Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitem
- folię spożywczą
- wałek
- pierścień do wykrawania lub dużą szklankę o ostrych krawędziach
- sito lub łyżkę cedzakową
- zester lub tarkę o drobnych oczkach
KROK 1
Z płatów karpia usuwamy skórę oraz ości. Kroimy na mniejsze kawałki i mielemy, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieją. Odcedzamy, studzimy, a następnie drobno siekamy. Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz grzyby. Warzywa lekko rumienimy. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smażymy kilka minut, aż woda z grzybów odparuje. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski ze zmielonym mięsem karpia dodajemy przestudzone grzyby i kaszę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.
KROK 2
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki. Dodajemy wodę podgrzaną z mlekiem i masłem, mieszamy i wstępnie zagniatamy. Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i elastyczne. Blat i ciasto cały czas podsypujemy mąką. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na oprószonym mąką blacie. Wycinamy kółka. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu. Zwilżone wodą brzegi dokładnie sklejamy, formując pierożki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
KROK 3
Na rozgrzaną patelnię wylewamy miód. Dodajemy goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę prażymy. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlewamy czerwone wino wytrawne i redukujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje.
Na talerze nakładamy sos. Następnie układamy gorące pierogi. Posypujemy odrobiną białego pieprzu. Dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!
Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sałatka gyros
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
2550 dni temu
Czy te pierogi można surowe zamrozić, a w trakcie wigilii ugotować przed podaniem? Chce przygotowac wcześniej. Czy mrożenie spowoduje, że ciasto będzie się rozklejac ?
odpowiedz
2550 dni temu
Oczywiście, możesz zamrozić pierogi - jednak najlepiej zamrażać je rozłożone na płasko, jeden obok drugiego. Wtedy się nie posklejają i łatwiej będzie je ugotować ;)
2565 dni temu
Chciałbym wiedzieć, ile mniej więcej sztuk pierogów wychodzi z tego przepisu? Robiłam je w ubieglym roku, były fantastyczne ale nie pamiętam ilości....
odpowiedz
2565 dni temu
Ilość pierogów zależy od tego jak cienko rozwałkujesz ciasto i jakiej wielkości pierogi, będziesz przygotowywać. Jednak z podanej w przepisie ilości mąki, powinno wyjść przynajmniej 30 sztuk :)
2551 dni temu
Dzien Dobry. Robilam wczoraj mi wyszlo rown 70 na te ilosc maki jaka podana w przepisie , ale zostalo sporo farszu.
2844 dni temu
Robiłam je na wigilię. Pierogi są bardzo smaczne...z migdałami smakują wybornie i zdecydowanie przykuły uwagę biesiadników. Jedynym minusem jest to, że sos barwi pierogi i na drugi dzień wyglądają średnio. Druga kwestia sosu ....Moim zdaniem powinno go być więcej ponieważ przy tej ilości pierogów ma się niedosyt. Ale ogólnie bombastic fantastic :-)
odpowiedz
3200 dni temu
Zamiast karpia można chyba zastosować do tego samego przepisu łososia ?
odpowiedz
3200 dni temu
Zawsze zachęcamy do eksperymentowania z przepisami :)
3279 dni temu
Dzień dobry, zapytam niesmiało czy mięsko karpiowe ma byc mielone surowe? Czy ono sie w tym pierogu dogotuje?
odpowiedz
3279 dni temu
Jeśli chciałabym przygotować pierożki dzisiaj, to w jakiej formie je przechować do jutra - obgotowane do podsmażenia jutro czy surowe?
odpowiedz
3279 dni temu
A karp, którego mamy zmielić ma być surowy? Zdąży się potem ugotować? z góry dziękuję za odpowiedź...
odpowiedz
3279 dni temu
GOŚĆ12, tak karp jest surowy i zdąży się ugotować :)
3283 dni temu
czy kaszę jęczmienną można zamienić na gryczaną?
odpowiedz
3281 dni temu
Oczywiście :)
3284 dni temu
Mam pytanie, czym można zastąpić grzyby suszone (ponieważ pierogi będą jeść osoby, które nie mogą jeść grzybów leśnych)?
odpowiedz
3284 dni temu
Pieczarkami na przykład :)
zobacz wszystkie