Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy kurczaka
Kurczaka myjemy i osączamy. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy 3 litry zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 45 minut, usuwając na początku powstającą pianę.
Krok 2: Do kurczaka dodajemy włoszczyznę i przyprawy
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy. Połowę kroimy na duże kawałki i wraz z cebulą, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i 1-2 łyżeczkami soli dodajemy do kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości. Kurę wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Kroimy włoszczyznę
Pozostałą włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Bulion przelewamy przez sitko do rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 4: Doprawiamy rosół
Drobno pokrojoną włoszczyznę dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły oraz mięso i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy odcedzony makaron.
Zobacz podobne
przepisy
Rosół z gęsi z warzywami
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na aromatyczny rosół z pieczonej gęsi i warzyw. To zupa doskonała na jesienne dni!
Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!
Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1642 dni temu
Super rosół, polecam wszystkim Moja mam była zadowolona
odpowiedz
1975 dni temu
Brokuły ??? Do rosołu ?? Serio??
odpowiedz
1975 dni temu
Czasami warto przełamać tradycyjny smak :)