zobacz film Pierogi ze szpinakiem i krewetkami

Teo Vafidis

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • wałek
  • dużą szklankę o ostrych krawędziach
  • łyżkę cedzakową

KROK 1

Pierogi z krewetkami i szpinakiem - wyrabiamy ciasto

Masło wkładamy do miseczki, zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, tworzymy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło. Cały czas mieszając, dodajemy porcjami resztę gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 20 minut.

 

KROK 2

Pierogi z krewetkami i szpinakiem - smażymy szpinak i krewetki

Białą część pora kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Oczyszczone krewetki kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pora. Wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku, mieszamy. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy krewetki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pokruszony ser feta oraz koperek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Studzimy.

KROK 3

Pierogi z krewetkami i szpinakiem - kleimy pierogi

Ciasto dzielimy na części i porcjami rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na połowę i lepimy pierogi, dociskając brzegi widelcem. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i kilka kropli oliwy. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Posiłek opcjonalnie dekorujemy koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kinga Kinga
    3043 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    3044 dni temu
    Mam pytanie czy można te pierożki zrobić wcześniej i zamrozić surowe ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3044 dni temu
    Kingo, oczywiście można! :)

Pierogi ze szpinakiem – jak zrobić ten pyszny obiad?

Pierogi ze szpinakiem niejedno mają imię. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi ze szpinakiem i serem feta – smaczne, sycące, lekko słone i nietrudne do zrobienia. Zresztą farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta może zastąpić Ci na przykład sos do makaronu. Zwłaszcza jeśli dodasz do niego odrobinę śmietanki. To się nazywa oszczędność w kuchni.

Jednak my mamy dla Ciebie coś odrobinę innego. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem, w którym istotny jest również inny składnik. Mowa o krewetkach! Tak, one doskonale sprawdzą się jako dodatek do delikatnego szpinaku i wyrazistej fety. Dodatkowo zawinięte w ciasto na pierogi zrobią furorę podczas następnego obiadu.

Pierogi ze szpinakiem i serem nie są trudne do zrobienia, choć musisz pamiętać, że siłą tego dania jest nie tylko farsz, ale i ciasto. A to musi być delikatne, rozpadające się w ustach, cieniutkie, a jednak wystarczająco grube, by utrzymać farsz do pierogów ze szpinakiem. Brzmi skomplikowanie, prawda? Spokojnie, z naszym przepisem dasz radę. Jak zrobić pierogi ze szpinakiem? O tym poniżej!

Przepis na pierogi ze szpinakiem i krewetkami od Kuchni Lidla

Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem feta z dodatkowym krewetkowym twistem wcale nie jest tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. Wymaga jednak średnich umiejętności kucharskich, dlatego jeśli to Twoje pierwsze danie w życiu, postaw na coś łatwego, jak na przykład zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem. Proste, sycące – pyszne!

Jeśli jednak masz ochotę na pierogi ze szpinakiem, ten przepis z pewnością Ci się spodoba. Zacznij od ciasta. Ono jest kluczowe, by danie było udane. Potrzebujesz do niego mąki, szczypty soli, wody i masła. Wszystkie składniki połącz ze sobą, pamiętając, że woda musi być gorąca. Nie na tyle, by poparzyć sobie dłonie, jednak blisko właśnie tej temperatury. Gdy zgnieciesz już ciasto, zawiń je w folię spożywczą i odłóż na 20 minut. W tym czasie możesz zrobić farsz do pierogów ze szpinakiem i fetą.

Jak się robi farsz do pierogów ze szpinakiem? To banalnie proste!

Przepis na pierogi ze szpinakiem w naszej wersji zawiera świeże liście. Jednak spokojnie możesz przygotować pierogi ze szpinakiem mrożonym i serem feta. Smak się nie zmieni, a Tobie może to ułatwić gotowanie – na przykład wtedy, gdy masz szpinak mrożony w domu. W farszu oprócz szpinaku, sera feta i krewetek znajdziesz jeszcze por oraz świeży koperek, który doskonale pasuje do pozostałych składników. Wszystko to polane oliwą!

W takim razie jak zrobić farsz ze szpinaku do pierogów? Proste! Pokrój por i posiekaj koperek, oczyść krewetki i je również pokrój na kawałki. Zeszklij pora na rozgrzanej patelni z oliwą, dodaj szpinak, a później krewetki. Pamiętaj, by ich nie przeciągnąć. Powinny być różowe. Całość dopraw pieprzem, dodaj pokruszoną fetę i koperek. Farsz na pierogi ze szpinakiem nie może być zbyt płynny, gdyż wtedy ciasto może go nie utrzymać. Całość rozleci się podczas gotowania. Dlatego mieszaj farsz szpinakowy do pierogów tak długo, aż woda odparuje. To istotne zwłaszcza wtedy, gdy korzystasz z mrożonych liści szpinaku. Pierogi z fetą są już niemal gotowe. Teraz musisz już tylko połączyć wszystkie elementy.

Szpinakowe pierożki niemal gotowe. Czas na lepienie!

Farsz na pierogi ze szpinakiem i serem jest gotowy. Ciasto również. Czas więc zacząć lepić. To czynność, w której najlepsze są mamy i babcie, jednak nie martw się – Tobie również się uda. A przy odrobinie wprawy możesz konkurować ze specjalistkami. Pierogi ze szpinakiem, tak jak wszystkie inne, muszą mieć doskonale rozwałkowane ciasto. Cieniutko, ale bez dziur. Z niego wytnij za pomocą foremki lub zwykłej szklanki kółka. W sam środek włóż farsz ze szpinaku i fety. Nie przesadź z ilością, bo farsz szybko wypłynie podczas gotowania. Zamknij pierożki palcami – to faza zwana lepieniem – i już. Odłóż pierożek na bok. Teraz czas na pozostałe.

Pierogi ze szpinakiem i serem wrzucaj do gotującej się wody. Tylko kilka, by pierożki się nie skleiły. Od wypłynięcia na powierzchnię daj im trzy minuty. Już po tym możesz je odcedzić i wyłożyć na talerz. Jeśli jednak chcesz, usmaż je na maśle, a dopiero później posyp koperkiem. Będą obłędne!

Pierogi z serem feta nie muszą być nudne. Dodaj do niego krewetki, a tradycyjne pierożki staną się wyjątkowym daniem.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!