej więcej sztuk pierogów wychodzi z tego przepisu? Robiłam je w ubieglym roku, były fantastyczne ale nie pamiętam ilości....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    376 dni temu
    Ilość pierogów zależy od tego jak cienko rozwałkujesz ciasto i jakiej wielkości pierogi, będziesz przygotowywać. Jednak z podanej w przepisie ilości mąki, powinno wyjść przynajmniej 30 sztuk :)
  • Gość Gość
    362 dni temu
    Dzien Dobry. Robilam wczoraj mi wyszlo rown 70 na te ilosc maki jaka podana w przepisie , ale zostalo sporo farszu.
  • Gosia Mk Gosia Mk
    655 dni temu
    Robiłam je na wigilię. Pierogi są bardzo smaczne...z migdałami smakują wybornie i zdecydowanie przykuły uwagę biesiadników. Jedynym minusem jest to, że sos barwi pierogi i na drugi dzień wyglądają średnio. Druga kwestia sosu ....Moim zdaniem powinno go być więcej ponieważ przy tej ilości pierogów ma się niedosyt. Ale ogólnie bombastic fantastic :-)

    odpowiedz

  • PyzaVader PyzaVader
    1011 dni temu
    Zamiast karpia można chyba zastosować do tego samego przepisu łososia ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1010 dni temu
    Zawsze zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :)
  • Gość Gość
    1089 dni temu
    Dzień dobry, zapytam niesmiało czy mięsko karpiowe ma byc mielone surowe? Czy ono sie w tym pierogu dogotuje?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1089 dni temu
    Jeśli chciałabym przygotować pierożki dzisiaj, to w jakiej formie je przechować do jutra - obgotowane do podsmażenia jutro czy surowe?

    odpowiedz

  • Gość12 Gość12
    1090 dni temu
    A karp, którego mamy zmielić ma być surowy? Zdąży się potem ugotować? z góry dziękuję za odpowiedź...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1090 dni temu
    GOŚĆ12, tak karp jest surowy i zdąży się ugotować :)
  • Gość Gość
    1093 dni temu
    czy kaszę jęczmienną można zamienić na gryczaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1092 dni temu
    Oczywiście :)
  • Gość Gość
    1095 dni temu
    Mam pytanie, czym można zastąpić grzyby suszone (ponieważ pierogi będą jeść osoby, które nie mogą jeść grzybów leśnych)?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1095 dni temu
    Pieczarkami na przykład :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram