zobacz film Karp pieczony w cebuli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne

  • tarkę o drobnych oczkach

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Sposób przygotowania:


Krok 1: SMAŻYMY KARPIA

Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki.

Smażymy ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. Skórę możemy przypiec nieco mocniej.

Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.

Dodajemy ostrą paprykę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy i przesmażamy chwilę. Dodajemy rodzynki, miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Całość podlewamy odrobiną wody. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.

Opcjonalnie, pod koniec duszenia, ponownie doprawiamy solą, miodem lub sokiem z cytryny, w zależności od tego, jaki smak cebuli uzyskaliśmy. Dodajemy pistacje. Mieszamy.

Krok 3: PIECZEMY KARPIA

Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonej cebuli. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, układamy przesmażone kawałki karpia. Rybę delikatnie nakrywamy z wierzchu drugą połową cebuli.

Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Po upieczeniu trzymamy przez ok. 5 minut w wyłączonym piekarniku.

Krok 4: PODAJEMY DANIE

Upieczonego karpia z cebulką podajemy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1372 dni temu
    Rewelacyjny przepis :) Przetestowałam na Wigilię. Pyszna ryba z nutą słodyczy ...a te pistaje ...Mniam Chyba co roku będzie u nas na stole. Szybki nie skomplikowany przepis. Polecam dla tych , ktorzy do tej pory nie przepadli za karpiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1369 dni temu
    Cieszymy się, że przepis sprawdził się u Ciebie w domu i towarzyszył Wam w te Świeta! Zależało nam właśnie na tym, by zdobył serca tych, dla których karp nie był dotąd ulubioną rybą :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!