Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
naczynie żaroodporne
-
tarkę o drobnych oczkach
-
piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY KARPIA
Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
Smażymy ok. 3 minut z każdej strony na patelni na rozgrzanym oleju, aż mięso lekko się zarumieni. Skórę możemy przypiec nieco mocniej.
Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
Dodajemy ostrą paprykę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy i przesmażamy chwilę. Dodajemy rodzynki, miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Całość podlewamy odrobiną wody. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut, aż cebula zmięknie.
Opcjonalnie, pod koniec duszenia, ponownie doprawiamy solą, miodem lub sokiem z cytryny, w zależności od tego, jaki smak cebuli uzyskaliśmy. Dodajemy pistacje. Mieszamy.
Krok 3: PIECZEMY KARPIA
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonej cebuli. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, układamy przesmażone kawałki karpia. Rybę delikatnie nakrywamy z wierzchu drugą połową cebuli.
Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C. Po upieczeniu trzymamy przez ok. 5 minut w wyłączonym piekarniku.
Krok 4: PODAJEMY DANIE
Upieczonego karpia z cebulką podajemy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!
Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!
Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
Świąteczne śledzie po cygańsku
Śledź lubi warzywa. Zobacz, jakie pyszne będzie połączenie filetów śledziowych z cebulą, porem, papryką…
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1442 dni temu
Rewelacyjny przepis :) Przetestowałam na Wigilię. Pyszna ryba z nutą słodyczy ...a te pistaje ...Mniam Chyba co roku będzie u nas na stole. Szybki nie skomplikowany przepis. Polecam dla tych , ktorzy do tej pory nie przepadli za karpiem.
odpowiedz
1439 dni temu
Cieszymy się, że przepis sprawdził się u Ciebie w domu i towarzyszył Wam w te Świeta! Zależało nam właśnie na tym, by zdobył serca tych, dla których karp nie był dotąd ulubioną rybą :)