zobacz film Pierogi z krewetkami i szpinakiem

Teo Vafidis

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • folię spożywczą
  • wałek
  • dużą szklankę o ostrych krawędziach
  • łyżkę cedzakową

KROK 1

Pierogi z krewetkami i szpinakiem - wyrabiamy ciasto

Masło wkładamy do miseczki, zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, tworzymy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło. Cały czas mieszając, dodajemy porcjami resztę gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 20 minut.

 

KROK 2

Pierogi z krewetkami i szpinakiem - smażymy szpinak i krewetki

Białą część pora kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy. Oczyszczone krewetki kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pora. Wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku, mieszamy. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy krewetki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pokruszony ser feta oraz koperek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Studzimy.

KROK 3

Pierogi z krewetkami i szpinakiem - kleimy pierogi

Ciasto dzielimy na części i porcjami rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na połowę i lepimy pierogi, dociskając brzegi widelcem. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i kilka kropli oliwy. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Posiłek opcjonalnie dekorujemy koperkiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Kinga Kinga
    2902 dni temu
    Dziękuję za szybką odpowiedź :)

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    2903 dni temu
    Mam pytanie czy można te pierożki zrobić wcześniej i zamrozić surowe ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2903 dni temu
    Kingo, oczywiście można! :)

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!